Superman bolj kot katerikoli rešimož predstavlja idealizirano ameriško pravičništvo. A to je le posledica tega, da se je kot vsemirski imigrant znašel v ZDA. Kaj pa, če bi kriptonski rešilni čoln z malim Kal Elom pristal kod drugod, recimo v Sovjetski zvezi? Tako se je leta 2003 spraševal škotski pisec stripov Mark Millar in za DC ustvaril znamenito alternativno štorijo Red Son. V njej je najbolj znanega rešimoža predstavil kot apostola komunizma, borca za delavske pravice in na kraju absolutističnega voditelja navidezne marksistične utopije. Povest se vije skozi celotno obdobje hladne vojne, pri čemer nasproti Supermanovemu jeklenemu bratstvu in enotnosti stoji ameriška demokracija, katere glasnik ni nihče drug kot Lex Luthor.

Komunistični Superman sodi v DCjevo serijo Elseworlds, od koder je recimo Gotham by Gaslight. Avtor Mark Millar si je z Red Sonom ustvaril ime, nakar je za Marvel spisal Civil War in Old Man Logan ter ustvaril samostojna stripa Kingsman in Kick-Ass.

Risanka Red Son ne prinaša drugačnosti oziroma presenečenj poznavalcu stripa, saj sledi literarni fabuli, kajpakda z veliko poenostavitvami (in brez razširjenega konca o supermoževem poreklu). Superman trdno verjame, da sta srp in kladivo edina prava kažipota za človeštvo, zato drugače misleče državljane ‘prevzgaja’, Američane pa pomiluje, češ, da jim vlada pere možgane. Kljub uvedeni diktaturi pa ne gre za Supermanovo kruto različico, kakršno poznamo iz Injustice. Možakar ostaja pravičniški in dejansko mu je mar za blaginjo človeštva, zato socialistične ideje širi karseda nenasilniško. Seveda pa njegova mogota, s katero konča korejsko vojno v treh urah, spremeni razmerje moči, zato Luthor išče vse mogoče načine, da zajezi rdečo nevarnost. 

Lex Luthor je večni nasprotnik Supermana, tudi od ta rdečega. V tej stvarnosti je predsednik ZDA, Lojzin porivavček in za nameček superheroj.

Legendarni Red Son z risanko širi svojo prepoznavnost in to na soliden način. Ob preobilju že recikliranih zgodb je sveža rudeča predstava privzeto privlačna. Na odru se v alternativni obliki zvrstijo številni DCjevi liki, na primer Wonder Woman, Zelene lanterne in kot ljudski upornik totalitarnemu režimu celo Batman. Rdeča nit je čisto posrečena, akcija učinkovita in za dobro mero se v zemeljske afere vmeša še poznana vesoljska nemeza. Starejšim, tistim, ki se spomnimo Sovjetske idealogije, pa je jasno tudi sporočilo. Komunizem deluje le na papirju, medtem ko se v praksi režim vselej spremeni v diktaturo. Oziroma v navidez idealno življenje v — Brainiacovi steklenici. Priporočljivo!

Proti totalitarnemu Supermanu se združijo številne sile, tudi Zelene lanterne in partizanski Batman. Slednji bi imel lahko več odrskega časa!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.