Po Googlovem VR-nastavku cardboard bo lepenko z visoko tehnologijo povezal še Nintendo. Njihovemu kartonkotu se reče Labo.

“To ni igra ali igrača, niti ni nekaj, kar bi mladenka prerasla v nekaj mesecih. To je stroj, ki v sodelovanju z Nintendo Entertainment Systemom dejansko splete pulover. In ne samo z enim ali dvema vzorcema, marveč v mnoštvu različnih oblik. Pletilni stroj™ je vnovičen primer naprednega razmišljanja, ki drži Nintendo na tehnološkem vrhu.” S temi besedami je hotela kjotska tovarna v osemdesetih pospremiti pletilni dodatek za NES, nakar so se glavarji zadnji hip premislili. Menda zato, ker je bil odziv testne publike mlačen. Štrikalnik resda ni nikoli uzrl luči dneva, a dobro izkazuje, da pri Nintendu že od vsega začetka razmišljajo izven okvirov. S tako umsko naravnanostjo so nato splovili robotka Roba, printer za game boya, bongo bobne, wii fit in navsezadnje switch.

Da je bil Štrikalnik resničen in resen Nintendov projekt, dokazuje izdelana oglasna kampanja.
Bongos so bili igrator za par Donkey Kongovih iger na N64. Dandanašnji fanatiki z njimi igrajo Dark Souls.

S switchem, na katerega ne bi nihče stavil niti ficka, če ne bi nosil Nintendovega emblema, so sploh zadeli terno. Kljub temu, da ni 4K, HDR, VR in next-gen ter ne poganja razvpitih videoigernih naslovov, je podrl prodajne rekorde. Po desetih mesecih obstoja je najhitreje kupovana konzola na Japonskem, v ZDA in v Evropi. Realna napoved je, da si ga bo v prvem letu lastilo več kot 14 milijonov špilavcev, kar ga bo naredilo za uspešnejšega od wiija in playstationa 4. (Mimogrede, toliko se je prodalo wiija U v vsej svoji življenjski dobi.) Povrhu vsega ima domiselna priprava tudi dve najvišje ocenjeni igri v igrarski hištoriji, Breath of the Wild in Mario Odyssey. Ni slabo za zastarelo mobilniško čipovje in 720p-zaslon. In medtem, ko konkurenca svoje naprave nadgrajuje z gigabajti in teraflopi, Nintendo pripravlja drugačne vrste revolucije – tako iz kartona. Videti je takole:

Kakor video nazorno pokaže, je Labo skupek kompleksnih lepenkastih reči v slogu hišice, krmila in klavirja, ki jih bo treba najprvo finomehanično sestaviti. Nato bomo vanje vložili Switcheve komponente in tako dobili povsem nov upravljalnik oziroma igračo, ki jo bo pospremila lastna miniigrica. Špilali bomo inštrument, s kartonsko palico ribarili, volanizirali, vodili bitje na daljinsko, z lastnimi rokami in nogami upravljali z velikanskim robotom … Skrivnost delovanja tiči v tipalih premikanja in nagibanja, kamerah, gumbih ter vibratorjih, ki tičijo v kontrolnikih. Vozilo na daljinsko se bo denimo gibalo zaradi tresenja joyconov, ovire pa bo zaznaval senzor svetlobe. Slednji bo omogočil tudi delovanje klavirja, kjer bo vsaka tipka nanj posvetila na drugačen način. Genialno!

Labo bo nedvomno zahteval natančnost, kajti izdelki ne bodo statične, okrasne skulpture, kakršne so priljubljene kartonske svetovne znamenitosti, marveč premične sestavljanke in celo mehanizmi.

Labo pride na police evropskih trgovin 27. aprila in sicer v dveh inačicah. Variety Kit bo za ceno 70 evrov vseboval pet skupkov perforiranega kartona za pet različnih projektov, medtem ko bo 80-evrski Robot Kit zajemal le eno veliko sestavljanko in sicer nahrbtnik ter naglavnik za robotsko pretepanje. Softver je kajpakda vključen. Ob tem bo moč kupiti še dekorativni komplet z nalepkami in šablonami. Dodatnih detajlov Nintendo zaenkrat ni razkril. Kako globoke bodo igre? Bodo izdelki združljivi še s kakšnim drugim naslovom? Kaj storiti, če se karton uniči? Bodo načrti dosegljivi na netu? Bo mogoče udejaniti lastne umotvore? Pridejo nekateri v filmčku pokazani projekti, kot so kamera, volan in puška, kasneje? Odgovore bo prinesla pomlad.


Bosta kompleta za 70 oziroma 80 evrov dobro prodajana? Menim, da se kartonkotu ni treba bati usode štrikalnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.