Na televiziji je DC močnejši, toda Marvel kani to popraviti z lastno produkcijo za prihajajoči naročniški kanal Disney+. V bližnji prihodnosti nam bodo postregli s kar osmimi najavljenimi nadaljevankami, ki bodo vse del MCUja. A ne od daleč, kakor Agents of Shield, marveč z že uveljavljenimi liki in igralci. Na malih zaslonih bomo v lastnih serijah videli Hawkeya, Scarlet Witch, Falcona, Lokija, Visiona in Winter Soldierja. Zaenkrat sicer ni posnetega še nič, le ekipe so izbrali in določili visoke proračune. Marvel ne želi omadeževati svojega zmagovalnega sveta in potrebuje tekmeca Arrowversu.

Kakovost Marvelovih TV-serij je v velikem interesu Mikija Miške, kajti za konkurenco Netflixu mora v svoji videoteki-na-zahtevo Disney+ ponuditi najboljše vsebine. Storitev odgrne zavese v petih državah novembra za ceno 6,99 evra na mesec.

The Falcon and the Winter Soldier jesen 2020

Filmski Steve Rogers se je upokojil, a ameriška trobojnica bo med Avengerji živela dalje. Za kontinuiteto bo MCU črpal iz slikanične serije All New, All Different, ki je Sama Wilsona aka Falcona spremenila v novega, črnega Kapitana Ameriko. Kako točno se bo to zgodilo, kani predstaviti zaključena 6-delna nadaljevanka o dveh Štefanovih najboljših kolegih, Buckyju in Samu, seveda z obstoječima igralcema. Osnova za skupne dogodivščine enorokca in letečneža bo zaporniški pobeg Barona Zema, osrednjega negativca serije. (To je tisti Sokovijec, ki je zrežiral katastrofične dogodke v Civil Waru in jih naprtil Winter Soldierju.) Posredi bo še ameriška vlada, kajti oba rešimoža, kakor tudi njun š(t)ef, so bili v Državljanski vojni v nemilosti strica Sama.

Kljub enakovredni tituli bo bolj v ospredju Sam Wilson, saj se bo on prelevil v znano blagovno znamko Captaina Americe. Figurice in majice bolj obskurnega Winter Soldierja, morilca Iron Manovih staršev, gotovo ne gredo enako dobro v promet.

WandaVision pomlad 2021

Vision je ognjeni krst doživel v sokovijski bitki. Malo prej je bil le Tonyjev digitalni pomočnik Hello, Jarvis, nakar se je preselil v Ultronovo telo, dobil kamen razuma v čelo in postal otipljivi Maščevalec. Po Državljanski vojni se je navkljub svoji sintetičnosti sparil z Wando Maximoff oziroma Rudečo čarovnico in se z njo skril. A niti ona ni mogla preprečiti, da mu Thanos v Neskončnostni vojni na bi izpulil črepinje iz betice. Vision je takrat nazorno doživel konec, ampak očitno le za kratek čas. S partnerko namreč napovedujeta lastno TV-serijo, ki bo časovno umeščena za Zaključek, torej po njegovem dozdevnem uničenju. 

Scarlet Witch in Vision sta najbrž povezana zato, ker je oba ustvaril mind stone. Šest ur televizijskega programa bo razkrivalo njun domačinski odnos, ki izvira iz slikanic. Kako bodo androida vnovič oživeli, pa je ena od mnogih tajn četrtega veka.

Ker izvor Visiona poznamo, bo zanimivo odkrivati Wandino preteklost in njene moči. Doslej smo o njej izvedeli le, da ji je telepatijo in telekinezo omogočil mind stone, s katerim so njo in brata Quicksilverja obsevali pri Hydri. To je sicer odmik od literature, kjer sta dvojčka pravzaprav otroka Magneta, torej mutanta iz tabora X-Manov. A tudi na papirju je Scarlet Witch postala Avenger in se z Visionom celo poročila. O štoriji serije kajpakda ni nobenih informacij, le da bo neposredno povezana z drugim filmom Doctorja Strangea, da bo vključila Monico Rambeau, ki je v stripu naslednja Captain Marvel, in da bo dogajanje poleg sedanjosti umeščeno še v petdeseta leta prejšnjega stoletja. 

Zamorklja ob ob naslovnih igralcih bo zaigrala odraslo Monico Rambeau. Dvanajstletnico smo smo že videli v filmu Captain Marvel, ki se je odvijal leta 1995. Monicina prihodnost je bralcu stripov znana: postane naslednja Marvelovka in kasneje Photon ter Spectrum.

Loki pomlad 2021

Asgardski bog vragolij Loki je spletkaril že v šestih filmih, nakar je kruto smrt storil pod roko svojega nekdanjega delodajalca Thanosa. Njega, kakor tudi Gamore, Iron Manov tlesk seveda ni priklical nazaj. Se je pa v Endgamu zgodilo nekaj drugega: med časoplovnim iskanjem kamnov so Avengerji v letu 2012 Lokija po nesreči izgubili. Ko se je Asgardčan s tesseractom takrat izdejanil, je ustvaril novo časovnico in ta bo rabila za temelj prihajajoče nizike. To pomeni, da ne bomo gledali njegove spokorjene različice iz Infinity Wara, marveč zahrbtneža, kakršnega smo spoznali na začetku. Kot tak bo baje potoval skozi zemeljski čas in zvijačno vplival na človeško zgodovino ter se nekako navezal na četrti bratov film.

Dasi so scenarij komaj spočeli, se je Igralec Tom Hiddleston že pohvalil, da bo televizijskega Lokija veselje gledati, saj “je zvit kot presta in poseduje čarovnijo ter enega od kamnov neskončnosti!” Govori se, da bo v filmu Thor 4 vstopil nazaj pravo časovnico.

What if …?  poletje 2021

Marvel že štirideset let izdaja alternativne zgodbe What If, v katerih dajo avtorji domišljiji duška in postavijo uveljavljene like v hipotetične scenarije, ki ne vplivajo na kanon. Kaj, če bi se Wolverine boril proti čikaški mafiji? Kaj, če bi vse kamne neskončnosti zbrali Avengerji? Kaj, če bi Venom živel v simbiozi z Deadpoolom? Radovednostna vprašanja ne jenjajo, zato je v zbirki že več kot dvesto zvezkov. A ne le bralci, špekulativno firbčni smo tudi gledavci. Kaj, če bi Thor ipak ciljal v glavo? Kaj, če bi bil Iron Man izdajalec? Kaj, če bi Nick Fury na letalu odkril kače? Zato studio načrtuje istoimensko animirano nanizanko, ki bo ravno tako raziskovala drugačne odvrtke dogodkov iz MCUja.

DC je imel serijo Elseworld, kjer je dal Batmana v viktorijanski Gotham in Supermana v Sovjetsko zvezo. Marvel ima obilnejšo zgodovino takih odmikov: od leta 1977 je izdal že trinajst letnikov edicije What If. Nekaj je bilo alternativnih vejenj poznanih zgodb, nekaj pa čisto novih svetov v slogu fevdalne Japonske ali časa prohibicije.

V uvodni epizodi bo supervojaškega tretmatja namesto Štefa deležna Peggy Carter. Nato si bo Iron Manov oklep nadel Steve Rogers. Temu bo sledilo še najmanj ducat sličnih predpostavk iz preteklosti in sedanjosti, na Zemlji in v vsemirju. Kakor v stripih, zgodbe ne bodo ‘resnične’, marveč zgolj razmišljanja kozmičnega opazovalca Uatuja. (Opazovalce oziroma Watcherje je MCU pokazal v kadru s Stanom Leejem v Guardians 2.) Napovedali so nič manj kot 25 likov z glasovi poznanih igralcev, ki segajo od Nebule, Hulka, Thora in Black Pantherja do Armina Zola in Taserfaca. Iron Man zaenkrat ni bil omenjen, toda kaj pa, če …? Robert Downey Jr. bi verjetno rade volje še kdaj nastopil v ‘ansamblu’, pa četudi le z glasom.

What if …? bo risana nizika, a namenjena širokmu občinstvu oziroma vsakomur, ki čisla MCU. Tole je sličica iz zvezka, saj slik iz risanke še ni, bomo pa gotovo videli sličen prizor. Thanos je napovedan lik in kdo neki ni radoveden, kakšen bi bil kot Avenger?

Hawkeye jesen 2021

Sokolje oko Clint Barton je po Endgamu sicer dobil nazaj pet let mlajšo familijo, toda zdaj ga preganja smrt kolegice Nataše. Bo spet postal maščevalski Ronin ali se bo raje vnovič upokojil, tokrat zaprmej? Nekaj od tega gotovo, kajti skozi oznanjeno TV-serijo bo ime in lokostrelsko znanje predal mlajši generaciji. Nasledila ga bo Kate Bishop, aktualna stripovska Hawkeye. To je obenem tudi edini verodostojen podatek o projektu, ki ni niti v resni predprodukcijski fazi. Skupnost pa ugiba, ako bo zgodba postavila osnovo za Young Avengers, ekipo mlajših superjunacljev, katerih članica je Kate.

Kate je ena glavnih članic Mladih Maščevalcev, ki jih sestavljajo še Hulking, Marvel Boy, Iron Lad in drug naraščaj. V literaturi postane Hawkeye, ko se Clint prelevi v Ronina. V MCUju je Ronin za kratek čas že bil. Se bo zdaj že drugič upokojil?

Trojka najbolj oddaljenih

O prvih petih nadaljevankah se je šušljalo že več mesecev, dodatna trojica najavljenih na Disneyjevi konvenciji D23 pa je veliko presenečenje. Še vedno bodo sodile v četrto fazo, z začetkom predvajanja koncem 2021 oziroma v prvi polovici 2022. A razen same najave in logotipa niso povedali niti besede. Na igralsko zasedbo bo treba še počakati.

Prva med najbolj oddaljenemi bo Ms. Marvel, Marvelova muslimanska junačka. Gre za Pakistanko Kamalo Khan, ki je v resnici potomka Inhumans, zato zna raztegovati ude in spreminjati obliko. V zgodbah je često skupaj s Stotnico Marvel, zato se bo serija verjetno navezovala na njen drugi film. Druga nizika bo pripadala zeleni Hulkinji, po izročilu sestrični Brucea Bannerja, ki dobi zelene supermoči s transfuzijo njegove krvi. Zadnji lik z lastno televizijsko predstavo pa bo Moon Knight. To je bivši marinec, ki mu egipčanski bog nakloni supermoč, s katero čisti ulice pridaničev. Fant je bolj v ligi Defenderjev kot Avengerjev. Bojda bodo kasneje z Mesečnim vitezom posneli še film. 

Prihodnost Hulka v MCUju je neznana, saj ni omenjen niti pri enem samem projektu. Mogoče bodo Bannerja vključili in upokojili v TV-seriji She-Hulk, kjer bo glavna njegova sestrična Jennifer Walters.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.