V svojem pičlem filmskem času Boba Fett ni napravil ničesar slaboritnega. Nosil je neugleden kombinezon z vojaškega odpada in njegova vloga je bila kljub udinjanju za Vaderja ter Jabbo jako statična. Edino akcijo na velikem platnu je doživel, ko se je v E06 nesposobniško prekucnil v carcoonovo špiljo. Fanta je sicer dičila markantna čelada in pilotiral je vesoljski peglezen, a v resnici je oboje, z DNK vred, podedoval od precej bolj privlačnega ‘fotra’ Janga. Zatorej ne vem, počemu Lucasova tovarna Bobo že ves čas navaja kot enega najbolj smrtonosnih lovcev v Galaksiji, ki je s svojim privlačnim oklepom in hladnim vedenjem postal ljubljenec občinstva. Jango Fett je vendarle tisti, ki bi si zaslužil pozornost. On je švigal po zraku v bleščavi opravi in se uravnoteženo boril z jedijskim Kenobijem, za nameček pa je bil resnični Mandalorijec in šablona klonske armade.

Boba Fett ni Mandalorijec, marveč zgolj Jangov klon. Zato ga igra taisti Jangov novozelandski igralec iz E02. Je pa malo znano, da se Boba ni prvikrat pojavil v Imperij vrača udarec, marveč ga je Lucas vpeljal kot narisano pojavo v zgrešenem filmu The Star Wars Holiday Special (1978).

Disney se je vseeno odločil zelenemu Bobi dati več odrskega časa. Njegove pustolovščine smo spremljali v animirani seriji Clone Wars in nato v stripih. V risani podobi se je celo dvobojeval z Lukom in nadvse hrabro pobil par Jaw. A to so bile zgodbe njegovih mlajših let, torej pred Jedijevo vrnitvijo oziroma dozdevno pogibeljo. Nakar se je lani čudežno, brez prave razlage pojavil v seriji Mandalorian, kjer je sočeladarju Dinu Djarinu pomagal obraniti Groguja. A kako je lahko možakar živ, če je vsem na očeh padel v gobec podzemnemu sarlaccu, ki bi ga moral praviloma prebavljati tisoč let? Bo že držalo, da žlehtnobe v fantazijskih svetovih nikoli res ne umrjejo in zato nam Vojna zvezd brez slabe vesti reciklira Maula, Palpatina in zdaj še tabornika-brezdomca Bobo Fetta.

Peščeni kraji, Tuskani kot ubogi domorodci, napad na vlak, barski pretepi, pištoljerski dvoboji … The Book of Boba Fett je na trenutke kot špageti vestern, kar je bil pravzaprav že Mandalorijec. Se nadejam, da bo majski Kenobi prinesel na televizorje drugačen, bolj prepoznaven Star Wars.

Nova vojnozvezdna igrana serija retrospektivno pokaže, kako se je naslovni lik (ne najbolj prepričljivo) izkopal iz tentaklastega stvora, se pobratil s Peščenci in postal boljši človek. Osrednja nit pa seveda sledi lanskemu zaključku, v katerem smo videli Bobo, kako s pomočjo najemnice Fennec Shand prevzame Jabbin prestol tatooinskega podzemlja. Njegov prihod lokalnim ločinam kajpakda ni pogodu, za povrhu pa se mora novi upravitelj zoperstaviti še razpečevalcem opojne začimbe. Dasi je zgodba malce mafijsko obarvana, ima Bobova ‘knjiga’ še bolj divjezahodni občutek od Mandalorianove, saj je osredotočena na žepni pustinjski svet v zunanjem obroču, daleč od blišča osrednjih planetov, vesoljskih križark in ostankov Imperija.

Bitke so precej čudaške. Najeti morilci nimajo strelnih orožij, laserske puške se obnašajo kot bedne pokalice, nasprotniki nič ne zadanejo in celo gromozanski hodeči kanon je docela neučinkovit. Zelo nenavadna je prav tako odločitev, da Tuskani poginejo, namesto da bi Bobi pomagali v končnem obračunu.

Pretirane hvale si serija ne zasluži, saj gre za ozke puščavske kronike z neveredostojnimi bitkami, z mestoma šibkim scenarijem (počemu pogibel Peščencev in vpeljava bedne tolpe cyborgov??) in s prenaglim zaključkom. Sedem epizod na kraju vseeno pusti zadovoljiv vtis, vendar ne zaradi naslovnega Bobe. Ta je namreč precej brezvezen, saj s svojo prijaznostjo, porejenostjo in pobeljenimi zobmi deluje bolj kot cosplayer in ne kot tisti sloki, neusmiljeni Vaderjev najemnik. Razen markantnega oklepa stari zlobniški Boba, ki je tovoril karbonitnega Hana, resnično nima nič skupnega z aktualnim in tudi serija se sploh ne trudi povezati njegove preteklosti. Pa je navsezadnje odtlej minilo le nekaj let …

Nadaljevanko srečoma naredijo privlačno drugi gradniki, dasi zvečine že poznani. Vsebina igra na nostalgične strune vojnozvezdnega navdušenca, ki je vesel vpogleda v življenje Tuskanov, jahanja bante, srečanja Jabbine žlahte, obiska Mos Espa, rojstnega kraj malega Anakina, in Mos Eisleyja ter vnovičnega uzrtja markantnih monstrumov, sarlacca in rancorja. Dobra je takisto babnica Fenec, za povrhu pa ima konkretno vlogo še Din Djarin. Ob njem se pojavijo še drugi znanci, kot so Luke, Grogu in celo R2-D2. Nekaj je takisto v redu svežih karakterjev, recimo gladiatorski wookie in lovec Cad Bane iz Clone Wars, čeprav brez kakšnega dodatnega retrospektivnega prizora.

Včasih se zdi, da nove geekovske vsebine pretirano stavijo na ‘osrečevanje’ poznavalcev s starimi, prepoznavnimi bonbončki. Tale serija je že taka, saj bolj navdušuje s starimi, poznanimi elementi kot z novostmi. Itak, da smo si želeli znova videti rancorja, Skywalkerja in Mandota s temno sabljo …

Odvrtek The Book ob Boba Fett je v resnici pomemben toliko, kolikor doda k Mandalorianu: Dinova nova ladja, vihtenje darksaberja in razvoj odnosa z najdenčkom. S tem v mislih se bo prihodnje leto nadaljevala njegova tretja sezona. Bobo bomo bržda še kdaj videli, a bi bil res začuden, če ponovno v lastni seriji. Si je ne zasluži in Vojna zvezd na teveju mora preseči mandalorske čelade, ki jih imamo že za tri letnike! Na srečo že čez nekaj mesecev štarta Obi-Wan Kenobi z gostujočim Darthom Vaderjem, par mesecev za njim uporniška vohunska serija Andor, na obzorju pa so še najmanj nizike Ahsoka, Lando in docela drugačen Acolyte.

Mando je lani izgubil svoj kombi Razor Crest, zato je dobil novo ladjo, naboojevskega lovca. Boba pa seveda leta v svojem likalniku, ki smo ga svojčas poznali kot Slave 1, vendar ga je Disney preimenoval v Firespray. Beseda ‘suženj’ je namreč preveč sporna za Miškin program, zaradi česar so preimenovali tudi figurice ‘slave Leia’. Avbe!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.