Čeprav Supermanova silna dejanja niso najbolj združljiva s proračuni televizijske produkcije, je najmogočnejši in najznamenitejši rešimož na malih zaslonih plapolal že v črnobeli tehniki pred sedemdesetimi leti. Odtlej je imel še nekaj lastnih serij, vključno z niziko Smallville z začetka tisočletja, ko smo njegove mladostniške dogodivščine spremljali kar deset sezon! V zadnjem času je Sups gostoval v sestričnini oddaji, njegove prednike smo zrli v Kryptonu, zdaj pa sta superpravičniku založba DC in mreža CW naposled namenila samostojno serijo. Ta seveda izhaja iz Supergirl oziroma sodi v svet Arrowverse, zatorej sta igralec in lik ista. Pri tem aktualna nadaljevanka privzame, da je junakov kriptonski izvor obče znan, zato ne obnavlja pogibeli očetnjave.

Superman & Lois je družinska pripoved, ki bi se lahko imenovala Familija Kent. Tukaj so namreč še sinova, mama Martha, Clarkovo otroštvo in Lojzin vojaški fotr, pa someščani in njih težave. Ter nemara še en žlahtnik od drugod … Malce neverodostojno edinole izpade, da štirinajstletna mladiča nimata pojma o svojem poreklu.

Scenaristi niso ubrali šablone, kjer se superheroj vsako epizodo meri z novim neprijateljem, v zaledju pa ima vsemogočno IT-ekipo. V resnici gre za podeželsko, prav nič tehnološko družinsko dramo s Clarkom, Lois in najstniškima dvojčkoma, kajti familija se po spletu okoliščin iz Metropolisa vrne v boguzaritni Smallville, kraj Supermanovega otroštva. Selitev v ruralni okoliš najbolj prizadane mulca, ki za razliko od mame sploh ne vesta za fotrovo šemavost, kamoli da bi imela nadnaravne moči. A situacija se spremeni, zaupanje se podre in kar naenkrat je največji Kal-Elov izziv odnos s prestrašenima sinovoma. Superjunačenje v slogu reševanja iztirjenih vlakov in podirajočih se mostov je seveda prisotno, toda odrski čas si enakopravno deli z Lojzinim raziskovalnim novinarstvom, šolarskimi neprilikami in neprestanimi družinskimi napetostmi. Sočasno pa se v ozadju razvijajo nasprotne sile, ne vse od tega sveta …

Dasi ni znamenitih vsemirskih zlikovcev in je Kal-El pretežno v Clarkovi opravi, vidimo kajpakda tudi pravega Supermana. Možak v hipu zleti na drug konec planeta, vročegleda in hladnopiha, rešuje nuklearke in se boji kriptonita. Vseeno pa je bolj prizemljen oziroma manj božji kot je v filmski inačici in jih večkrat dobi po grbi.

Pozoren gledalec Supergirl se bo spomnil, da sta zakonca Kent par sezon nazaj povila sina Jonathana Kenta. Tako veli stripovski kanon, kjer mali sčasoma postane Superboy, kar se bo v prihodnosti gotovo zgodilo tudi v niziki. Ampak Kriza neštetih Zemelj, sklepno poglavje Arrowversa, je svetove pomešala in znenada sta otroka dva. Drugemu, ta čudaškemu je po kriptonskem dedku Jor-Elu ime Jordan in njega literatura ne pozna. Njegov problematični razvoj, ki gre na trenutke skorajda v smer Brightburna, je zato tudi za fane nepričakovan in čista skrivnost. Nasploh se fabula, v katero je vpleten skrivnostnež iz druge dimenzije in grozeča vojska übermenschov, ne naslanja na noben stripovski lok. Pozdrava vredno, da nam niso vnovič servirali Zoda, Luthorja ali Darkseida, ki smo jih videli že v mnogih slikosučnih oblikah. 

V sedmih urah, kolikor traja prvi letnik, ne manjka referenc. Na zaslonu se ob komentarju “Superman is boring” recimo pojavi špil Injustice 2, prizor z zelenim avtom je pomežik čisto prvi stripovski naslovnici, nekje vmes se pojavi uničevalski črni Sups … Začuda pa ne gostuje niti en lik iz sorodnih nizik. Križanja bo bržda prinesla prihodnja sezona.

Arrowverse, posrečeno zastavljen DCjev televizijski univerzum, se je zadnja leta spridil v cenenost, dolgočasje in posiljeno družbeno pravičniškost. Superman & Lois sicer ni produkcijski presežek, a s krajšo in malce drugačno pripovedjo, ki ne teži s črnuharstvom in lezbijkami, vseeno izstopa. Ne bo pa pogodu sleherniku, vsaj ne onemu, ki je pod vtisom veličastnega Cavillovega jeklenega moža iz filmov in pričakuje klasične supermanizme. Ipak je poudarek na vaškem življenju familije Kent in Kal-El je zvečine v civilu, ne v modro-rdečem trikoju. Tukaj grozeči asteroidi in kozmični nasprotniki dajo prostor vzgojnim sejam, pubertetniškemu trpljenju in težavam malega kraja. Včasih celo pretirano. Toda raznolikost nekaj velja in bolj ljudski, kmečko-družinski Sups sploh ni napačen. Mreža je po desetih uvodnih poglavjih zato že napovedala drugi sveženj!

Čeprav je povest izvirna, je večina oseb iz stripov. Recimo general Sam Lane, ki vodi skrivni ‘kriptonitski’ projekt 7734. Takisto soseda Kentov Lana Lang, ki v literaturi postane Superwoman. Pa pokvarjeni magnat Morgan Edge (v sredini). Na spodnji sliki pa je nastavek za še en lik blizu Supermanu. Bralci ga bodo prepoznali po kladivu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.