Vpis besedne zveze ‘black panther’ v Google na pr­vem mestu izvrže Marvelov lik, šefa afriške dežele Wakanda in člana krožka Avengers. Pod njim je nacionalistična organizacija v ZDA, ki je pred nekaj desetletji s svojimi komunističnimi pogledi kratila spanec znamenitemu šefu FBIja Edgarju Hooverju. Sledi povezava do superjunaškega filma in par gikovskih člankov, medtem ko je zoološka razlaga besedne zveze šele na dnu spiska zadetkov. Ni čudno potemtakem, da ve­či­na zmotno misli, da je to samosvoja sorta mačke. 

Črni panter ni vrsta, marveč ljudska oznaka za druga­če obarvanega jaguarja ali leoparda. Prvi živijo v juž­noameriških pragozdovih in drugi v podsaharski Afriki ter Aziji. Indijski Bagira iz Knjige o džungli je torej leopard. Razlog za drugačno barvo od tipične oranž­no-črne kombinacije je melanizem. Gre za mutacijo barvnega alela, ki okrepi prisotnost melanina v dlaki in koži. Taka mačka v resnici ni povsem črna, marveč ima še vedno izvoren vzorec, le da je potemnjen. Gens­ka okvara nima drugih učinkov in žival je še vedno plodna ter ima sebi enake ali normalne mladiče. Sicer velja, da so črni panterji redki, zlasti v Afriki. Toda na določenih ozemljih, kot je malajski polotok, je taka varianta leoparda celo prevladujoča. Znabiti zaradi boljše prilagojenosti, kajti v džungelski noči je črna vsekakor bolj koristna. Zanimivo je, da druge predstav­nice velikih mačk – levi, tigri, gepardi in pume – temnega obarvanja ne poznajo oziroma vsaj ni dokumentiranega primera. Tam se prej pojavi odsotnost ene­ga ali več pigmentov, zaradi česar so tigri denimo zebrasti ali popolnoma beli. 

Takle par črnih leopardčkov bi vsakdo imel doma, a kaj, ko bosta zrasla v 80-kilski beštiji. Na sliki je kljub temini lepo viden originalen vzorec.

Čeprav se je menda primerilo, da se je dvema belcema rodil črn otrok, melanizem kot tak pri človeku ne obstaja. Zamorci vsekakor niso mutacija. Ravno nasprotno, belci smo. Izvorni Homo sapiens, ki se je pred kakšnim milijonom let razvil v ekvatorialni Afriki, je bil namreč temnopolt. Njegovi predniki so imeli resda svetlo kožo, toda po izgubi dlačevja in selitvi v savane so morali človečnjaki pridobiti odpornost zoper UV-žarke. Šele stotisočletja kasneje, ko se je pračloveček raztepel po manj žarkih predelih, je pričel izgubljati barvo – menda zaradi boljše proizvodnje vitamina D3. Iz tega evolucijskega nauka, da je originalen človek temen, vse ostalo pa le inferiorna mutacija, izhaja ideologija o črnski nadvladi. Psevdoznanost celo omenja povezavo med količino melanina in inteligenco. Eno največjih tovrstnih združenj za zaščito črnine je v Teksasu in se kliče – New Black Panther Party. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.