Marvel je lep čas zapostavljal televizijsko produkcijo, na krilih uspeha filmskih Avengerjev pa je naposled področju namenil polnopravno obravnavo. Za hišni servis Disney+ ima stripovska založba v produkciji deset TV-serij, umeščenih v uveljavljen kinematografski univerzum, zvečine po Thanosovem tlesku. Na letošnjem sporedu so venček s Falconom, ki bo najbrž postal novi Stotnik Amerika (19. marec), samostojni niz Lokijevih nečednosti (11. junij), prva igrana uprizoritev najstniške junačke Ms. Marvel (jesen) in lokostrelske dogodviščine Sokoljega oka (jesen). Prvi pa je s srebrnih platen na male zaslone sestopil simpatičen dvojec Wanda-Vision, kajpakda s poznanima obrazoma Elizabete Olson in Pavla Bettanyja. 

Vision je utelešena Starkova umetna inteligenca, rezultat boja proti Ultronu pred šestimi leti. V taistem filmu je prvikrat nastopila tudi Sokovijčanka Wanda. V stripih gre za x-ženo in Magnetova hčer, v filmskem svetu pa je telekinezo in telepatijo osvojila prek kamna razuma (in s pomočjo Hydre). Poznavanje ozadja je za uživanje domala nujno.

Predstava zaljubljenega para čarovnice in sintetoida se otvori na neobičajen način. Uvodne epizode se namreč delajo, da so sitcomi iz različnih prejšnjestoletnih obdobij, začenši s črnobelostjo. Namesto superjunaške akcije spremljamo družinsko življenje gospodinje Wande in Visiona v suknjiču, kako se poskušata vklopiti v sosesko. Ob tem se skupaj s studijskim občinstvom hihitamo situacijski komediji, ki izvira iz njenega coprništva in njegove robotskosti. Sčasoma se dogajanje obarva in sceloma osmisli, gledavec pa dobi uvid, kako je lahko bivši Tonyjev digitalni pomočnik sploh ‘živ’, ko pa ga je Thanos vsem na očeh uničil. Ravno njegova pogibel je pravzaprav gonilo nizike, kajti Wanda zaradi izgube trpi, trpeče čarodejke pa so nestabilne. Zato ni nič tako, kakor se zdi. Je negativka nemara kar ona? Agencija Sword (Sentient World Observation and Response Department) že misli tako!

Skozi niziko se zvrsti pol ducata slogov in različnih uvodnih špic. Spoštovanje producentom za pogum in za inovativno izvedbo! Čeprav gledavcu sprva ni kaj dosti jasno, je parček, ki telekinira in prehaja skozi stene, prav veselje gledati. A iz lahkotnih čiračar nastane orenk copranje, povezano s temno dimenzijo …

Ob prenajedenosti z DCjevim klasično maškaradnim Arrowversom sta nenavadna Wanda in Vision dobra osvežitev. Vsi liki resda niso vrhunski, toda zamisel, igranje z grafičnimi stili in bolj čarovniški kot eksplozivni pristop so se docela posrečili. Čeprav se večina prizorov ne zdi kot slikosuk za navdušence nad Marvelovim ansamblom, je izdelek v resnici prav za nas. Mi poznamo tragično ozadje obeh likov, dojamemo širšo fabulo in razumemo reference ter štose. Nas prijetno preseneti navezava na Može-X in nasmeji reklama za Hydrino uro Strücker. Mi čislamo nastavljene vitice za novo Captain Marvel in prihodnjeletni film Doctor Strange and the Multiverse of Madness. Mi iz stripovskih zgodb prepoznamo srednjeveško coprnico, peklensko bukvo Darkhold in brezčustveno belo različico Visiona. In nenazadnje, mi pozdravimo preobrazbo Wande Maximoff v njeno škrlatno superjunaško persono …  Marvel je lahko ponosen na pionirski televizorski projekt in upam, da se bo trend s Falconom & Winter Soldierjem nadaljeval.

Posredi sta tako človeška kot nadnaravna nemeza, a ju ne izdam. Slednja vsekakor pomaga pri Wandinem škrlatnem razvoju, ki se bo nadaljeval v Doctor Strange 2. White Vision, resurektano vibranijevo truplo brez kristala, ni hudodelec, in obe verziji se na kraju inteligentno pomenita. Zamorklja pa je Monica Rambeau, ki bo postala nova Captain Marvel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.