Applu je ob deseti obletnici iphona uspelo ustvariti konkreten premik v žepnih ploščicah. Po štirih enakoobličnih generacijah je bil že skrajni čas. Ne trdim, da je X celokupno najboljši mobilnik, je pa v danem trenutku vsekakor najbolj pritegljiv in dejstveno najdražji. 1200 za 64 GB oziroma skoraj 1400 evrov za 256 giga je vnebovpijoč znesek, a so pri nas vseeno pošli na prvi dan. Enak uspeh je po­žel po svetu, kar je znatno dvignilo delnice. Razlog je seveda v celozaslonskosti, s katero so inženirji iz Cupertina vrgli konkretno rokavico onim v Seulu. Američani niso kopirali, marveč so kljub sličnosti prvakov X in S8 ubrali drugačen pristop. Samsung je svoj ‘neskončni displej’ na levi in desni upognil ter skoraj brezšivno zlil z robom, medtem ko je zgoraj in dolaj ohranil tričetrt centimetra ohišja. Pri tem vmesniško ni inoviral, saj fura nazaslonske tipke in (zgrešen) zadenjski bralnik. Iphone X ima po drugi plati raven, toda navidez bolj vsepovršinski prikazovalnik z enakomernim robom ok­rog in okrog. Poleg tega novemu dizajnu primerno nadgradi vmesnik.
Iks vsebuje enak drob kot osmica plus, kar zajema superhitri šestjedrnik A11, 3 giga pomnilnika in poleg sebkajočega uča še dvojec 12-točkovnih kamer. Ena od slednjih je za zum, medtem ko vkup ponujata dober portretni modus, ki megli ali celo pobriše okolico. Aparat seveda vsebuje tudi stereozvočnika, brezvrvično polnjenje in stranske tipke, vključno s stikalom za tišanje. Največja noviteta je pak ekran, a ne le zaradi prvikrat uporabljene tehnologije OLED in certifikata HDR. Njegovi vogali so znatno zaobljeni in na vrhu je izsekan košček, kjer so senzorji in zvočnik. Slednji element je na prvi pogled čudaški, ampak je čisto posrečeno umeščen v dizajn – levo je ura in desno druge ikonice. Poleg organske tehno­logije, ki omogoča boljše kontrastno razmerje in vidni kot, ima 5,5-palčni zaslon novo mrežo in razmerje: 1125 x 2436 ter 9 : 19,5. Aplikacije morajo biti za izkoristek prilagojene, drugače imajo črn rob zgoraj in spodaj. Vse niso, recimo Google Maps, Heartstone in Jokerjeva čitanka, a sčasoma bodo.
Največja radovednost gre kajpakda na račun uporabnosti, saj gumb home opravlja funkcijo vmesnika in zaščite. Iphone X ne bere prstnih vijugic, marveč vlogo ključa nameni obrazu. Lastnika ob namestitvi požarči in preskenira več tisoč infrardečih toč­kic, ki ustvarijo in lokalno shranijo 3D-model ksihta. Princip torej ni enak čitanju šarenice ali fotografs­ki razpoznavi obličja. Je pa seveda telefon treba na enak način podržati v približni smeri nosa, kar ni vedno praktično in izpade manj diskretno. Kljub temu tehnikalija deluje presenetljivo dobro, takisto z naočniki, v mraku in ob spremenjeni pričeski. Če ne, pač vtipkaš kodo (vzorec ni možen, prav tako ne odklenjenost v domačem okolju). Face ID deluje tudi za kupovanje. Vseeno imam pripombo. Ko dvigneš ugasnjen fon, se ta že res samodejno prižge, pomotri obraz in se odklene, vendar gre le na notifikacijski zaslon. Za desktop je potreben še en podrajs, kar ni umno. Druga nova praksa sta sveži prstni kretnji. Poteg od spodnjega roba nadomešča enkratni stisk gumba, za preklapljanje med nucniki pa s palcem podrsaš v ovinek. Navdušen!

Ifon X pride s svetlo ali temno sivo stekleno zadnjico. Lepša je prva verzija, ki ima srebrno obrobo. Kamerni sis­tem je za razliko od drugih navpičen, so pa dizajnerji zabudalili z njegovo izbočenostjo, zaradi katere se gola plošča na mizi maje.

V sistemskem delu model X prinaša le eno noviteto: ‘animojije’, ki so na fotki zgoraj. To je nekaj živalskih podobic, ki prek branja obraza oponašajo in prenašajo grimase ter govor drugemu lastniku iphona. Mimo tega je vse enako, od najhitrejšega odzivanja do že večkrat izpričanih ifonovskih okoljskih hib, ki jih ne bom ponavljal, saj sem jih naštel preteklič v prispevku o osmici. A kogar ne motijo in je pripravljen za tak enoletni statusni simbol plačati sto evrov na mesec, bo dobil res poželjivo napravico. V primerjavi s kolosalnimi iphoni plus je ob več­jem ekranu nižja za poldrugi centimeter, napram S8 pa je X pet milimetrov nižji in dva širši. Kateri od prvakov se mi bolj dopade? Če odmislim sistem, kjer prisegam na Android, se ne bi mogel enoznač­no odločiti. Ifon s srebrnim robom in stekleno zadnjo stranjo deluje bolj prestižno, ampak je debelejši in 20 gramov težji. Poleg tega bo zaradi pretirane zmikljivosti zagotovo dobil ovitek (popravilo zaslona stane 280 evrov), kar mu bo odvzelo nekaj estetike. Pa še en detajl je, zaradi katere bi kalifornijske oblikovalce kar oklofutal: kamera gleda milimeter iz ohišja in ker je nameščena v kot, se telefon na mizi med rabo zoprno maje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.