Miš ukrade sir, kar sproži zaporedno dogajanje: krogla sune vzmet, domine se podrejo na nož, ta prereže vrv, balon se dvigne in nagne polico, avtomobilček se zapelje v stikalo, ki prižge grelnik, ki zaneti dinamit … Prizor je seveda iz predstave Toma in Jerryja, od koder so tovrstne verižne nastavitve najbolj znane. V njihovem izdelovanju smo se preizkusili tudi sami v igerni seriji The Incredible Machine in njenih klonih. Vendar si takih fantastičnih naprav niso izmislili animatorji mačka in miška, marveč za ‘izumitelja’ velja Reuben ‘Rube’ Goldberg. Američan, ki se je rodil 1883 in umrl 1970, je bil izšolan inženir, ampak se je celo življenje udinjal kot časopisni karikaturist. Risal je marsikaj, nesmrtno slavo pa je pridobil z grafičnim podlistkom Professor Lucifer Gorgonzola Butts. V njem je desetlet­ja predstavljal sosledne inštalacije vsakdanjih predmetov, ki na bistroumen način storijo nekaj čisto preprostega, kot je loščenje čevlja ali pobranje časopisa.

Profesor Butts je izumil marsikatero koristno napra­vo, od pobiralnika žajfe v kadi do ožemalnika pomaranč, katerega zadnji korak je opica s činelami. Tole je samodejen robček, ki briše usta jedcu juhe.

Bralcem so se pogruntavščine profesorja Luciferja Gorgonzole tako prikupile, da je njihov avtor postal sopomenka za nesmiselno zamotane izume. Merriam-Websterjev slovar pod geslom navaja “početi nekaj preprostega na bistveno bolj kompliciran način, kot je treba.” K ohranjanju imena prav tako pripomore že desetletja trajajoče tekmovanje, v katerem se ekipe iz splošnega predmetovja trudijo ses­ta­viti karseda zapletene mehanizme, ki na kraju priž­gejo radio, zalijejo rožo, zaprejo zadrgo ali napolnijo balon. Sodelujejo srednje šole in univerze, končni izdelki pa so neverjetno domiselni in privlačno dizajnirani, mnogokrat celo tematsko. Nikakor ne gre samo za ponavljajoče se me­hanske elemente, kot so kroglice in domine, marveč koraki vključujejo zračne tlačilke, tekočine, vetrnice, svetlobo in električne elemente. Da jih je veselje pogledati, se lahko prepričaš na rubegoldberg.com. Rekord takega stroja je 382 korakov!

Rube Goldberg je svoje mehanizme razložil kot “pri­k­az človeške sposobnosti, da ob maksimalnem trudu doseže minimalen izplen”. Za domiselne ilustracije je prejel pulitzerja, ceh pa je po njem poimenoval nagrado reuben za najboljše karikature.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.