Marvel je nesporni prvak filma. Ne samo, da se kalifornijski studio baha z najbolj obsežnim in najbolj dobičkonosnim slikosučnim univerzumom (22 milijard dolarskega prihodka), zadnje poglavje je celo sklatilo Avatarja z zaslužkarskega prestola. Avengers: Endgame, ki se ponekod še vedno vrti, je namreč samo v kinematografih napaberkoval skoraj tri milijarde zelenih. A čeprav se je doba Maščevalcev, ki smo jih poznali doslej, z njim sklenila, zlata franšiza seveda živi dalje. Na šentjakobskem comic-conu in Disneyjevem dogodku D23 je studijski šefe Kevin Faige s sodelavci predočil bogat seznam bodočih titul, med njimi tudi TV-serije. Edini pelin pri vsem skupaj je, da se Sony in Miki Miška nista uspela dogovoriti za Spideyjevo sodelovanje. Čeprav si bosta studia na kraju bržda vseeno segla v roke, v danem trenutku Pajkomož ni več član MCUja.

Doslej je Sony sam financiral Spider-Manove filme in dal 5-odstotne tantieme Marvelu. Disney pa jih želi poslej sofinancirati in biti soudeležen pri dobičku, s čimer se Sony ni strinjal. Da bi se spor ugodno rešil, so posredovali mnogi igralci, med njimi tudi Deadpoolov Ryan, ki si srčno želi zaigrati ob Petru Parkerju.

Prihodnje leto bo spočelo četrto fazo MCUja, ki bo vsebovala vsaj trinajst izdelkov in bo prvi del novega daljšega zgodbovnega loka. Na srebrnih platnih in takisto malih zaslonih bo nastopilo mnogo frišnih, doslej nepoznanih junakov, videli bomo že uveljavljene like in nekatere uniforme bodo dobile nove obraze. Dasi uradne potrditve še ni, bodo zaradi Disneyjevega nakupa Foxa v svet nekoč vključeni takisto Fantastični štirje in Možje ter Žene-X z Deadpoolom vred. In ne oziraje na (s)pokoj obeh velikih junakov, se bosta Iron Man in Captain Amerika zaprmej slej ko prej vnovič pojavila. Sta enostavno preveč vredni blagovni znamki in v domišljijskih povestih itak nikdo zares ne umrje.

Skupnost premleva, ali sta bila zaradi Stevovega novega življenju v določenem obdobju dva Stotnika. Marvel časoplovje razlaga po svoje in pri ukrivljanju vesoljnih zakonitosti je težko pričakovati logiko. Bo pa Sam Wilson, doslejšnji Falcon, verjetno novi (začasni) Captain America, kakor se je to zgodilo na papirju.
Gospodinjski izid Zaključka žal ni prinesel bogato razširjene izdaje. Spremlja ga zgolj nekaj nedokončanih izbrisanih prizorov, ki niso nič posebnega. Prvotne ideje, da Thanos pobije Maščevalce iz leta 2013 in pred aktualen ansambel zaluča Stotnikovo glavo, na koncu sploh niso posneli, saj se jim je zdela ‘dekapitacija’ kapitana preveč nasilna.

Black Widow 30. april 2020

Prvi Marvelov projekt na koledarju četrtega veka je špijonsko pretepaška predstava s Scarlettino junačko Black Widow. Glede na njeno nedavno hrabro pogibel bo to seveda pretekla dogodivščina, iz obdobja po Civil Waru, ko je šla babnica s Stotnikom in ostalimi uporniškimi Maščevalci v potuho. Pripoved se bo osredotočala na človeški, ženski del bivše ruske agentke Nataše Romanove. Pri tem bodo kajpakda pokazana tudi njena mlada leta, ko je bila del poduralskega programa Črna vdova oziroma agencije za pranje možganov Red Room.

Black Widow in Hawkeye v MCUju redno sodelujeta in skupaj celo umirata, a kaj več o njiju nismo izvedeli. V filmih je Clinton Barton srečno poročen, Nataša pa z Bannerjem. Ampak v stipih sta bila včasih intimen par. Film zna povedati kaj več in morda celo osvetliti njuno legendarno ‘budimpeštno’ misijo, ki sta jo omenila nekoč?

Bojevito rešiženo, ki si jo je izmislil nihče drug kot Stan Lee, so prvič predstavili leta 1964. Času primerno so njene prigode prežemali elementi hladne vojne in po izročilu je Nataša pred KGBjem prebegnila v ZDA, kjer se je pridružila Avengerjem. Film se bo sceloma odvijal v Vzhodni Evropi, s prizorišči od Rusije do Dubrovnika, in s poznanimi ‘sovjetskimi’ liki iz njenega prejšnjega življenja. Eden njih bo Red Guardian, komunistična varianta Captaina Americe, drugi pa Jelena Belova, ki v zvezkih nasledi Natašo kot Black Widow. Osrednji negativec pa naj bi bil Taskmaster, redni nasprotnik Avengerjev in agencije S.H.I.E.L.D. Zločesti karakter, ki bo na platnu zelo verjetno ženskega spola, ima zgolj eno supermoč: fotografske reflekse. Z njimi ume posnemati vsakršno gibanje in mlatenje od drugih junakov.

Aleksej Šostakov oziroma super-rdečearmejec Red Guardian se je sicer zoperstavljal Maščevalcem, a v resnici ni zloben in Nataša je bila z njim celo poročena. V filmu ga bo upodobil David Harbour, šerif iz Stranger Things. 

Dogajanje bo torej precej bolj prizemljeno od ostalih titul, brez vesoljskih laserjev, letanja po luftu in metanja avtomobilov. Zvečine bo akcija osredotočena na pesti in ljudska orožja, kamor bo kot nalašč sodil še Hawkeye. Poleg tega, da je lokostrelec ravno tako navaden človek, ima z Natašo ‘zgodovino’. Fanta sicer niso potrdili, a njegova prisotnost je za skupnost samoumevna. Pričakovanja so nasploh jako visoka, saj ima MCU visoke kriterije in flopa za prvi film četrte sezone si studio res ne želi. Za nameček bo predstava labodji spev Scarlett Johanson. Ne pa tudi lika …

Lik Black Widow bo obstajal tudi po Zaključku, v katerem je Nataša dala svoje življenje za vesoljni živelj. Novi film bo kakor v natiskanih zgodbah vpeljal naslednjo Črno vdovo, mlajšo rusko agentko Jeleno Belovo.

Eternals 6. november 2020

Slavni Marvelov risec Jack Kirby je sredi sedemdesetih zaradi sporeka z založbo za nekaj let prebegnil k DCju. Tam je spočel vesoljce New Gods, vendar so serijo ukinili preden je dobro zaživela. Jack se je zatem vrnil k Marvelu in ideje uporabil za podobno nadraso, nekakšne Zemljine varuhe iz ozadja, Eternals. Te je sceloma ustvaril in pisal sam, nakar mu je tudi ta založnik izdajo ugasnil. Kasneje so Večniki še parkrat dobili lastno publikacijo, in krajši čas jim je dogodivščine pisal tudi Neil Gaiman. Vseeno pa njihove pojave in imena, kot so Ikaris, Ajak ter Makkari, izven sličic z oblački niso segli. Začuda se niso nastopili niti v eni sami videoigri. Zdaj pa se je Marvel odločil, da si Kirbyjevi bogovi zaslužijo lasten film.

Eternals so se od sedemdesetih pojavili v štirih kratkoživih edicijah in se občasno pokazali v drugih Marvelovih pripovedkah. Širše prepoznavnosti zato nimajo, dasi jih je pisal tudi znamenitež Neil Gaiman. Slednjega zgodbo je mogoče dobiti v obliki grafičnega romana.

Po kanonu so se pred petimi milijoni leti na Zemljo spustili Nebesniki (Celestials) in se genetsko poigrali s praljudmi. Tako je nastala kasta lepih Eternalov, ki se znajo teleportirati, leteti, nadzorovati um ali streljati žarke, za nameček pa so prilično neumrljivi. Spričo tega so iz svojih mest, kakršen je Olimp, predstavljali božanstva starim civilizacijam. Načeloma branijo Zemljo pred kozmičnimi nevarnostmi, vseskozi pa so v borbi z grdimi bratranci Devianti, neposrečeno vejo istih mutacij. V človeške peripetije se zvečinoma ne vtikajo, saj imajo dovolj lastnih težav. (Eternals ne gre mešati z Inhumans, ki so takisto izdelek genskega inženiringa, le da iz kreejevskih laboratorijev in bolj švoh.)

Najbolj prepoznaven Večnik je Ikaris. Možak ume leteti z nadzvočno hitrostjo, streljati kozmične žarke in teleportirati sebe ter druge. Pri tem mu ne zavdajo ne vročina, ne starost, ne fizična sila. Na platnu ga bo upodobil Robb Stark iz GoT.

Kako se bodo božanski Večniki vklopili v MCU, je seveda skrivnost, a skupna točka obstaja. Po stripovski biografiji je Thanos potomec Eternalov, ki so pobegnili na Saturnovo luno Titan. Povsem mogoče je, da bo njihov film umeščen pred obstoječe zgodbe in povedal več o težavni mladosti vijoličnega nebodigatreba. Druga teorija pravi, da bodo prav oni v univerzum prinesli mutacije, torej Može-X, za katere se je Disney pridušal, da bodo poslej ob boku Thora, Spideyja in družbe. Ugibanj bo do izida še nemalo, zaenkrat pa je studio izdal le igralsko zasedbo, v kateri izstopajo Angelina Jolie kot osrednja bojevnica Thena, Salma Hayek kot poglavarka Ajak in Kit Harington (Jon Snow) kot Black Night.

Ta glavni filmski Večnik bo Thena iz Olimpije, ki so jo Stari Grki poznali kot boginjo Ateno in po njej poimenovali glavno mesto. Se bo film dogajal v sedanjosti ali v starih časih, je skrbno varovana skrivnost. Zelo verjetno bodo Eternals predzgodba MCUja.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings    11. februar 2021

Kung fu je v sedemdesetih letih zavoljo Bruslija dobil krila in priletel tudi v slikice z oblački ter izpodrinil dotlej popularen divji zahod. Junaški hitrostni pretepači so prinesli sveže pristope in obogatili krajino z orientalskimi motivi. Enega od njih, omledenega Iron Fista, nam je v igrani obliki predstavil Netflix. Zdaj pa bo Marvel v svoj slikosučni univerzum uvedel še manj poznanega Shang-Chija, njihovega prvega kitajskega rešimožakarja. Pred dobrimi štirimi dekadami so ga pospremili s titulo Master of Kung Fu in borec je celo brez nadmoči porazil prilično bolj mogočne like. Vsekakor bo zanimivo videti, kako se bo vklopil med Avengerje, kakršnikoli ti že bodo v novem veku.

Shang-Chi je iz leta 1973 in eno desetletje je bil uspešen z lastno izdajo. Večkrat je nastopil ob z Netflixa poznanih Iron Fistu, Colleen Wing in Misty Knight ter postal član mnogih krožkov, od Heroes for Hire do Avengerjev. Nakar so nanj skorajda pozabili.

Naslovni junak bo vušu izvajal na teroristu Mandarinu in njegovi skupini militantnih skrajnežev Ten Rings. Za slednje smo v MCUju že slišali, saj so prav oni so ugrabili Tonyja Starka v prvem Iron Manu in ga s tem prisilili, da postane Železni mož. A za imenom tolpe stoji deset resničnih prstanov, ki jih po izročilu nosi kolovodja. Nakit daje Mandarinu celo vrsto super moči, od lučanja strel do ustvarjanja teme. Film bo najverjetneje pričal, kako se zlikovec po thanosovsko peha za čudodelno bižuterijo. Vprašanje pa je, kakšen bo Shang-Chijev izvor. Njegov stripovski fotr je namreč nori znanstvenik Fu Manchu, ki je imel svojčas občo rasistično konotacijo in so nanj rumenci alergični. Kitajci so menda že objavili protestno noto.

Fu Manchu, Shang-Chijev zlobni ata in obenem njegov glavni sovrag, izhaja iz angleške knjige z začetka dvajsetega stoletja in je bil dolgo časa obča popkulturna ikona za kitajsko nevarnost. Za Marvel pa je Kitajska eden najpomembnejših trgov …

Doctor Strange in the Multiverse of Madness 6. maj 2021

DCjev multiverzum s številnimi ‘Zemljami’ je bolj znan, a tudi Marvel ima lepo število vzporednih vesolij, alternativnih časovnic in žepnih dimenzij. V drugo raven sodita navsezadnje tudi kvantno področje in mitsko mesto K’un-L’un. A prvič bo v MCUju mnogovesolje poudarjeno z naslednjo dogodivščino vrhovnega čarodeja. Scenarij morajo sicer še spisati, toda povest bo povezana s serijo WandaVision, šlo pa bo za prvo srhljivko Marvelovega kinematičnega sveta. Govoric je mnogo, od tega, da bo Scarlet Witch stala Doctorju nasproti prek potovanj v Nightmare Realm in Dark Dimension do uvedbe Doctorjeve ljubice, čarodejke Clee. In v poldrugem letu, kolikor je do izida, se jih bo nabralo še mnogo …

Wanda bo svoje silne sposobnosti pokazala v lastni TV-seriji, nakar se bo njena manifestacija nadaljevala v srhljivki Doctor Strange and the Multiverse Madness. Stvarstvu bo menda pretilo nekaj zločestega! Kakor je povedala Starodavnica v prvem filmu: neskončno svetov pomeni neskončno nevarnosti!

Thor: Love and Thunder  jesen 2021

Chris Hemsworth je pogodbo z Marvelom resda izpolnil, a je že izkazal zanimanje za podaljšanje članstva med Avengerji. Prepričala sta ga ideja za nov scenarij in dober režiser Ragnaroka Taita Waititi. Čeprav bodo začeli snemati šele čez leto dni, ni skrivnost, da bo četrti samostojni film o bogu groma sledil Marvelovemu stripovskemu trendu ‘različnosti’ in vpeljal ženski naslovni lik. V literaturi izvirni Thor nekega dne ni več vreden vihtenja čarobnega kladiva in Mjölnir prevzame Jane Foster, njegova nesojena ljubezen. Frača za nekaj časa postane uradni Thor in to se ima zgoditi takisto na platnu, seveda z obrazom in stasom Natalie Portman.

Jane je nastopila v prvih dveh Asgardčanovih filmih, v četrtem pa ne bo zgolj okrasek, marveč v osrednji vlogi kot Mighty Thor. Najbrž njena gromovniška vloga ne bo dolgotrajna, vsaj v stripu je bilo tako. Mimogrede, tam je nato postala Valkyra.

Film, v katerem se bo obstoječi vampasti gromovnik imenoval zgolj ‘Odinson’, bo povezan z nadaljevanko o Lokiju. Baje naj bi prav njegov zlobni brat prinesel Mjölnir nazaj v osrednjo kontinuiteto. (Kladivo je zdrobila Hela v Ragnaroku, nakar si ga je Thor sposodil od svojega preteklega sebe v Endgamu, a ga je časoplovni Štef na kraju vrnil v pravi prostor-čas.) Skupnost ugiba, ali bo zlohotnica stara asgardska nemeza Enchantress. In ali se bo Odinson kasneje pridružil Varuhom galaksije. A edino, kar je studio imel za povedati, je spolna usmerjenost Thorove rojakinje Valkyre: bojevnica bo prvi LGBTQWTF lik v MCUju. Res, jako važno.

Upajmo, da bo debelulšček v naslednjih dveh letih prišel nazaj v formo. In vsekakor bi bilo ‘Odinsona’ lepo videti med Varuhi oziroma, kakor pravi on, med Asguardians of the Galaxy.

TV-serije četrtega veka (ločen članek)

Pogled v peto dobo

Dasi je leto 2022 še daleč, je Marvel že oficielno najavil prvi film pete faze, Black Pantherja 2, ki na velika platna pride maja. A razen napisa, datuma in barve polti glavnega lika (ki bo kajpakda poznanec) niti sami ne vedo kaj dosti. Enako velja tudi za naslednji naslov s takenako zamorskim likom: Blade. Ja, dnevni vampir, ki ga je v treh filmih nadmočno zaigral Wesley Snipes, se vrača in to v MCU! Tokrat ga bo upodobil nič manj karizmatični Mahershala Ali, a bojda se Wesley takisto prikaže. Če res, mora obvezno izustiti svojo znamenito enovrstičnico “Some motherfucker are always trying to ice skate uphill!”

Zadnji, vendar ne poslednji film, za katerega se ve, pa bodo jasno nadvse pričakovani tretji Guardiani. Zdaj, ko doslejšnji režiser in scenarist James Gunn ni več v Disneyjevi nemilosti in ko je Tonyjev tlesk priklical nazaj pol mrtve ekipe, dočim so umrlo Gamoro nadomestili s njeno mlajšo različico, se Star-Lordovi bandi ni treba bati za prihodnost. V njihovi novi dogodivščini bomo spoznali preostale Ravagerje, na katere je namignil zaključek, videli Grootovo in Rocketovo preteklost ter naposled izvedeli, kdo je Adam, ki ga je izvalila zlatica Ayesha …

Poslednji prizor Guardians 2 je namignil na kozmičnega junaka Adama Warlocka, ki je po kanonu popolno bitje z vsemi mogočimi supermočmi. V zgodbah je povezan Thanosom in kamni neskončnosti, zato je mnogokdo mislil, da bo on nekako preklical tlesk. Njegovo vlogo bomo spoznali v tretjem delu Varuhov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.