Zima je slab čas za testiranje povezane, športne ure. Toda terenskih izkušenj dobi LordFebo dovolj, da je z novim modelom čisto zadovoljen.

Pametne oziroma povezane ure niso postale neizogiben onegaj, kakor je industrija upala. Njihova prodaja je pod pričakovanji, k čemur nekaj prispeva slaba fama, ki so jo ustvarili betežni pionirski modeli. Zvečine pa gre za to, da ne nucamo še enega kosa tehnike, zlasti ne posiljenega. Preboj je ustvaril le Applov watch, a še temu se je menda ustavilo in firma sploh noče objaviti prodajnih podatkov. Vseeno ti onegaji ne bodo crknili. Ljudje ure pač nosimo, eni spričo navade, drugi kot modni dodatek, tretji kot statusni simbol. In slej ko prej bomo urofili posegli po všečnem modelu na herce, bajte in piksle. Ali bo ta prišel od uveljavljenega urarja ali od IT-firme, navsezadnje ni pomembno. No, Samsung vsekakor upa na uspeh lastne linije gear, ki jo je po veliko poskusih z izvedenko S2 naposled spravil do čisto uporabnega nivoja. Tudi zavoljo domiselnega vrtljivega okvirja, ki je analogna zamenjava včasih nerodnemu zaslonskemu prstenju. Naslednik S3, ki ravno tako temelji na sistemu Tizen, prinese vse to in še več.

S3 je napram swatchastemu predhodniku mnogo večji in debelejši. Obe izvedenki imata isto ceno 400 evrov in delujeta tudi s foni drugih proizvajalcev.


Notifikacijska povodenj

Kot smo že večkrat omenili, so bile prve samooklicane pametne ure neestetski ozapestničeni zaslončki, katerih edini namen je bilo zasipanje z opozorilci z mobilnika. S3 v ‘pametnem’ oziru resda zvečine ostaja podaljšek telefona, povezan z nekaj metrov dolgim BT-mostom, a vseeno deluje kot samostojna naprava. Predvsem pa je to ura, kot se zagre, z mnogo ličnimi kronografskimi grafikami. Pride v izvedenki classic iz brušenega aluminija in kot frontier v črni barvi, pri čemer je poleg vrste uradnih paščkov moč uporabiti kateregakoli z 22-milimetrskim patentom. Ker se Korejci za razliko od Appla niso odločili za dve dimenziji, je S3 s premerom 49 milimetrov in debelino skoraj 13 milimetrov namenjen konkretnim zapestjem. Dekleta, ki niso vz­hodnonemške metalke kopja, so iz te zgodbe povečini izvzeta. Zaslonček meri 3,3 cm (prej 3) in počez šteje 360 pik. Z enako loč­lji­vostjo kot S2 so zagotovili obojesmerno združ­lji­vost vseh aplikacij in tisočih zastonjskih pročelij. Vse finte od prej seveda ostajajo, od v redu vmesnika do samoosvetlitve ob dvignjeni roki.
Najbolj poudarjana zmožnost teh napravic je priročnost oziroma dobesedno ‘naročnost’ notifikacij. Fon imaš v žepu ali v nahrbtniku, pa bereš sporočilca iz vseh mogočih programov, naj bo tvit, mail ali FB. Vidne so tudi pripete slike in nanje je možno takisto odgovoriti, bodisi s hitrimi predpripravljenimi sporočili, bodisi z besedilnim vnosom. Z izjemo SMSov in e-pisem, ki imajo last­no aplikacijo, so vsa ta opozorilca namenjena en­kratnemu prebranju, nakar gredo v nepovrat. Zgodovine pogovora prek Fejsiča ali Skypa zato na sekretu ni možno prebirati. Uporabnost zapestnega sporočiljenja je odvisna od posameznikove odvisnosti od teh servisov. Pride čisto prav, da se med sestankom ali mašo diskretno ozreš na uro in stisneš like, yes ali smeškota. A po drugi plati je lahko vibriranje ali piskanje zaradi pogostosti nadležno. Ob dregljajih ti znajo utripati PC, telefon in še ura. Je vsekakor potrebne nekaj discipline in filtrov. V S2 je zvočnik izostal, ta pa ga ima, zato omogoča sprejemanje klicev oziroma pogovarjanje. Ker se S3 poveže na wifi, lahko pozabim mobilnik doma in v pisarni bom na zapestju videl vse zgrešene klice ter dobljene SMSe.

Na sporočilca je mogoče gladko odgovarjati na več načinov. Nasploh vse funkcije delujejo solidno in vmesnik je posrečena kombinacija drsanja ter vrtenja kolobarja. Zdaj morajo ponuditi več oblik in boljšo baterijo.


Spodbujevalnik gibanja

Samsung močno poudarja športno rabo, zato je zadeva odporna na švic in močo ter spremlja delovanje srca in aktivnost. Slednje gre onkraj samega štetja korakov, saj samodejno zazna in beleži kolesarjenje, tek in veslanje. Drkanje ravno tako, vendar je pogoj, da traja deset minut. V fizkulturni inciativi vodi delanje počepov, teži pri dolgotrajnem sedenju, meri prehojena nadstropja in nadzoruje gibalne vaje. Za razliko od predhodnika je vdelan GPS-sprejemnik. Ker hrani muziko in jo modrozobo pošilja do brezžičnih slušalk, je S3 vse, kar nucaš za tek. To vadbeno poslanstvo je boljše kot pri Samsungovi športni zapestnici gear fit, ki budali z nepriročnim vmesnikom. A vseeno ni popolno, kajti ura je privezana na aplikacijo S Health, dočim drugi nucniki tipa Nike in Runtastic z njo ne sodelujejo. Poleg tega oblika ure pač ni športna.
Mimo sporočilc in statistike fitnesa ima zapestnjakovič pametnjakovič še vrsto funkcij. Z njim moremo poiskati skrit telefon, oddati SOS-sporočilo, dobiti podatek o zračnem pritisku in nadmorski višini, prečitati vesti, poslati glympse, ustnično nare­kovati opomnike, kalkulirati, se pofočkati pri vkr­ca­­nju na avion ter igrati špile. (V Ameriki je omogočeno tudi brezstično plačevanje.) Količina aplikacij je znatna, a resnici na ljubo kakovosti, znanih imen in koristi baš ni. Igrice so dobesedno krneki. Toda ne oziraje na veliko smetja na tržnici S3 kot izdelek ob koncu dneva pusti dober občutek. Samsung je po petih generacijah vmesnik zloščil in funkcionalnost dodelal. Lahko dlakocepim, da bi prišli prav različni vzorci vibriranja, ki bi mi brez pogleda izdali, ali gre za SMS ali zgolj za težilnik ob lenobi. Toda kakšne konkretne, vnebovpijoče neumnosti ob vsej svoji zajebanosti ne najdem. Razen tega, da zahteva lasten napajalni priključek in da se sprazni v treh dneh, kar pomeni ukvarjanje z elektrifikacijo še ene naprave več. In da košta 400 evrov, kar je ipak veliko za nakit, ki v temelju le zelo sijajno prikazuje čas in par afnarij.

Čeprav povezane ure nimajo življenjske koristi in se zdijo kot podaljšek telefona, se S3 izkaže za uporaben onegaj. S samobele­že­njem teka in predvajanjem muzike v uho, recimo. Ali zapestnim sprejemom klica na kolesu, medtem ko je fon v nahrbtniku. Če nosiš uro, bo nekaj takega slej ko prej na roki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.