Star Wars Celebration je uradna konvencija, ki jo za ljubitelje enega največjih domišljijskih svetov organizira Lucasfilm. Dogodek so v promocijo Grozeči prikazni spočeli leta 1999, skupaj pa se jih je zvrstilo trinajst, od tega dva v Londonu, en v Nemčiji, en v Tokiu in ostali na ameriških tleh. Letošnja proslava se je odvila med 11. in 15. aprilom v Chicagu. Na tamkajšnje razstavišče se je steklo več kot sto tisoč navdušencev nad Galaksijo, kakršno je pred več kot štirimi desetletji začrtal genij George Lucas. 75 dolarjev, kolikor stane enodnevni vstop, se sicer zdi drago, ampak karte so pošle v predprodaji. Ko gre za duhovno hrano, se pač ne štedi, sploh ne v ZDA.

Sil(i)nemu vzdušju na konvenciji seveda najbolj doprinese občinstvo vseh spolov, starosti in dimenzij. Vsakogar krasi kakšen detajl, ki priča o pripadnosti, najbolj pa padejo v oči številni domiselni cosplayerji. Piloti, darthi, okutani vitezi, kantinske plesalke, imperijski častniki, Mandalorijci, Gunganci, Kalamarji, peščenci — maškarada je bila res pisana in marsikateri kostum je bolj dodelan ter podroben od originalnih. Videti je bilo celo kosmato bantho, tentaklastega rathtarja in velikanskega rankorja. Če obstaja v Galaksiji, potem je bilo bitje prisotno. Za geekovskega sladokusca ga bržda ni dogodka, ki bi se lahko meril z vojnozvezdnim zborom.

Največji navdušenci se združujejo v društva. Med njimi sta najbolj znana 501st Legion in Rebel Legion, letos pa se je močno razširil tudi krožek Mandalorian Mercs. Veš, kje se je Mandalorijec Boba Fett pojavil prvikrat? Če misliš, da v Epizodi 5, potem ne veš nič! 🙂

Drugi svet se prične že ob vhodu, kjer stojita x-wing in TIE-fighter v naravni velikosti, nakar se čarobnost le še stopnjuje. Ob trobljenju Imperijskega marša vkoraka vod belih jurišnikov, na parketu se z značilnim zvokom žarosabljajo sithi in jediji ter Leie v štrikcih se fotografirajo ob sluzavcu Jabbi. Na odru čvekata J.J. Abrams in Daisy Ridler, prišleki z vseh koncev ozvezdja igrajo dejarik ter za tamale je organizirana šola padawanov. Nekje je razstava poslikanih droidov, predstavljajo se raznotera galaktična društva in potrpežljivci čakajo v vrsti za drag podpis igralca. Celotno dogajanje pa je prepredeno s štanti religiozne robe. Dobi se značko za groš, plišastega porga, zmečkano Vaderjevo čelado za poldrugega tisočaka ali ogljikovega Hana za sedem njih. V povprečju odrasel obiskovalec tam pusti jurja.

Maškaram je najbolj dogajalo, da so se lahko fotografirali ob filmski kulisah. Imperialni oficirji so stopili pred lučkaste konzole, ewoki in stormtrooperji so zajahali endorske brzce, Silneži pa so takole neprecenljivo mahali s sijočimi palicami.

Osrednja postavka proslave je bila seveda Epizoda 9 s presenetljivo novico, da se stari sith vrača. Nadalje je občestvo prvič videlo prizore iz TV-nizike Mandalorian in se razveselilo oznanila sedmega letnika animiranke Clone Wars. Hasbro, Lego in Funko so predstavili grmado nove vojnozvezdne plastike, v delu je obetavna jedijska igra in kaj kmalu se bo dalo interaktivno užiti poznano vesolje v Disneyjevih parkih. Na odrih se je zvrstila večina igralcev, edinole zgovorni Mark Hammil, ki bo še poslednjič zaigral Luka, je to pot umanjkal. Prikazal pa se ni niti George Lucas, a je prisotne na panelu ob 20. obletnici Epizode 1 nagovoril vsaj prek video klica. Jar Jar je še vedno njegov omiljeni lik.

Na praznovanju 20-letke epizode The Phantom Menace sta se srečala mojster Darth Sidious in vajenec Darth Maul. Možakarja nista dokončno umrla. Risanke in stripi povedo, da je Maul preživel presek na pol in je zdaj mafijski šef (referenca v Solu). Kaj pa se je zgodilo s Palpatinom? Se smeji iz zagroblja?

Letošnja epizoda zaključuje sodobno trilogijo in Disneyjev šef je naznanil, da si bodo po petih filmih v petih letih vzeli odmor. Prihodnje sezono si potemtakem očitno ne moremo obetati novega odvrtka, recimo špekuliranega Kenobija, k čemur je bržkone pripomogel slab Solov izplen. Edini bodoči projekt, za katerega vemo, da je v delu, a ga tokrat niso pokazali, je še ena teve serija o špijonu Cassian Andorju iz Rogue One. Zato je nenavadno, da bomo 2020. vseeno dobili proslavo. Ta bo v kalifornijskem Anaheimu predvidoma poleti. Če te zanima, pripravi prašička gamorrejčka in vanj vsak mesec zadegaj dvestotaka.

Tale časovnica, ki je narekovala vsakoletni film, je stara. Bob Iger, predsednik Disneyja, je priznal, da je bil tempo prehud, načrt pa je prizemljil tudi slab izkaz lanskega Sola. Toda šefica Lucasfilma Kathleen Kennedy je povedala, da razmišljajo za desetletje vnaprej in da bosta prihodnjo trilogijo napisala ustvarjalca nadaljevanke Game of Thrones.

Star Wars IX: The Rise of Skywalker

Najpomembnejša postavka Vojnozvezdne proslave je bilo kajpakda oznanilo Epizode IX, imenovane The Rise of Skywalker. Kakor obljubljeno že ob času Disneyjevega prevzema Lucasfilma, pride predstava na spored letošnjega decembra, 20. v ZDA in en dan prej pri nas. O filmu se je razgovorila večina akterjev z režiserjem J. J. Abramsom na čelu, vendar so bile informacije pičle in so kot ponavadi zvečine trkali eden drugega po ramenih ter stresali dovtipe na rovaš likov. O zgodbi in planetarnih lokacijah niso niti črhnili.

Zasedba na velikem odru še pred razkritjem podnaslova. Velikan je Chewie, desna zamorklja pa igra novinko Jannah. Srčno upam, da bo film vpeljal kakšne vesoljske like, kajti v novem veku v ospredju le še človečki in roboti.

Izvemo, da so Leino vlogo zgradili na neuporabljenih posnetkih od prejšnjih epizod, ker “jim niti na kraj pameti ni padlo, da bi jo računalniško poustvarili.” (Očitno so si vzeli k srcu splošno mnenje o princesinem nastopu v Rogue One.) Vidimo, da Ray vihti Lukov meč in da je v vmesnem času akrobatsko napredovala. Pozdravimo povratnika Landota in spoznamo njegovo morebitno hčer ter svežega robotka D-0. Ter ponovno uzremo Zvezdo smrti v obliki ruševine na (najbrž) Endorju. Kratek dražilnik porodi vrsto (novih) vprašanj, ki jih bo zdaj navdušenska komuna premlevala naslednjega pol leta.

Saga je prinesla troje osrednjih trojic junakov, vsako za eno trilogijo. Najprej so bili Anakin, Obi-Wan in Padme, nato Luke, Han in Leia ter zdaj Rey, Finn in Poe. Sem preveč zajedljiv z mnenjem, da sta aktualna fanta neizrazita in mlačna?

Prva enigma je podnaslov. Kateri Skywalker neki vzhaja, ko pa se z devetico zaključuje saga Skywalkerjev? Namiguje besedna zveza na Lukovo vstajenje? Ali nemara na že leta trajajoče špekulacije, da je Ray njegova hčerka (kar bi bila res nedomiselna poteza scenaristov)? Morda pa se tika Kyla, ki je takisto del rodbine Nebohodcev? Še bolj skrajna je pomisel na obujenega dedka Anija. Slednje se sicer zdi iz trte izvito, toda smeh kajzerja Palpatina na koncu napovednika daje vedeti, da v svetu Vojne zvezd pogin relativen. Vsaj za tiste, ki so si blizu s silo. Navidezno umrtje je preživel Darth Maul in očitno Darth Sidious, zatorej tudi resurektanje najbolj prepoznavnega filmskega zlikovca Dartha Vaderja ni nemogoče.

Ikoničnega sitha in Vaderjeva učitelja bo upodobil taisti igralec kot poprej. Najava je bila presenečenje, a spomnimo, da je Darth Sidious raziskoval nesmrtnost in da njegovega trupla nismo nikoli videli.
Tudi vesoljski nepridiprav Lando, ki smo ga v mladi obliki gledali lani, bo imel isti ksiht kot v S05 in S06. Da bi ubranil kvizlinški sloves svojega lika, je igralec fanom povedal, da je je bila to proti Vaderju edina možnost in da zavoljo tega v končni fazi ni nihče umrl. (Lukova roka se s slednjim ne strinja.)

Premierni napovednik resda ni povzročil fanovskega priapizma, saj dejansko le vzdraži in z recikliranimi elementi cika na nostalgijo. A po drugi strani sta pičlost in nekvarniškost na mestu. Itak je samoumevno, da se novega poglavja ene najmogočnejših franšiz otroško veselimo. Še toliko bolj, ker letošnji film – kakor Endgame – zaključuje neko obdobje. Proč zato s slabimi spomini na pretekli dve epizodi in zajedljivimi mislimi, ki vodijo na temno stran. Kot nas uči saga, upanje vselej ostaja!

Droidi so zabavni liki. Spomnimo se K-2SO is Rogue One in R0-GRja od Freemakerjev. Posrečenemu BB-8 (in seveda R2-D2ju ter C-3POju) se po novem pridružuje tale račji D-0. Mimogrede, besedo droid si je izmislil prav George Lucas in je registrirana blagovna znamka.

Lego Star Wars

Ob jubileju sodelovanja z Vojno zvezd je Lego je iz 36.400 najslabših strelcev v vesolju sestavil silhueto jurišniške čelade. Podvig je zabeležila Guinnessova knjiga rekordov.

Lego je največji najemnik vojnozvezdne licence in prav letos mineva 20 let od prvega niza skockanih x-krilcev in kravatnih vojščakov. Iz tega sodelovanja je izšlo sedemsto modelčkov, pet videoiger in nemalo risanih serij. Danci so bili zato prisotni z velikim paviljonom, ki je v besedi in plastiki obeležil zgodovino sodelovanja. Pokazali so nekaj novih jubilejnih setov, med katerimi pa izstopata edinole vnovič izdana uporniška ladja Tantive IV iz E04 in Anijev brzec iz E01. Tradicionalno so pripravili tudi sejemsko ekskluzivo, Vaderjev doprsni kip za 40 evrov, ki so ga obiskovalci po pričakovanjih razgrabili. Začuda pa niso najavili ne nove animiranke, ne igre, dasi za slednjo ni dvoma, da jo decembra dobimo.

Tole je tretja različica plovila Tantive IV iz uvodnega kadra prve Vojne zvezd. 200-evrski model, ki vzleti na dan Sile 4. maja, bo med ostalim vseboval še nevideno Leio s krilcem. Kolektorji se že veselijo!
Doprsje Dartha Vaderja je videti hotno, a kaj, ko ga v redni prodaji ne bo. Nič ni narobe z omejenimi serijami za zbiralce, moti pa, da zaradi tega dobršen del teh ekskluziv pokupijo preprodajalci, ki jih na Ebayu tržijo po oderuških cenah.

Vader Immortal

Kje domuje Vader, ko ne frči naokoli? Kakšna je v resnici njegova služba? Kaj počne v prostem času? Vsaj nekaj podrobnosti iz njegovega vsakdana nam bo razkril VR-projekt Vader Immortal, ki ga Industrial Light & Magic v sodelovanju z Oculusom razvija za navideznoresničnostni pripravi rift S in quest. A naslov je zavajajoč, saj ne bomo zrli skozi masko najbolj znanega astmatika, marveč se bomo udinjali kot njegova dekla. Vseeno bo naslovnik ves čas naokoli, kajti kraj dogajanja bo njegov grad na peklenskem planetu Mustafar. Na prav tistem, kjer je Ani izgubil ude in prijatelja.

Vader bo oculusova ekskluziva s poudarkom na modelu quest, ki bo ob skorajšnjem izidu koštal 400 evrov. To bo samostojen vizir s snapdragonom 835 in razločljivostjo 1440 x 1600 na oko. Zaradi kakovostnih igratorjev in vgrajenih kamer, ki zaznavajo položaj v prostoru, bo izkušnja z njim podobna močnejši inačici rift S, le oteta vseh žic.

Bolj kot igra bo Vader Immortal interaktivno doživetje v treh enournih epizodah s poudarkom na zgodbi in prostorskih ugankah ter s ščepcem žaromečenja. V prvi vrsti bo šlo za demonstracijo novega rokovalnega načina. Nekaj, da bo lahko uporabnik rekel “Sem V Star Wars!” Oculus upa, da bo premijska blagovna znamko pripomogla k prodaji naglavnika. Vendar je resnica taka, da se navidezna resničnost kljub nekajletni prisotnosti ne uveljavlja. Sličen eksperiment se bratskemu studiu ni posrečil, saj so Marvel Powers United VR so zaradi obče brezveznosti že ukinili.

Tole je protagonistka povesti z Mustafarja, ki jo Vader zajame in uporabi za kurirko. Ali frača ume rokovati s Silo, ni znano. Prvo poglavje izide ‘spomladi’, toda cena še ni znana.

Mandalorian

To ni Boba Fett, ki počiva v sarlaccu, marveč njegov rojak. Čeprav tega niso povedali, je serija verjetno nastala iz ideje o Bobavem filmu. Pod kacigo je Čilenec Pedro Pascal, tisti, ki mu je v Igri prestolov hrust Clegane zdrobil lobanjo.

Marsikaj je Star Wars že bil, celo muzikal, le igrana televizijska nadaljevanka še ne. Letošnjega 12. novembra se bo to spremenilo, kajti takrat na servisu Disney+ štarta Mandalorian, desetdelna pustolovščina samotnega pištoljera s poznano čelado. Naslov pomeni superkomandosa s planeta Mandalor, kakršna sta bila Jango in Boba Fetta. Filmi te besede sicer niso nikoli omenili, smo pa zato o Mandalorijcih izvedeli v animiranki Clone Wars. Izročilo pravi, da so stari sovražniki jedijev, in prav zoper njih so razvili raketne nahrbtnike.

Ustvarjalci: vodja projekta multidisciplinist Jon Favreau (režiral je med drugim Iron-Mana), Dave Filoni, ki je bdel nad risankama Clone Wars in Rebels, ter igralec Pedro Pascal iliti Oberyn Martell. Ob njem bo zaigrala še MMAjevska pretepačica Gina Carano.

Serija se bo dogajala nekje na zunanjem robu Galaksije malo po koncu Jedijeve vrnitve. Imperij je strmoglavil, porajajoča se Nova republika je daleč in nastalo brezvladje nudi plačancu široke možnosti. Ta vesoljski divji zahod bo dal predstavi občutek westerna, a še vedno bo vojnozvezdnost nezgrešljiva. Videli bomo laserski piv-piv-piv po nebesni črnini, čete stormtrooperjev, ki nič ne zadanejo, domača plovila in droide ter prenekatero že srečano bitje. Kdo ve, morda se prikaže celo Luke, kar bi bila res posrečena poteza.

Bojda so v nekem trenutku potrebovali več stormtrooperjev, kot so imeli na voljo uniform. Zato so na pomoč poklicali fanovski krožek 501st Legion in pri priči je bilo jurišnikov dovolj. Nad njimi so bili navdušeni, saj so imeli boljšo opremo in večjo zagnanost od statistov.

Zanimivost Mandaloriana je, da je to prva v ZDA snemana Vojna zvezd. A kljub studijski produkciji brez eksotičnih lokacij bo serija s proračunom dobrih sto milijonov dolarjev ena najdražjih. Ker je osrednjih likov za razliko od recimo Game of Thrones malo in še ti so nepoznani obrazi, bo šla večina dolarjev v produkcijo. To pomeni, da se lahko nadejamo nadmočne grafike, ki bo poleg računalniške čarovnija vključevala tudi starošolske prijeme. Za čimvečjo pristnost in poklon Lucasovemu delu so namreč snovalci često uporabili modelčke vesoljskih ladij in druge mašinerije. Občinstvo, med katerim je bilo presenetljivo veliko Mandalorijcev, je bilo nad pokazanim navdušeno.

Platforma Disney+ bo s celotnim Miškinim naborom, ki zajema še Pixar, Marvel, Fox in National Geographics, jeseni pričela tekmo z Netflixom. Med drugim so v načrtu Marvelove serije The Falcon and the Winter Soldier, Loki in WandaVision. Sedem evrov mesečno!

Jedi – Fallen Order

Medtem ko filmovje cveti, interaktivni Vojni zvezd v zadnjem veku ne gre najbolje. Takoj po Disneyjevem prevzemu je Lucasfilm ukinil projekt 1313, ki bi sledil dogodivščinam mladega Bobe Fetta. Nato je licenco zakupil Electronic Arts, ki je sicer izdal dve streljanki Battlefront, a obenem dva velika projekta tudi ukinil. Prvega je pod imenom Ragtag razvijala ekipa Visceral (Deadspace) in drugega EAjev montrealski oddelek. Razlog naj bi bil v draginji oziroma preambicioznosti. Edina prvovrstna igra na koledarju ostaja Jedi – Fallen Order, ki ga ustvarjajo v studiu Respawn (Titanfall, Apex Legends).

Jedijski dijak Cal Kestis je eden redkih, ki jih republikanska garda ni pobila po Palpatinovi Odredbi 66. Ti je njegov obraz poznan? Špila ga Cameron Monaghan, J(oker) iz Gothama.

Špil, ki izide 15. novembra za PC, PS4 in XBO, bo enoigralska, pripovedna arkadna pustolovščina. Avtorji so zavoljo slovesa založnika prav izrecno poudarili odsotnost multiplayerja, mikrotransakcij in razvpitih loot boxov. V glavni vlogi bo jedijski vajenec Cal, ki je nekako preživel kanclerjevo Odredbo 66, po kateri so klonski vojščaki pobili vse Silneže. Vendar fant miru ne najde, saj imperialni inkvizitorji, ki smo jih spoznali v risanki Rebels, pretikajo Galaksijo za morebitnimi preživelimi. Sprva se skriva in taji svoje talente, nakar se odloči boriti nazaj …

Stripi in risanke povedo, da je po razpadu Republike cesar ustvaril vod na Silo občutljivih inkvizitorjev, ki so lovili preživele jedije. Ponavadi so delovali s tako imenovanimi purge trooperji, posebej izurjenimi vojaki, kakršen je tale. V špilu jih bomo vse nalomili.

Igranja samega niso demonstrirali, a naj bi šlo za presek Uncharteda in God of Wara: veliko bojevanja na blizu, nekaj ploščadenja in ščepec ugank, vse skupaj pa karseda spektakularnostjo. Pob bo pridobival nove jedijske veščine in nadgrajeval svoj meč s kyberskimi kristali. Od konkretnih planetov in likov so omenili le nov svet Bracca in droida BD-1. Obljubili so štorijalna presenečenja, zato kakšen znanec sigurno bo. Nabor potencialnežev v času zaključka Epizode 3 je kar precejšen, od Jar Jara prek Obi-Wana in Ahsoke do Vaderja. A za razliko od podobnih istodobnih naslovov, kakršna sta bila Jedi Outcast in Force Unleashed, bo ta povest kanonična in zategadelj privzeto bolj vzburljiva. Vsi sodobni izdelki, najsi gre za stripe, knjige ali igre, namreč sodijo v isti svet. Več o igri pa izvemo na junijskem E3ju.

Fallen Order ne bo imel odprtega sveta, vseeno pa nekaj svobode bo in Cal se bo redno vračal v kantino, da si odpočije od poskakovanja, telekineze in svetlobnega mečevanja.

Galaxy’s Edge

Rob Galaksije bo največja dežela znotraj ameriških Disneyjevih parkov. Naj bi šlo za najbolj sodoben takšen projekt z rabo najnovejših dognanj v robotiki in posebnih učinkih. Kdaj bo razširitev dobil še pariški Disneyland, pa ni govora.

Končno Star Wars tematski park! Po štirih letih gradnje Beli čeladarji, žarke meči in krila na x pridejo v kalifornijski Disneyland 31. maja in v floridski Disney World 29. avgusta. Sprva so načrtovali vsegalaktično okolje s poznanimi svetovi v slogu Tatooina, Zvezde smrti in wookiejevskega Kashyyyka, nakar so se odločili za svež planet Batuu na zunanjem obroču ozvezdja. Ob parka bosta imela podobno, šest hektarov obsegajočo postojanko Black Spire, kjer se zbirajo tihotapci in podobna sodgra. Proračun za razširitvi je bil prek milijarde dolarjev, zaradi česar se bo podražila vstopnica na dobrih sto evrov!

Največji spektakel bo tračnično potovanje Rise of the Resistance, na katerem bo prek več sto premikajočih se strojev, laserji pa bodo švigali vse povprek. A kdorkoli je že bil v Disneylandu se bo vprašal, kakšna gneča bo. Ko so odprli temo Toy Story, so bile trourne vrste.

Že sam sprehod po vzletišču z verno velikim Millennium Falconom bo doživetje in pol. Vsi uslužbenci, od prodajalcev do hišnikov, bodo nosili preobleke in igrali svoje vloge, naokrog bodo šibali robotki in alieni ter trgovinice bodo izven tega sveta. Štant z igračami naj bi vodil Toydarianec, tisti vampasti letečnež, ki si je lastil malega Anakina. Vsak lokal bo galerija in muzej v malem, naprodaj pa bo sama ekskluzivna bera, od preoblek do najhudejših artefaktov. Obiskovalci bodo recimo lahko iz različnih kosov sestavili droida ali meč, pri čemer so na konvenciji pokazali, da roba ne bo cenena. Središče družabnega dogajanja bo kajpakda kantina s čudaškimi muzikanti, mizami za dejarik in modrim mlekom. Poleg tega vojnozvezdnih jedi bo to prvi lokal v Disneylandih, kjer bodo stregli alkohol: korelijsko pivo in ewoško ognjeno vodo.

V kantini se bodo žrle banthine krače in porgi na ražnjiču ter pilo poznano modro mleko. Da bo vse dejansko edinstveno, so ponazorili s pijačo. Coca-cola je namreč zgolj za Galaxy’s Edge pripravila nova pakiranja in logotipe.

Zaenkrat planirajo dva glavna ringlšpila. Smugglers Run bo šesterico postavil v kabino Tisočeletnega sokola, s katerim bodo morali sodelovalno pobegniti pred Prvim redom. Rise of the Resistance, ki bo zaključen šele konec leta, pa bo turiste tračnično popeljal na spektakularno dogodivščino skozi uporniško in fašistično bazo. To bo menda najdaljša tovrstna vožnja na svetu. Obe atrakciji obljubljata najsodobnejše posebne učinke, ki zajemajo verno premikajoča se bitja, holograme, eksplozije, velike stroje in ‘občutek svetlobne hitrosti’. Na platnih in displejih se bodo pojavili takisto liki iz zadnje trilogije, kakršna sta Rey in Kylo.

Po povedanem in pokazanem sodeč Smugglers Run deluje kot simulacija letanja v hidravlični kabini. Obiskovalci bodo zasedli različne pozicije, od pilota do strelca, nakar bodo s skupni močmi bežali vojski. Obnašanje bitij v kantini bo nato odvisno od izkaza ekipe.

Floridski park bo navdušencem v dogledni, a nedoločeni prihodnosti ponudil še dodatno izkušnjo: Star Wars hotel. Ta bo zunaj in znotraj oblikovan kot vesoljska ladja, vse bo karseda interaktivno, bivanje pa zgodba v malem. Vsak gost bo namreč dobil ustrezen kostum in nalogo, nakar naj bi se reči enostavno ‘dogajale’. To pomeni streljanje in sabljanje po hodnikih, komuniciranje z robotki, učenje pilotiranja … Za Disney, ki mu hotelirstvo ni tuje, bo to najbolj ekstremen projekt, najbrž pa bo primerna tudi cena. Govori se o jurju za štiriposteljno sobo.

Čeprav bo odmaknjen planet Batuu nova, doslej še nikjer omenjena lokacija, bo arhitektura nezgrešljivo vojnozvezdna. Dogajanje je umeščeno v čas aktualne trilogije, torej boj med uporniki in Prvim redom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.