Živa akcijska figurica z bicepsi, gluteusi in čeljustjo Johna Cene v Suicide Squad 2 je bila hecna in ubijalsko zajebana, a zaradi mnoštva akterjev ni pritegnila posebnega zanimanja. Peacemaker je ipak nepoznan DCjev lik, ki se redko druži z znameniteži in nikdar ni pogledal izven sličic z oblački. Zaključek filma je sicer namignil, da dotični zablodeli mirovnik ne pogine, a kljub temu je bila napoved lastne TV-serije oziraje na njegovo tretjerazrednost nekam nenavadna. Toda osem epizod kasneje smo možakarjeve resurekcije jako veseli, zakajti prvi sveženj dogodivščin je presegel pričakovanja in vzpostavil eno najboljših televizorskih super-stripovčin. Vsa čast za prifuknjen lik in njegovo čezlesno, akcijsko, odraslo-otročjo predstavo, ki je pravi pravi balzam za oči ter ušesa. Začenši z uvodno glasbeno špico. Odličen vstop DCjevega kinematičnega vesolja na male zaslone! 

Antijunak Peacemaker pleše, koitira, čustvuje, joče in krvavi. Čeprav nima skrivnostnih supermoči, precej dobro prenaša padce in klanje ter zelo natančno luča svinec. Za nameček si pomaga z različnosortnimi čeladami. Skozi osem poglavij ga prične peči vest, da je vselej orožje v rokah drugih.

Izvorno stripovsko se v Peacemakerja preobrazi skrajni pacifist Christopher Smith, ki mu stremenje k višjemu miru opravičuje vsa sredstva. Supermoči sicer ne poseduje, vendar je vrhunsko izvežban in brez zadržkov. Ima pa težavo, da ga preganja duh nacističnega očeta, zato v svojih dejanjih postaja vse bolj skrajen. V osnovi je taka tudi njegova igrana različica, ki pa sta jo ustvarjalec James Gunn in gorostas John Cena nadmočno nadgradila. Že filmski Peacemaker je bil zabaven seksističen kreten, ki je vse prej kot pravičniški rešimož, nizika pa karakter poglobi in razdela ter ga kljub kretenskosti naredi presenetljivo všečnega. Je še vedno nabit akcijski možic s kromano čelado, ki se hvali z velikim kurcem, in verjame, da se nekateri rodijo skozi rit. A obenem je tudi duhovit in prijateljski, trpeč in naiven ter rad poje in pleše. Bivši rokoborec Cena, kateremu sem doslej pripisoval le en obrazni izraz, se je orenk izkazal in naredil simpatično premaknjen lik.

V črnem vodu sta poleg Peacemakerja in odzadne Amande Waller še dva lika, poznana iz filma Suicide Squade 2. (Mimogrede, agentka Harcourt je punca od režiserja in scenarista Jamesa Gunna.) Njihova naloga je uničiti vesoljske tatove teles. Edini nepotreben detajl je lezbičnost zamorklje, ki posiljen del obvezne gejevske kvote.

Pozdravljenega Chrisa po cortomalteški operaciji Wallerca rekrutira v novo tajinstveno ekipo, saj nam grozi invazija vsemirskih metuljev. A preden reši svet, mora ‘morilski izmeček’, kakor ga sprva vidi večina, zgraditi odnose z novimi sodelavci, se bratiti s pomočnikoma Orlijem in Vigilantom ter poravnati račune s svojim rasističnim fotrom, zloglasnim White Dragonom. Čeprav biva na isti ‘Zemlji’, se serija drži stran od ligaških filmov. Resda izvemo, da Aquaman fuka ribe, Superman naredi največji drek in je mehkužni Batman odgovoren za vse Jokerjeve zločine. Ampak to so le zabavni pomežiki, pripoved pa je docela samostojna. Črpa edino iz Suicide Squada 2, od koder izvira prizor, ki naslovnika preganja skozi vse epizode. “Peacemaker, what a joke” se je namreč pridušal izdušal dober fant Rick Flagg, ko je umrl pod roko branitelja skrajnega miru. 

Peacemakerju ob boku nastopijo še tri maškare. Vigilante je zabaven morilski sociopat, Judomaster je mali pretepaški možic, ki neprestano gricka smokije, White Dragon pa je beli supremacist in Chrisov fotr. Slednji je bil v stripu sicer bivši šef koncentrancijskega taborišča. Čist zajeban model.

Serija Peacemaker je neverjetno dobra zmešanica svetle super(anti)junaščine, Mož v črnem, bedaste komedije, osebne drame in otročjih pogovorov. Akcije in krvavosti ne manjka, saj se streljajo vesoljci, koljejo zombiji in zverinsko je pogubljena celotna policijska postaja. Smeha pa zaradi butastih likov in njihovih prifuknjenih izustkov tudi ne. Gunn je temu mojstrsko primešal dobršno mero seksa, drog in rokenrola, zato je podpasno govorjenje redno, koitus, joške in joint obkljukani, muzika pa pomemben gradnik. Vsako poglavje namreč navduši s prizori, ki — podloženi z glam metal komadi — izpadejo kot prijetni glasbeni videospoti. Skratka, pisana predstava je resničen praznik za odraslejše piflarje. Ena redkih nizik, kjer nikdo ne bo uporabil ‘skip intro’. So že napovedali drugo sezono za leto osorej.

Peacemaker je v istem svetu kot Affleckov Batman in Cavillov Superman. Pri tem se možaku lahko le smeji, saj ima spričo nadaljevanke največ odrskega časa in je najbolj razdelan lik od vseh. John Cena nas je z nastopom presenetil in navdušil!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.