Dobre štiri urice spremljanja junaka brez obraza in junačka brez glasu so minile kot bi trenil in marsikdo je sezono pogledal večkrat. Disney se bojda sploh ni nadejal tolikšne galame okoli Yodojenčka, zato ni pravočasno poskrbel za figurice in pliškote.

Prve mejaške povesti samotnega vesoljskega pištolnika so se kar prehitro končale. Kjer slične serije naredijo zgolj vmesni odmor, je Mandalorian kljub že tako grižljajčkastim epizodicam kratkomalo sklenil letnik. Na srečo pa je drugi sveženj na obzorju, in gledavci, ljubitelji zelo oddaljene Galaksije smo že nestrpni. Kaj bi ne bili. Medtem ko je bilo poslednje filmsko dejanje Rise of the Skywalker prejkone razočaranje, nas je prva živoigrana televizijska predstava navdušila že z uvodno vpeljavo najbolj srčkanega vojnozvezdnega bitjeca, pogovorno oklicanega za baby Yodo. Odtlej se je privlačnost vsemirskega vesterna le še stopnjevala, tudi spričo številnih pomežikov ljubiteljem sage. Marsikdo se je zategadelj pridušal, da je bil Mandalorian celo brez mečevanj in epskih vesoljskih bitk bolj Star Wars od zaključnega Disneyjevega trojčka.

VRNITEV MUPPETKA

V velikih filmskih bitkah je bil TIE fighter v očeh opazovalca le mrčesno letalo in AT-ST nerodni piščančji hodec, ki mu zavdajo že kosmati pritlikavci. Iz bolj prizemljene perspektive TV-serije pa sta stroja delovala precej bolj smrtonosno. Huda ‘šefa’!

V prvi sezoni se je lovec na glave v igričarski maniri skozi misije razvijal, pridobival opremo, orožje in kamerade. Čez in čez prevlečen z antilaserskim beskarjem ter ozaljšan z gildi primernim emblemom, si je naposled oprtal še najbolj tipičen kos mandalorijskega inventarja, nahrbtni raketnik. Z njim je nadvladal celo zaključnega ‘šefa’, TIE-lovca, kar mu je močno dvignilo cehovsko vrednost. Na kraju je celo razkril svoj fris, sumljivo podoben nekemu dornijskemu princu, ter izdal svoje čudaško krstno ime Din Djarin. Škoda le, da se posrečena napaberkovana druščina ni obdržala oziroma da sta simpatični ‘indijanec’ Kuiil, ki je govoril, in neverjetno učinkoviti droid IG-11 bridki konec storila. Mar bi raje žrtvovali spletkarskega zamorca! Čeladnik je tako pustolovščino sklenil le z možačasto Caro in ‘Otrokom’. Slednji je očitno na dobri poti, da postane novi Mandalorijec, kakor za najdene sirote veli njihov nazor.

Z zamazanimi in razpuščenimi, nič več sijajno belimi in postrojenimi jurišniki serija pokaže stanje imperialne vojske po Cesarjevi pogibeli. Itak so bili že prej najbolj nesposobna vojska v stvarstvu. Iz tega se TV-serija celo ponorčuje, ko tale dvojec ne zadane niti konzerve v bližini.

Resnici na ljubo smo o uhljatem in kosmatem malčku, ki je blizu s Silo, izvedeli dobesedni ništrc, ne od kod se je vzel, ne počemu ga iščejo slabi fantje. Dotična rasa ni pogosta in vseprisotna, kot so denimo Wookieji, Twi’leki ali Zabracki, zato je enigma toliko večja. George Lucas je nekoč navrgel, da Yoda pripada skrivnostni pasmi brez imena in kanoničnih podatkov. Je mogoče, da je malega zaplodil prav mojster na stara leta, morebiti v spregi z Yaddle, jedijko njegove vrste, ki jo na hitrico vidimo v Fantomski prikazni? Navsezadnje, če se je razmnoževal Palpatine, počemu se ne bi muppetek. A najbolj pereče popkulturno vprašanje je po osmih poglavjih ostalo neodgovorjeno in zaključek je lačnim rankorjem raje vrgel dodatno bantino kost za glodež: kdo je zajebani imperialni oficir in kaj hudika je črna svetlobna sablja v njegovi roki? 

MEČI BODO!

Tako imenovan teminin meč je z drugačnim kristalom skoval prvi mandalorijski jedi Vizsla. Obstaja le en primerek in ta se prenaša izključno s premaganjem prejšnjega lastnika. V risankah so bili na eni ali drugi strani temnega rezila mnogi poznanci: Maul. Kenobi, Sidius, Ezra, Ahsoka, Bo-Katan … Le kako je zdaj prišla v Gideonovo posest?

Čisto verjetno je, da niti letos ne dobimo jasnega ‘Otrokovega’ porekla, ki utegne biti rdeča nit več sezon. Bomo pa bolje spoznali moffa Gideona in njegovo edinstveno orožje, za katerega piflarji vemo, da se mu reče darksaber. Gre za unikatno različico svetlobnega meča, ki jo je pred tisočletjem izdelal prvi mandalorijski jedi. Artefakt se je često pojavil v risankah, kjer ga je nazadnje držala Bo-Katan Kryze. Ga je Gideon odtujil njej? Je bivši Vaderjev sluga nemara občutljiv na Silo? Bodi tako ali drugače, meč pomeni le eno — mečevanje! Da se bodo rezila nedvomno žarčila in križala, napoveduje tudi prihod Ahsoke Tano, simpatične glavorepe jedijke iz animiranke Clone Wars. Bivša Anakinova padawanka se je po klonskih vojnah izmuznila zloglasnemu Ukazu 66, nato se je vnovič pokazala v seriji Rebels, zdaj pa jo bomo prvikrat videli v igrani obliki. In ne samo nje, zakajti sočasno vstopa še nekaj risanih likov, med njimi ravno rdečelasa mandalorska upornica Bo-Katan, tista, ki je posedovala teminim meč! Ne ve pa se, ali bosta punci stalni članici dogajanja, ali samo gostji.

Novi frači v seriji. Leva vojačka Bo-Katan Kryze je bila svoj čas voditeljica Mandalorijcev in uporabnica darksaberja. Z jedijko Ahsoko Tano sta se srečali v klonskih vojnah in se vkup z Anakinom ter Obijem-Wanom borili proti grdim grdim separatistom.

Producenti so podali še dvoje uradnih najav glede likov: da bomo uzrli Boba Fetta, katerega silhueta se je baje pokazala že v peti lanski epizodi, in da je na spisku igralcev Novozelandec, ki je upodobil Janga Fetta v E02. Na prvo žogo bi to pomenilo en in isti lik, saj je Boba Jangov klon, torej imata enak obraz. Ampak plačanec je vendarle že desetletje v prebavnem traktu sarlacca, kamor je nesrečno telebnil v Jedijevi vrnitvi. Ako ga kani Disney slučajno obuditi od pojedenih oziroma nas prepričati, da je skozi zadnja vrata zlezel iz zobatega nestvora, potem je to res bedno. Vojna zvezd ne bi smela slediti superjunaškim svetovom, kjer nihče zares ne umrje. Že resurekciji Maula in Palpatina sta bili za Chewbaccine kocine privlečeni. Zato upam na drugačno razlago: da je Bobovo (prebavljeno) taborniško opravo našel in si nadel čisto nekdo tretji, dočim bo tisti Maor nastopil kot eden izmed milijona klonskih vojakov, katerim šablona je bil Jango. Recimo kot stotnik Rex ali poveljnik Cody, oba kolega od Ahsoke …

Temuera Morrison je igralec, ki je v E02 in E03 upodobil Janga Fetta ter klonske vojake (in Aquamanovega fotra). Najbrž bo zdaj igral kakšnega ostarelega neplodnega soldata, po možnosti iz risane serije, od koder bo sezona 2 očividno bogato črpala.

SPET NA TATOOINE

Tatooinski nestvor sarlacc s tisočletnim prebavnim traktom, Fettova zadnja postaja. V starih časih so stripi spletli zgodbo, da se je Boba s svojo izurjenostjo uspel izvleči iz luknje, toda ta zamisel niti prej, niti za časa Disneyja ni postala kanonična. Upam, da pri tem ostane.

Sveži napovednik ne pokaže prav dosti, niti omenjenih novih karakterjev ne. Vseeno pa nasuje nekaj drobtinic. Izvemo, da bodo pri varovanju ta malega posredi jediji, ki so v Zunanjem obroču poznani kot ancienta coprniška kasta. Tako bomo bržda prišli do Ahsoke, vsi pa bi padli vznak, če bi se na TV-ekranih pojavil Luke, ki je v tem času, torej pet let po E06, še polno motiviran čarovniški učitelj. Nadalje video preleti par novih svetov, med katerimi izstopa vodni planet Mon Cala. Ta je znan po Mon Kalamarih, rojakih preminulega admirala Ackbarja, v prizoru ribiškega kraja pa vidimo drugo tamkajšnjo raso, lignjeglave Kvarence. Očitno v tem žepnem ozvezdju vnovič ne bo šlo niti brez Tatooina. Močno navijam, da na tokratnem izletu pokukamo v Korkunovo špiljo, domovanje zobatega sporofita sarlacca, in vnovič stopimo v moseisleyjsko kantino. Oboje sem namreč pogrešal med obiskom pustinjskega planeta v prvi sezoni. Največ ugibanja pa je trailer sprožil s skrivnostno figuro na ulici. Neuradno gre za še en lik iz risank: mandalorsko upornico Sabine Wren iz Rebels.

Ali bo letnik zopet sestavljen iz vsega osmih polur, ni znano, producenti so navrgli samo, da bo zgodba širša, globlja in z bolj zveznim lokom. Ter očitno povezana z elementi iz animiranih serij. Obeta se nam znatnejši piv piv piv po črnini, pri čemer naj bi se pokazal celo zvezdni rušilec. Zelo verjetno bo druga sezona prek moffa Gideona razkrila več, kako je iz strmoglavljenega Imperija nastal Prvi red, kar nam še vedno ni povsem jasno. (Oni snežni prizor iz videa je po eni od teorij Ilum, torej planet, ki so ga fašisti v E07 predelali v smrtonosno bazo Starkiller.) Obeti za drugi komplet Djarinovih pustolovščin, na katerih ga bo spremljal venček ženskih bojevnic, so torej visoki. Nizika bo na sporedu ob petkih od 30. oktobra dalje na pretočnem servisu Disney+. Ker Mikijeva platforma pri nas ni na voljo, se bomo pač — kakor je v Zunanjem obroču navada — šli sandokane. This is the way!

Mando Pedro Pascal in ustvarjalec serije Jon ‘Happy Hogan’ Favreau. Za razliko od vseh silnih filmskih režisarjev in scenaristov, ki so nam prodajali reciklirane zgodbe, Rožico in porge, se je dotični scenarist bolje izkazal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.