Gothamske slikanične junakinje so nemalokrat združile moči in se oklicale za Birds of Prey. Pobudnici sta bili Barbara Gordon in Dinah Lance, spisek članic pa gre vse do Katane in Catwoman. Krožek je imel pred leti celo lastno TV-serijo, ki naj bi bila povezana z Burtonovim Batmanom, a so jo po neuspešni sezoni raje ukinili. Zdaj pa so se Ujede predstavile na velikih platnih, tokrat (navidez) s kolovodjo Harley Quinn, dobro sprejeto norico iz Suicide Squada. Ta je sicer poznana kot zlohotna Jokerjeva podležnica, vendar si v stripih že nekaj časa gradi novo, samostojno kariero občasne antijunakinje. V to emancipirano in manj hudobniško smer gre tudi nova predstava

Harley kariere ni pričela v stripu, marveč v Batmanovi risanki. Dolgo časa je bila Jokerjeva pomagačica in ljubica, odeta v norčevski kostum, s kontinuiteto DC Rebirth pa se je dala v seksi opravo in postala samostojna.

Po dogodkih nesrečnega Odreda odpisanih Batman izgine, Harley pa se razide z Burkežem. Slednje gre vkup z literaturo in aktualno risanko, kjer frača spozna, da je njen ‘puding’ ves čas manipuliral z njo. A samostojnost ji ne gre na roko, saj ima celo vrsto neprijateljev, ki ji zdaj upajo streči po življenju. Med njimi je takisto novi vladar gothamskega podzemlja, gangster Black Mask. A preteča nevarnost Harley po naključju poveže z drugimi zajebanimi dečvami, kot so policajka Renee Montoya, samostrelska pobijalka Huntress in kričačka Black Cannary. Ženščine ga z dinamitom, hijeno in na karate zelo farbovito pokadijo jo Črnežu, s čimer so štartale serijo babjih zgodb. 

Prav posebej specialne tele Ujede niso. Edina omembe (in pogleda) vredna je Black Cannary na desni. Mimogrede, tamala Casandra Cain v stripu nastopa kot Batgirl in Orphan.

Eksperimentalni, MTVjevski Suicide Squad ni bil baš uspešen, toda lik Harley Quinn z obrazom in vročo ritjo Margoth Robbie je bil obče dobro sprejet. V nadaljevanju, ki je pravzaprav zgrajeno na Harleyjini uspešnosti, njeni avstralski obraz, stas in glas vnovič blestijo. Tokrat zamenja več oprav, v maniri Deadpoola komentira dogajanje in je s svojo nežlehtno čezlesnostjo še bolj simpatična. Žal pa tega ne gre potrditi za ostale figure, slabe in dobre, ki izpadejo medlo, pri čemer prednjači hudobnik Black Mask. Narcisoidni brezveznik je v resnici najšibkejši element povesti, saj je neprepričljiv in beden, nima ne izvora, ne pomena, in takisto je neosmišljena njegova maska. 

Romana Sionisa aka Black Mask igra Ewan McGregor. Filmski lik je celokupno švoh, saj ne poseduje oziroma pokaže ničesar, zavoljo česar bi bil lahko šef gothamskega podzemlja. Prav tako film ne razloži ozadja njegove obsedenosti z maskami. Sfaljeno!

Harleyjini novi film nikakor ni na nivoju Deadpoola, s katerim se hoče zavoljo sličnih pristopov primerjati. Tudi z Batmanovim mitosom je skorajda nepovezan, čeprav bi lahko bil najmanj potom Black Maska, ki ima v stripih ‘zgodovino’ z Wayni. Prav tako bi – zlasti zavoljo odlične risane serije s podobnim zapletom – pričakoval nekaj Jokerjeve vpletenosti, ki je v risanki dobro izpadla. Prostora je dovolj, kajti predstava je dolga vsega 100 minut. Samo odličnemu osrednjemu liku se imajo Ujede zatorej zahvaliti, da gre za gledljiv farbovito akcijski spektakel. V globoke anale pa se naslov razen po dolžini ne bo zapisal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.