Če bi V30 prišel ven kot G6 lani spomladi, potem bi bil tržni delež gotovo drugačen. Tako pa izpade kot kopija S8 tričetrt leta kasneje. Mobilnik je sicer vrhunski, vodotesen in lepega videza ter z vsemi pritiklinami, a predrag za ta čas.

LG je nesrečnik mobilniške industrije. Po eni strani je vodilni v razvoju novih tehnologij in celo sam izdeluje največjo, najbolj opazno komponento, zaslone. Poleg tega ima konglomerat v programu še vrsto domačinskih naprav, od televizorjev do bele tehnike, kar ustvari potencial za širok ekosistem. A v resnici je njihov telefonični tržni delež nikakav. Pred sedmimi leti so bili na četrtem mestu, nakar je odpadla Nokia, LG pa ni izkoristil vetra sprememb nalik rojaku Samsungu, marveč je odtlej samo nazadoval. Njihovi aparati so kljub visoki tehnologiji brezizrazni, kasnijo in se često prodajajo le na določenih trgih. Za nameček vodi firma res zanikrn odnos z novinarji. Sijajni organski prikazovalniki, eksperimenti z zavitimi in stereoskopskimi displeji, pionirskost z dvema kamerama ter lasten ponesrečen VR-kukalnik niso prav nič pomagali. Ni čudno, da so jih prehiteli že trije kitajčki.
Svojčas se je na androidnem bregu govorilo o več premijskih modelih, ne le o galaxyju S, dočim so danes ostali komajda omembe vredni. To še kako velja za LGjevo serijo G. Petica je s svojo nesmiselno modularnostjo povsem propadla, slično neuspešnost pa je kljub visokoletanju doživela tudi lanska šestica. Fon je sicer med prvimi svetil s povišanim ekranom z zaobljenimi koti, a mimo tega je bila ploščica plastična, čisto neposebna in s starim procesorjem, medtem ko je samsung S8 prinesel tako revolucionarnost kot poželjivost. Šele pol leta kasneje so ta drugi Seulčani izdobavili nov, všečen stekleno aluminijast onegaj, ki ga lahko brez slabe vesti postavijo ob bok konkurenci. V30 bi pravzaprav moral biti G7, saj je serija V večini sveta itak nepoznana. Oziroma vsaj G7 plus, da bi malo dvignil renome zavožene značke G.

Telefon še vedno teče na Androidu 7. LGjev softver z izjemo fotografskega ni nič posebnega in v resnici nepotreben, saj le podvoji aplikacije za fotoalbum, pošto, muziko … Na desni je pametni skupek zadnjih aktivnosti, levo pa zajemalni modusi.

V30 in S8 na hitrico delujeta nerazločljivo. Oba sta črnočrni OLED-ploščici višjega formata in z minimalnim okvirjem, le da je LGjev zaslon raven ter ima na levi in desni nekaj roba. To se mi čisto dopade, kajti Samsungov edge zna motiti. Je pa zaradi tega kljub podobni višini kar 7 milimetrov širši in v roki ne izpade tako eleganten kot tekmec. Displej je 6-palčen (1440 x 2880 pikslov), kar ga umešča točno med S8 in S8+. Vmesniški gumbi so seveda nazaslonski, brezhiben prstni bralnik pa je postavljen lepo na sredo zadnjice, kjer mora biti. A ne, Samsung? Mobilnik poganja snapdragon 835, vendar po cifernih testih začuda zaostaja za vsemi lanskimi modeli. 4 giga delovnega pomnilnika in 64 giga špajze sta standardni alineji, prav tako SD-kartica. LG obvlada brezžično polnjenje, lovi FM-radio in ohranja klasičen avdio izhod. Z odličnim pretvornikom DAC je zvok čez priložene slušalke Bang & Olufsen vrhunski. Žal to ne velja za mono zvočnik in takisto ne izstopa sprednja kamera s petimi megapiksli.

Always on, funkcija, ki prikazuje uro in notifikacijske ikone na ‘ugasnjenem’ zaslonu, sicer ni nova, a je najbolje udejanjena. Hiter odklep je možen z prstom, obrazom ali glasom.

Tehnikalija, ki V30 potisne izven povprečnosti, je osrednji fotosistem. Ta sestoji iz dveh očes, 16 mega navadnega in 13 mega 120-stopinjskega širokokotnega (od oka goriščnica 13 mm v starošolski fotografiji). Preklapljanje med njima je brezšivno in osebno mi je taka ‘dvojnost’ bolj uporabna od Huaweijeve, kjer drugi uč zajema le svetlobo, in od Applove, ki stavi na teleobjektiv. Z LGjem delaš širše panorame, kar pride prav tako v naravi kot v mestih, saj zaobjameš celoten trg s cerkvenimi turni vred. Glavna kamera ima rekordno odprto zaslonko f/1,6, 10-bitno tipalo in stabilizator slike (le za 1080p). Samodejne fotke so zelo dobre, a ne opazno boljše od konkurenčnih. K rezultatom pa doprinesejo ekspertne možnosti, ki jih bodo čislali tisti, ki se želijo bolj profesionalno izražati. Na voljo je namreč dobro udejanjena ročna uravnava fotografskih postavk in par ekstra fičrov pri filmanju, ki omogočajo boljšo postprodukcijo v Premieru (video H.265, log …).

Taka je razlika v kotu fotografije ene in druge kamere. Fotografski in snemalni navdušenec bo z V30 zadovoljen.

Novi LG stane 900 evrov, kar ga na cenovni lestvici postavi na drugo mesto androidnega zbora, koj za notom 8. Od navadnega S8 je dražji za skoraj poldrugega stotaka. To je enostavno preveč, poleg tega čez par mesecev izide že S9. S tem, da je rojakov ekosistem neprimerno boljši. LG nima navidezne resničnosti, ur in drugih dodatkov, niti ne osebnega asistenta. Nekaj vmesniških možnosti je čisto všečnih (dober always-on display, dvojni potrk, naglo odklepanje z obrazom, bližnjice), vendar silne dodane vrednosti v softveru ipak ni. Količina mečinskega smetja in podvojene aplikacije kvečjemu medejo uporabnika. Za manjši denar bi bil V30 čisto v redu nakup, ampak ob taki postavki lahko ponovim uvodni stavek. Predrago in prepozno. Tega se upravni odbor zaveda in menda so izvedli orenk revizijo ter se letošnjega G7 lotili bolj preudarno. Bomo videli, če res.

[cryptothanks]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.