Mar ni to, da summonaš velikega belega mors­ke­ga psa, ki požre supervillaina, res hud superpower? Ampak ker priklic velelignjev, ork in preostale paelle ni uporaben vedno in povsod, je dodan še Trident z veliko začetnico. Ta bržda najjači artefakt na Zemlji, ki so ga v Neptunovi prisotnosti sko­­vali kiklopski kovači, zakrvavi Supermana, izklopi Cyborga, elektrificira Shazama, pregarba Wonder Woman in naredi poplavni val višine Burja Khalife. Kdo ima vse to? Arthur Curry, včeraj depresiven svetilniški sirotej, danes kralj sedmih morij. Aquaman.

Na srebrnih platnih bo na Ligo pravičnikov namignjeno že drugo leto v filmu tačrnega in tardečemodrega. Polnopravni predstavi društvo dobi 2017. in 2019.

Throne of Atlantis je nadaljevanje prejšnje epizode Justice League: War, vendar je štorija dovolj samostojna. Pravičniki se po težki borbi z Darkseidom uk­varjajo z lokalnimi posli. Sups kardani Wonderco, Bat­man works alone and in black (and in very dark grey), Cyborg flirta s pomočnico, Flash dviguje kikle in 12-letni Shazam zbira frnikule. Toda napad zlodja s planeta Apokalips ni pustil posledic le na površju, marveč je, kot smo videli med zaključnimi napisi, storil škodo tudi v podmorskem svetu. Stari kralj Atlantide je mrtev in v de­želi se poraja mržnja do zgoraj ži­ve­čih. Princ Orm, bodoči Ocean Master, vkup s pajda­šem Black Manto rovari proti mami kraljici. Ta zato pošlje po svojega pankrtskega sina Arthurja, ki bi lahko spravil svetova. (Tega je po legendi spočelo seme kmeta, ki je onaniral v morje, sirena pa je mislila, da je močefit morska sladkorna pena.)

Arthurjev polbrat zagreši genocid nad lastnimi ljudmi in druga nizkotna dejanja, a ga pravičniško dajo le v keho. Ubijanje dobrih pa avtorjem ne dela težav.

Fanta, ki seveda nima pojma o svoji modrokrvnosti, najdejo Ligaši in čez par Halovih duhovičenj, Shazamovih otročarij ter Batsovih mrščenj so najboljši prijatelji. Ni druge, kajti trenutek zatem se prične svetov­na vojna. Padajo ljudje in padajo morjani, v spektakularnih bitkah pa se predstavijo vse specialne jakosti različnih junacljev. Eden dela kabum, drugi se loteva s pestmi, Lanterna pa se nad podvodno zalego spravi kar z velikanskim sesalnikom. Demonstracija domiselnih prijemov vseh pajacev je glavni adut risanega spektakla, kajti pripoved je precej plitka in naivna. Likov je veliko, a bi se jih dalo bolj razviti, tako pa določene reči kar izvisijo, na primer romanca S+W in Cyborgovo sprijaznevanje s svojo kositrniško podobo. Še osrednji Aquaman je razdelan na hitro in enodimenzionalno. Itak zgodba ni končana, saj je po koncu zanimiv nastavek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.