Sita klasičnih superdobričin sta ameriška pisca-risca Garth Ennis in Darick Robertson začrtala drugačen strip. V njunem svetu so rešimožje in rešižene nadute pizde, ki jim je bolj pomembna zvezdniška podoba kot reševanje življenj. Najjači med njimi so zbrani v Sedmerico, ki je navidez preslikana Pravičniška liga, v jedru pa trop zafiksancev, posiljevalcev in drugačnih izprijencev. Kolovodja je leteči narcis Homelander, a za krožkom v resnici stoji zasebna korporacija. Ta z njihovimi blagovnimi znamkami služi milijarde. A četudi marketinški stroj skrbi za neomadeževan ugled junakov v pajkicah, vseh ne pretentajo. Zoper njih nastopijo Fantje, par pritepencev, katerih skupna točka je nemaranje ‘superžev’. 

Kljub najvišji starostni oznaki TV-serija po nazornosti ne doseže stripa. Tam so bili superži še bolj izprijeni in grafičen fuk reden. Na teveju seks ne gre dlje od omembe koitusa z delfinom in tlačenja prstov v škrge. Mimogrede, Avtor Garth Ennis je ustvaril tudi Preacherja.

Taka je domiselna premisa sličične edicije, ki je čez Lužo izhajala med letnicama 2006 do 2012. Zgodbe so bile zaradi svoje drugačnosti ter odrasle grafičnosti med bralci dobro sprejete, vendar kljub Eisnerjevi nagradi širše prepoznavnosti strip ni bil deležen. Kar pa se je letos spremenilo z Amazonovo odločitvijo, da tudi sami posnamejo lastno superjunaško TV-niziko, ki so zadnje čase sila v modi. Z osmimi nerazvlečenimi epizodami prve sezone se jim je črna komedija res posrečila in navdušeni gledalci, preobjedeni Marvelovih in DCjih pajacev, smo v pričakovanju nadaljevanj, ki so že napovedana.

Butcher, glava Fantov, lovi junake v pajkicah, ker so mu bili izginili ženo. Spotoma odkrije, zakaj so postali ‘super’. Nikakor ni bil posredi Bog. Zanimivost: v stripu so jih izumili nacisti.

The Boys na teveju v grobem sledi literarni zasnovi in uvodni letnik sestavi enako moštvo Fantov. Vodi jih zajebani Butcher s ksihtom bradatega Karla Urbana, v ospredju pa je še vsakdanjež Hughie, ki mu brzec A-Train nesrečoma raztelesi punco. Na drugi strani so zvečine skorumpirani superži, od povodnega Deepa do wonderwomanaste Queen Maeve, katerih edini odklon je iskrena junačka Starlight. Seveda je posredi krovna firma, ki je superjunake privatizirala in se pri doseganju ciljev poslužuje najbolj nizkotnih potez. Ton je mestoma temačen in krvav ter vseskozi ciničen, vseeno pa ne doseže grafičnega nasilja in ginekološkosti slikanice, kjer niso izostala niti množična posilstva. Malce manj skrajni zaslonski protagonisti vseeno so.

Queen Maeve in Homelander. Sedmeri na teveju ne izpadejo zares zlobni, le moralni kompas jim ne deluje oziroma se imajo za nadraso. Za slavo, všečke in lastne koristi bodo zato naredili marsikaj, celo pomagali teroristom ali sklatili aeroplan.

V obilici superherojskih predstav po isti šabloni so Fantje sveža in ogleda vredna serija, ki kljub laserjem iz oči in človeškim škrgam deluje bolj vsakdanja, morda celo bolj ljudska od ostalih. Štorija se privlačno razvije in sčasoma izvemo, od kod prihajajo nadnaravne moči, ki jih marketing prodaja kot božji dar. Produkcija je kakovostna, frisi vsak po svoje posebni in hvale vreden je takisto presenetljiv zaključek sezone. Liki namreč ne lažejo le eden drugemu, marveč prav tako gledalcu. Po dobrem temelju bo prihodnji letnik z novimi šemami nedvomno še bolj zanimiv!

Nekateri liki, kakršen je Black Noir, v prvem letniku ostanejo neraziskani. Mora ostati kaj za prihodnost. Po izročilu je Črnočrnež klon Homelanderja z nalogo, da ubije original, ako se mu dokončno odpelje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.