Ragnarok je odličen film s kakovostno akcijo, izvrstnimi frisi in več smeha od vsake komedije! Nuff said, bi rekel avtor Thora, legendarni Stan Lee. Slednji možakar, ki je s svojo vitalnostjo pri 94 letih resnični superčlovek, je nedvomno ponosen, da njegov lik živi in navdušuje po več kot pol stoletja. Leta 1962 je namreč z risarjem Jackom Kirbyjem moz­­gal o najmočnejšem Avengerju, mogočnejšem od Hul­ka, in prišel na idejo člana iz vesolja. Ker so ga mitologije privlačile, se je ozrl k nordijskemu panteonu in definiral stripovski minikozmos Asgard. Thor je tamkajšnji princ, ki vihti bojno kladivo mjolnir, ima porednega polbrata Lokija in občasno obiš­če Zemljo, kjer najde ljubezen. Slovenci stripa zve­čine ne poznamo, niti ne vikinških junaških epov, zato je za nas edini bog groma Chris Hemsworth.

Gromovnik Thor je to pot drugačen. Ne le, da nima las, marveč zbija šale. Glede na to, da je Asgard pred pogibeljo, ima dober smisel za humor.

Po temačnem prejšnjem delu je izdelek tolikanj lep­še presenečenje, saj se po barvitosti, tonu in smeš­nicah spogleduje z Varuhi galaksije. Komedijantstvo, celo burlesknost tako liku kot igralcu nenavadno dobro pritičeta, čeprav vsebinski elementi niso prešerni. Kraljevska familija je ob glavarja, vojs­ka poklana, lasje postriženi in Asgardu grozi ragnarok. Slednji, kot vemo, označuje bajeslovni konec sveta, in na platnu je prizor primerno epski ter pospremljen z ustrezno tematsko popevko Led Zeppelinov. Sicer je tako tudi v stripovskem venčku, vendar ima film originalno zgodbo, ki pa domiselno čr­pa iz crtiča in risanke Planet Hulk. Zelenec ima nam­reč v dogajanju konkretno vlogo, kar obenem raz­lo­ži, počemu ga ni bilo v Civil Waru. Hulk je zavoljo ne­­ukrotljivega besa postal tolikšna nevarnost za okolico, da so ga Stark in tovarišija po Ultronu de­portirali v vesolje. Posledično pride na planet Sakaar, kjer se ves ta čas udinja kot gladiator. Nakar se tam proti svoji volji znajde še Thor …

Hulkovo gladiatorstvo pride iz znane štorije Planet Hulk, ki se jo v animirani izvedenki splača pogledati. Od tam je takisto par drugih likov.

Omemba Hulka se morda zdi kvarnik, toda itak je že prvi napovednik razkril vse in še več. Zato ni nobe­na skrivnost, da je osrednja negativka boginja smrti Hela, ki jo fantastično upodobi Cate Blan­chett. Babnica, ki z eno roko zdrobi mjolnir, je zajebana čez in čez. Med drugim v rokavih hrani neskončno zalogo rezil, s katerimi samostojno pokosi gardo valkir. Z njo smo dobili odgovor, kakšna bi bila Galadriel, če bi jo Prstan spridil v žensko varianto Saurona. Helino izročilo so sicer filmarji spremenili, vendar lepo sodi v asgardsko družinsko dramo, del katere je kajpakda večno prevarantski Loki. Marvelovi poznavalci bodo uzrli še prenekatere reference, od Thanosove rokavice prek demona Surturja do res posrečenega kamnitega Korga iz animiranke. A to so bonbončki, kajti pisana vsemirska predstava je namenjena vsakomur, tudi popolnim nepoznavalcem Marvelovega univerzuma. Excelsior!

Boginja smrti Hela je v stripih Lokijeva hčerka, ki na kraju živi v Vegasu, tukaj pa … Dober, močan lik z ustreznim koncem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.