Z neba so padali zmrznjeni ptiči in sladoled se je grel ob peči. Tisto leto je bila tako huda zima, da je zmrzal v led okovala celo novorojenčkovo srce. Vaška čarovnica ni imela druge možnosti, kot da nesrečnemu Jakcu vgradi spodbujevalnik – miniaturno uro s kukavico. A tri pravila naj si zapiše za uho: ne dotikaj se kazalcev, obvladuj jezo in, najbolj pomembno, nikoli ne jej po polnoči. Aja, ne, napačen film. Tretja alineja je: nikdar se ne zaljubi. “Itak, da se ne bom, saj sploh vem ne, kaj to pomeni,” se priduša fant, ko jo tiktakajoče mahne v širni svet. Kjer pa (ne)sreča ne počiva.

Če bi si srček rad ogrel, Jakca z uro si oglej. Ni ti treba hoditi v kino, družbo pa le dobi si fino.

Kukavičjesrčni Jaka je prelepa pripoved o iskanju ljubez­ni, ki se odvije v rahlo steampunkovskem fin de siècle. Podložena je z všečnimi pevskimi vložki in odeta v edinstveno v surrealistično podobo. Ne film, to je dobesedno predstava, saj gre za niz slogovno in dogajalno raznolikih utrinkov iz fantove mladosti. Enkrat skejta skozi papirnato pokrajino, drugič po harmonikastem vlaku beži pred Jackom Razparačem, nato mu družbo v fantastičnih svetovih dela sloviti filmar Georges Méliès … Če bi hotel po sili primerjati, potem animiranka zaradi francos­kos­ti in mehaničnih vložkov mes­toma spomni na Hugoja, videz in muzični poudarek pa pojde v smer Corpse Bride. Toda zadeva je tako samosvoja, da je oziranje za podobnostmi krivično.
Izrisanka ni delo kakšnega ameriškega visokoprofilnega studia, marveč je plod neodvisniške francoske produkcije, ki jo je podprl Luc Besson. Temelji na istoimenskem stripalbumu La Mécanique du Cœur, ki ga je ustvaril frontman rockovske skupine Dionysos. Dotični ansambel je zato poskrbel za celotno glasbeno podlago. Celokupen rezultat je tako dober, da kljub starosti poldrugega leta nanj enostavno moram opozoriti. To ni niti otroški, niti akcijski izdelek, marveč ogled za sladokusce, ki čislajo risane musicale, kakršna sta Monster in Paris ter Book of Life. Že ideja o pobu, ki mora navijati svoje srce in pobirati zobnike ter vzmeti, ki pri silnem čustvovanju letijo iz njega, vzbudi zanimanje. Toda izvedba je tista, ki očara oči, ušesa in duha kot že dolgo nobena. Izraz ključ do srca dobi kar naenkrat čisto nov pomen …

Izvedba ni milijonska, toda grafični slog je nadmočen in nekatere melodije dlačevje dvigajoče. Če si količ­kaj tenkočutna dušica, ti ogled srčno svetujem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.