Medtem ko se njena vesela sestra pripravlja na zamož, je Alma jako nezadovoljna s svojim enoličnim življenjem. A zgodi se ji prometna nesreča in poslej ni nič več, kakor je bilo. Punci se namreč prikaže duh rajnkega očeta in z ukrivljanjem čas-prostora pričneta raziskovati njegovo skrivnostno smrt. Predstava je torej po eni plati časoplovna detektivka, po drugi, močnejši pa družinska drama, ki jo poleg sorodniških peripetij dodatno povzroča Almino shizofreno obnašanje. So njena videnja in manipulacije z etrom resnične ali zgolj projekcije premaknjenega uma? Taka je premisa Amazonove nove TV-nadaljevanke od taistega Waksberga, ki je storil BoJacka Horsemana.

Po travmatični nesreči Alma sreča preminulega očeta, ki jo nauči upogibati tkanino resničnosti. A medtem ko se ona vrača v preteklost, jo imajo bližnji za duševno bolno. Vseeno punca izve reči, ki jih sicer ne bi smela …

Undone ni ne komičen, ne akcijski, ne pretirano fantastičen. Odvijanje, liki in dialogi so sicer prijetni, a kljub prevrtavanju časa vsakdanji ter prizemni. Po opisu gre potemtakem za še eno od mnogih psiholoških in rahlo nadnaravnih serij. Toda edinstveno jo naredi svež videz, za katerega je zaslužna rotoskopska tehnika. To ni klasična risanka, marveč so igralci posneti na nevtralni podlagi in nato stilsko ‘prerisani’ ter postavljeni na računalniško ustvarjena ozadja. Rezultat so pristni izrazi na obrazih in človeško premikanje v prijetni, obrobljeni stripovski grafiki, ki jo poznamo pod izrazom cel shading. Pristop je redko viden, a izredno učinkovit in potisne Undone iz neskončne galerije slikosučnega materiala. 

Grafični slog, ki je mešanica posnetih likov, 3D-modeliranja in ročnega slikanja, izpade nadmočno. A uboga igralka Rosa Salazar, ki po Bojnem angelu Aliti že drugič v glavni vlogi ne kaže svojega pravega obraza.

Zaključek, ki ne poda temeljnega odgovora, malce zagreni, toda kljub temu je nadaljevanka zelo prijetna za oko, domiselnega scenarija in vsebinsko gledljiva. Na dušek, kajti dolga je le osemkrat dvajset minut. Pohvalno, da se je Konjemožev ustvarjalec lotil drugačnega projekta, ne zgolj nove čezlesne risanke. In takisto hvala Amazonu za podporo neobičajnosti. Undone je vsekakor močna pridobitev njhove knjižnice in upam, da vzbudi zanimanje, kajti v splošnem si želim več stilskih odmikov.

Ima pa Undone še nekaj zaradi česar je pritegnila mojo pozornost: počutil sem se, kot da spremljam izdelek iz meni ljubega žanra interaktivnih pripovedi. Grafika je nalik Telltalovim dogodivščinam, upravljanje časa je kot v Life is Strange in retrospektive otroštva spomnijo na Beyond. Alma celo določene scene ponovi z drugačnimi vrsticami pogovora. Recimo, ko na sestrini svatbi pove, da je nevesta skočila čez plot. Manjkal je le še napis “Your sister will remember this …”

Dvomim, da so avtorji na to cikali, vendar me je opazovanje Alminega življenja, njeni pogovori in hecanje s časom spomnilo na Life is Strange in Beyond. V resnici bi lahko naredili interaktivno TV-serijo, kakršen je bil Netflixov eksperiment Bandersnatch.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.