Ideja avtorjev Kryptona je prikaz dogodkov, ki vodijo do uničenja planeta, kar bo trajalo več sezon. Jim bo uspelo udejaniti načrt? Prvi letnik je bil dovolj uspešen, da je hiša SyFy naročila še en sveženj.

Superman ni bil prvi stripovski rešimož, je pa najstarejši med danes živečimi in obenem najmočnejši ter najbolj prepoznaven. Svojo pomagalniško pot je pričel davnega leta 1938 v almanahu Action Comics založniške hiše National Comic Publications. Že v prvi izdaji — tisti z naslovnim prizorom Supermana, ki drži nad glavo avto — sta avtorja Jerry Siegel in Joe Shuster razkrila junakov izvor: kot dojenček Kal-El je prišel z uničenega planeta Kripton. Večina njegovih štorij je kajpakda zemeljskih in očetnjava je omenjena le spočetka. Pa vendar se je v osmih desetletjih izhajanja nabralo kar precej kriptonske hištorije. Recimo ko so vpeljali rojake, kot so Supergirl, Beppo in general Zod, ali ko je Superman odletel nazaj skozi čas. Zato se je DCju in mreži SyFy zdela nadaljevanka o znamenitem planetu pred kataklizmo posrečena ideja.

Seg  je dedek od Supermana in Supergirl.  Desno je njegov dedek z znamenitim grbom hiše El na prsih. Skupaj poskušata preprečiti pogubo sveta …

Osrednji lik prve sezone je mladi Seg-El, bodoči Supermanov dedek, ki se trudi preživeti v distopičnem velemestu Kandor. Družba je razdeljena na plebejce na usranih tleh in patricije, ki domujejo v sijočih nebotičnikih in si gojijo klonirana telesa. Prebivalci se razmnožujejo le še umetno, celotnemu dogajanju pa skozi vsevidnega poslanca vlada božanstvo Rao. Socialne razlike in teokracija seveda netijo gverilsko uporništvo. A to so malenkostne težave v primerjavi z resnično nevarnostjo. Iz črnine vesolja namreč prihaja neustavljivi zbiralec svetov … Bodo mesto obvarovali prišleki iz prihodnosti? Si Kriptončani upajo uporabiti starodavno nebrzdano uničevalsko silo?

Desetepizodni Krypton vsebuje mnogo imen in referenc iz Supermanovega kanona. Tu so tri največje Supermanove nemeze, pomembne hiše, raoistična religija (Rao je sicer ime tamkajšnjega sonca), iz Trdnjave samote prepoznavna tehnika, zloglasna Fantomska cona in že spočetka uvedeni časoplovec Adam Strange ter njegov zeta-žarek. Vse te ključne elemente originalna pripoved poveže z morebitnim svežim razlogom za planetarno pogibel, prepovedano ljubeznijo in zanimivo dilemo o bodočnosti. Domiseln je takisto alternativen zaključek, zato sami fabuli oziroma ideji ni kaj za očitati in ima potencial za drugo sezono, ki jo je televizijska mreža potrdila za prihodnje leto.

Raoizem, ki preveva kriptonsko družbo, se v Supermanovih štorijah velikokrat pojavi, zadnjikrat v letošnji sezoni Supergirl. Tudi sam junak, dasi vzgojen v zemeljskem krščanstvu, se često priduša “Veliki Rao!”
Šefica varnostne službe izhaja iz militaristične hiše Zod. Ki je, kot sodobna vremena narekujejo, temnopolta. Serija navrža zanimivo sorodstveno vez.

Kljub izvirnemu kriptonskemu scenariju, ki ga v sličicah in oblačkih še nismo spoznali, pa bo serija v resnici pritegnila le DCjeve navdušence. Le ti bodo namreč prepoznali sestavne dele iz Supermanovega kanona ter čislali zgodovino njegove domovine. To ni superjunaška povest, marveč navadna znanstveno-fantastična drama brez spektakla in hudih visokih tehnologij. Dogajanje je skorajda gledališko in futuristična družba ne izpade verodstojno. Nadaljevanki Gotham in Smallville, ki se tudi bavita s predštorijami, sta obče dosti bolj zanimivi in privlačni. Krypton, ki zavoljo tujskosti in političnih igric malce spomni na slabe Inhumans, sicer ni zanič, je pa precej povprečen in nišen. Če že, priporočam ogled na dušek.

Potovanje skozi čas je v aktualnih štorijah sila priljubljeno. Tole je Zemljan Adam Strange, ki pripotuje na Kripton iz prihodnosti, kajti nevarnost utegne preprečiti Kal-Elovo rojstvo in s tem Supermana. Adam je drugače v DCjevi lori arheolog, ki pride do zeta-žarkovnega teleporta skozi čas in prostor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.