Šenzenski Huawei je dozdevno v nezavidljivem položaju, saj ga ZDA že lep čas ovirajo pri prosti trgovini. Ne gre le za bazno infrastrukturo in razvpiti 5G, marveč takisto za uporabniško železnino, zavoljo česar čez Lužo huaweijev ni v ponudbi nobenega operaterja. Razlog so firmine povezave s kitajsko vojsko in domnevna ‘zadnja vrata’, vohunski kanal, ki naj bi ga imela po zaukazu komunistične partije vsa kitajska tehnološka oprema. Ali je slednje res, bržda ne bomo nikoli izvedeli, ima pa Huawei — kakor večina tamkajšnjih proizvajalcev — vsekakor maslo na glavi zaradi kopiranja. Svoj posel so namreč spočeli z obratnim inženiringom zapadne opreme in še pred nekaj leti so bili njihovi mobilniki nesramni ponaredki iphonov. Da jih malo dobijo po prstih ni zategadelj nič narobe, Washington pa svojo voljo bolj ali manj uspešno vsiljuje tudi preostalemu zahodnemu svetu. Zato je tolikanj bolj neverjetno, da je Huawei letos uresničil svojo napoved izpred petih let, da bo postal največji izdelovalec mobitelov! Kljub odsotnosti na enem največjih trgov je prehitel Apple in Samsung.

Ko je šel Trump lani v vojno s Pekingom in Huaweiju odrekel sodelovanje z Googlom, je kitajski gigant storil edini naraven korak. Za neodvisnost je pohitel z razvojem lastnega operacijskega sistema, takega brez posebnega imena. Ta sicer korenini na Androidu in je z njim načeloma združljiv, a ne uporablja Gjevih servisov. Na Kitajskem se spričo tega ni kaj dosti spremenilo, saj so ondi Googlove storitve že ves čas onemogočene. Z letošnjo premijsko serijo P40 pa je platforma prišla še na zahodno poloblo, zato sem zvedavo poprijel za admiralski model pro+. Najbolj me je seveda zanimala izkušnja z novim okoljem, kajti herci, bajti in piksli so neotipljivi. Da je hiter in sijajen in da s celim grozdom kukal zajema najlepelejše slike, je vendarle samoumevno. Huaweijevi predstavniki so mi zagotovili, da če nisem “poslovno globoko povezan z Googlovim ekosistemom”, ne bom pogrešal ništrc. Sam nisem bil tako prepričan …

1300-evrski P40 pro+ na desni je domala enak 1000-evrskemu modelu brez plusa: 6,58-palčni OLED, 8-jedrni kirin 990, 5G, resnično hitro 40-vatno polnjenje … Žlahtna razlika je v keramičnem ohišju, glavna tehnična pa v fotografiji: zadaj ima petero oči in 10-kraten periskopski zoom namesto ‘samo’ 5x!

Nazaj v preteklost

Huaweijevo privzeto namizje zajema ikonice z vseh vetrov, od lastnih nujnikov prek Microsoftovih vtičnikov do rojaških TikToka in AliExpressa. Glavna je jasno hišna tržnica App Gallery, kjer se najde mnogo najbolj popularnih aplikacij, recimo Facebook, Booking, Here, VLC, Amazon, Fortnite in Tinder, še dosti več pa kratkomalo manjka, od Netflixa, Hearthstona, Wolta in FB Messengerja do slovenskih tipa Urbana. Ni skoraj nič štacun, letalskih družb, finančnih servisov … Nadalje na policah nisem našel ene samcate kupljive igre, pa sem jih vpisal vsaj trideset!!! S tem, da so nekateri programčki v resnici le hinavske bližnjice do spletnih strani ali tako imenovani quick apps, ki ne delujejo stoodstotno.

Huawei hoče slabo založenost uradnega ponudnika premostiti na jako nenavaden način in sicer z dodatnim brskalnikom Petal Search (uporabnik ga mora odkriti sam), ki križem interneta išče inštalacijske datoteke androidnega softvera. Ta te na kraju napoti na sumljive, z oglasi nasmetene strani, od koder dolsnameš APK-filet in ga na slepo zaupanje poženeš. Na tak način dobiš nekaj več (zastonjskega) programja, barem Instagram, Messenger, LinkedIn, BitTorrent in Twitch, a še vedno zdaleč ne vsega. Za nameček nekateri najdeni nucniki, na primer Shazam, na huaweiju še vedno ne operira, ker sloni na Googlovih komponentah. Poleg tega je ta metoda dobesedno krneki, primerljiva z iskanjem piratske robe. Ne predstavljam si, kako se s tem spopada navaden uporabnik. Kot da bi ljudi, vajene elegantnega Netflixa, prisilil v bavljenje s torrenti. Za nameček se tako naloženo programje ne nadgrajuje samo od sebe!

Levo je uradna Huaweijeva štacuna, ki večino iskanega nima ali reče ‘Not available yet’. Nakar čudaško poženeš drugi iskalnik Petal Search (sredina), ki te vrže na tretjo stran, polno reklam, od koder DLjaš namestitveni paket. Celo sam sistem ti pri tem pove, da je to tvegano početje. Ne bi verjel, da je kaj takega možno, če ne bi sam izkusil.

A če si še tako iznajdljiv, je ob koncu dneva izkušnja slaba. Ne samo zato, ker določenih nucnikov enostavno ne najdeš ali pa ne delujejo v popolnosti (določanje lokacije marsikod ne radi). Ne samo zato, ker ne moreš kupiti nobenega resnejšega špila in ker ti vsa doslej kupljena androidna mečina ni več dosegljiva. Slabe so že čiste osnove. Je že tako, da smo skozi čas vsi postali vpeti v uveljavljena digitalna okolja, za kar sem v primeru Slovencev siguren, da je Googlovo. Celo lastniki ifonov namreč uporabljajo njegov mail, iskalnik, zemljevide, prevajalnik in YouTube. Še tak nezahtevnež je nezavedno vpisan v te servise, s čimer koristi lokacijske zaznamke, zgodovino videov, oblačno galerijo, seznam gesel in tako dalje. Na novih huaweijih pozabi na Gjeve programčke. Resda je moč dostopati do servisov prek brskalnika, a ne do vseh in funkcionalnost je omejena. Zemljevidi nimajo uličnega prikaza, navigacije in deljenja … Googlova pisarna, Earth, Music in Authenticator prek mobilniškega browserja ne delujejo … Andorid Auto in Chromecast sta docela nedosegljiva … YouTube in Gmail sta nerodnejša in okrnjena … Photos ne omogoča urejanja in samodejnega snemanja v oblak … Najbolj ironično pri tem je, da vse te strani zaznajo dostop z androidnega telefona in te dobronamerno napotijo na Google Play po aplikacijo, kar je seveda jalovo. Nasploh je takih čudaškosti, da nekam klikneš, zgodi pa se nič, preveč.

Google Maps so prek browserja hudo osiromašeni. Seveda so na voljo drugi kažipoti, kot sta Here in Sygic, vendar ti ne morejo biti splošni nadomestek za nadmočne Googlove karte, ki jih uporabljamo za dosti več od pregledovanja ulic. Spotik je nadalje Microsoftov tok novic, ki Slovenije ne podpira. Bedno za lastnika je takisto, ko mnoge strani ponudijo aplikacijo, dasi ne obstaja. Pozabi na Huawei. Z drugimi proizvajalci dobiš preizkušen in delujoč sistem!

Čeprav Googlovih nucnikov (uradno) ne bo, saj huaweiji nimajo več ustreznega certifikata, se bo ponudba štacune gotovo bogatila. Morda bodo nekoč celo prišli PayPal, Urbana in druge aplikacije, ki so samoumevne na konkurenčnih platformah. Morda. Ampak v danem trenutku se z nakupom Huaweijeve ploščice, ki je za povrhu še nezaslišano draga, dobesedno ustreliš v koleno. Kakor deset let nazaj kar naenkrat nimaš več jamstva, da se boš lahko povezal z avtom, novo igračo ali domom, dostopal do svojih finančnih in komercialnih storitev, ali zaigral popularen špil. Oziroma si lahko kar prepričan, da dobršen del navajenega vsakodnevnega digitalnega početja ne bo več na voljo. Kljub visokoletečim številkam in sijajnosti boš aplikacije nameščal s sumljivih mest, prejemal errorje, nadgradenj pa ne, preklinjal ob sleherni rabi YouTuba, dobival tok novic, ki o tvojih zanimanjih ne ve nič, in bil posiljen v rabo bistveno revnejših zemljevidov. Želiš domoljubno naložiti #OstaniZdrav? Sorry, this app is incompatible with your device. Nisem nastrojen proti Huaweiju, toda resnično povem vam, da raje vzamem cenen androidni fon in za razliko v ceni nabavim vrhunski fotoaparat! P40 je oficielno najslabša mobidična izkušnja mojega življenja. Zato se mi zdi čisto odveč razpredati o tehnološki naprednosti, 5G in sistemskih postavkah. Stran od tega, ako ti je ljub dušni mir. 

Prehajanje med 50-megapičičnih glavnim kukalom v širokokotni pogled (18 mm) ali v zoom (240 mm) je popolnoma zvezno. Posnetki so seveda čudoviti, najsigre za nočne zajeme, polepšane obraze, makro poglede ali zamegleno ozadje. Bi pa ob takem poudarku na fotografiji in ceni moral biti priložen manj amaterski editor, funkcionalno in vmesniško!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.