Shazam4.-april

Shazam je šema z zanimivo hištorijo. Njeno izvorno ime je Captain Marvel, nastala pa je ob superherojski zori leta 1939 v založbi Fawcett Comics. Gre za dvanajstletnika Billyja Batsona, ki od starega coprnika izve čarobno besedo ‘Shazam’, sestavljeno iz začetnic mitoloških očakov. Ko jo izusti, se fante prelevi v gorostasa s strelo na prsih. Od Salomona prejme modrost, od Herakleja moč, Atlas mu nameni vzdržljivost, Zevs strelo, Ahil pogum in Merkur ga blagoslovi s hitrostjo. Kot tak se je nato boril proti lokalnim kriminalcem, norim znanstvenikom in nacistom, na krilih uspeha pa je kmalu dobil družbo drugih marvelioznih otrok, tako imenovan Marvel Family.

Kmalu bomo uživali že v drugem letošnjem filmu s Captainom Marvelom. Tako se je namreč sprva imenoval Shazam. Lik je drugače eden redkih še živih predvojnih superjunakov, mlajši le od Supsa. Poslovenjen naslov pa je Šazam, česar zapostavljeni Heraklej ni vesel.

Kapitan Čudo je bil nekaj časa celo bolj prodajan od Supermana in leta 1941 je kot prvi stripovski rešimož dobil lasten film. DCju oziroma tedaj še hiši National Comics uspeh ni bil pogodu, zato so zavoljo prepodobnosti z njihovim letečim prvakom malega založnika tožili. Pravda se je vlekla desetletje in izčrpala Fawcett do te mere, da je firma docela opustila stripovsko dejavnost. Krik “Shazam!” je zamrl za dve dekadi, nakar je junaclja odkupil in obudil prav DC. A ker je medtem originalna blagovna znamka potekla in je Marvel registriral lastnega Kapitana, so rdečega pajaca z rumenimi škornji preimenovali v Shazama, najmogočnejšega smrtnika.

Napovednik kaže na lahkotno, najstniško predstavo s tepčkastim junacljem v lateksu. Toda možakar sodi v DCjev kinosvet in film bo imel naveze na dogodke Ligašev. V stripih in risankah se često srečajo, a kdo ve, kdaj se bo to zgodilo na platnu.

Novi slikosuk bo sledil kanoničnemu rojstvu supermišičnjaka in bil pri tem nemalo humoren, saj bo poba šele spoznaval novo telo, pajkice in supermoči. Vadil bo na šolskih nasilnežih in lopovih, ta glavni pridanič pa bo njegov najstarejši nasprotnik, hudobni veleum Doctor Sivano. Štorija bo postavljena v DCjevo filmsko vesolje in znabiti, da se pojavi tudi Superman, ki je v Shazamovih tiskovinah reden gost. Napovednik navduši in prva predvajanja so požela pozitiven odziv, tako da se za DC na velikem platnu ipak obetajo lepši časi. Bojda že razmišljajo o nadaljevanju s še enim heroju lastnim sovražnikom, Black Adamom, ki naj bi ga zaigral Dwayne Johnson.

Shazam nima laserskega pogleda in ledene sape, zna pa Supermanu slično letati in udarjati. Poklon svojemu zgledu s Kriptona, zaradi katerega je imel nekoč veliko pravnih težav, je tale prizor. Le da on ne zadrži le avta, marveč avtobus.

Hellboy — 11. april

DC in Marvel nista edini Hollywoodu zanimivi striparnici. Prenekateri dober film smo dobili tudi po zgodbah iz založbe Dark Horse Comics, začenši z Rocketeerjem in Masko. Njihova sta nadalje legendarna grafična romana Sin City in 300 ter seriji The Umbrella Academy ter Polar, katerih slikosuk je aktualen na Netflixu. Takisto si je dotična založba zamislila aliena proti predatorju, iz česar je nato izšla filmska serija. In nenazadnje, jako solidni sta bila prav tako obe igrani predstavi največjega hišnega superjunaka Hellboya, ki ju je spisal in režiral Guillermo del Toro.

Povodni mož Abe Sapiens, ki je Hellboyu delal družbo v prvih filmih, bo izostal. Namesto njega bo partner v jaguarja spreminjajoči se Ben Daimio, ki ga bralci stripov takenako dobro poznamo.

Film iz leta 2004 je precej solidno povzel literarni izvor nabitega rdečega parklja: kot dete ga je pekel izvrgel na Zemljo skozi okultinacističen ritual, nakar so ga za svojega vzeli ameriški vojaki. Vrag zraste, si odžaga rogove in postane s svojo prepoznavno kamnito desnico ves zajeban. Dela v Biroju za paranormalno, kjer se bori proti bitjem iz mitov in legend, peklenski zalegi ter nacijem. V prvem filmu je svet branil pred resurektanim Rasputinom, ta drugič se je tepel z ljudomrznim vilinskim princem, v tretje pa bo osrednja zlohotnica krvava vila iz škotske folklore.

Milla Jovović bo v vlogi coprnice Nimue, ki ima zamero do ljudi, zato se odloči spustiti pekel nad Britanijo. Obetajo se peklenščki, zmaji, troli in celo jaga baba.

Ker je minilo od izvirnika že petnajst let, so se stvaritelji, med katerimi tokrat ni Guillerma, odločili za vnovičen zagon franšize. Predstava bo daljša in širša, z mnogo več bitji, ter zrelejša, o čemer priča starostna oznaka R. Predvsem pa bo po najavniku sodeč dosti bolj spektakularna od predhodnikov. Če bo vražji pob ohranil svojo prislovično sarkastičnost, bo založnik Dark Horse dobil še eno filmsko remek delo.

Vražjega poba bo zaigral šerif iz Stranger Things. Morda je bila prejšnja podoba bolj simpatična, a tale ksiht je bolj zvest risani osnovi. Vprašanje pa ostaja, ali bo kadil.

Avengers: Endgame25. april

Ljubiteljem domišljije bo letošnjik odgovoril na troje velikih vprašanj. Decembra bomo spoznali starše od Rey, maja izvemo, kdo zasede železni prestol, že prihodnji mesec pa bomo v baje trournem spektaklu uzrli tisti scenarij izmed 14 milijonov, v katerem Thanos ne zmaga. Bo rešitelj življenja Doctor Strange oziroma časovni kamen, v katerega je coprnik nemara shranil varnostno kopijo sveta? Morda bo pri tem pomagal Ant-Man, ki je že spoznal kvantno območje, kjer se krivita čas in prostor. Ali pa bo stvarstvo ponastavila ženska, torej Stotnica Marvel, kar ne bi bilo glede na pretirano politično korektnost založbe nič nenavadnega.

Hawkeye se je po Civil War upokojil, toda Thanosov tlesk je zradiral njegovo družino, zato se vrne na sceno. Trailer namigne preobrazbo Clinta Bartona v Ronina, partizanskega samuraja, kar se je v slikanicah zgodilo po Civil Waru.

Kako bodo preživeli Avengerji izničili vijoličnežev tlesk s prsti, je bržda najbolj varovana holivudska skrivnost, ki filmu napoveduje še večji uspeh od lanske Brezmejne vojne. Da Thor s Stormbreakerjem ni ciljal glave, je bil prvovrsten marketinški prijem. Ljubitelji na piksel natančno seciramo napovednika in teorij je čuda, od hecnih memov v slogu mikroskopskega Ant-Mana, ki gre v Thanosov zadnjik in se nato poveča, do vpeljav novih akterjev, kot sta požiralec planetov Galactus in kozmični junak Adam Strange. Slednji je čisto verjeten, kajti v stripih je imel opravka tako s črepinjami neskončnosti kot s Thanosom, na njegov prihod pa je namignila zadnja scena drugih Guardianov.

Kakor Infinity War bo tudi Endgame povezal zanimive pare, recimo Rocketa, ki je edini preživeli Guardian, in Warmachine ter Iron-Mana in Nebulo. Baje bo imel konkretno vlogo tudi Hulk, ki jih je prejšnjič uvodoma fasal, nakar se ni več prikazal.

Endgame poleg lastne enigme buri tudi zato, ker končuje dekado dolg štorijalni lok. Pogodbe štirim osrednjim in najstarejšim igralcem se iztekajo in Robert Downey ter Chris Evans sta precej jasno tvitnila slovo, zato smo radovedni, kako in s katerimi imeni bo kontinuiteta prešla v naslednjo fazo. Lahko, da bo Marvel skozi multivesolje uvedel novo dimenzijo, tako, kjer sobivajo X-Men, Fantastic Four in črni Captain America, ženska Thor in lezbični Hulk. Vse za sodobno diverziteto. Predsednik Marvelovih studiev je itak navrgel, da bo poslej šefica Avengerjev mogočna babnica Carol Danvers.

Zanimivo, da je vseh šest originalnih Maščevalcev preživelo zdesetkanje. Nekateri očitno ne za dolgo. Nataša Romanova bo še naokoli, saj dobi lasten film, najmanj Toni in Štef pa se poslavljata.

Dark Phoenix6. junij

Leta 2000 je studio Fox zagnal filmski svet X, v katerem se je odvilo enajst zgodb. Zadnji sta bili Logan in Deadpool 2, Dark Phoenix pa bo nadaljeval osrednjo kontinuiteto. Naslov poznavalcem pove, da bo v ospredju mutantka Jean Grey, kajti film bo slonel na istoimenski ‘literarni’ štoriji iz leta 1980. V stripih se dekle pod vplivom kozmičnih žarkov spremeni v manifestacijo Feniksove energije, najjače sile v univerzumu. Ker supermoči, ki ruši zvezde in planete, ne ume nadzorovati, postane največja grožnja stvarstvu. Zato se ji po robu postavi Intergalaktična zveza, med drugim civilizaciji Kreejev in Skrullov. Na kraju božjelična Jean sama sebe izniči in tako obvaruje vesolje pred pogibeljo.

Jean oziroma ima obraz Sophie ‘Sanse’ Turner. Dark Phoenix je njena preobrazba, nad katero nima nadzora in zato počne nečednosti. Pri tem jo v stripu spobuja zlikovec Mastermind, v filmu pa bo manipulatorka tale babnica na levi.

Feniksa smo na platnu videli že leta 2006 v X-Men: The Last Stand, ko je Jean ubila Professorja Xa. A film ni bil dobro sprejet in tisto časovnico je Days of Future Past resetiral. Zdaj imamo novo Jean, ki je s Feniksovo energijo predlani porazila ancientnega mutanta En Sabah Nura iliti Apokalipso. Prihajajoča pripoved o njeni preobrazbi se bo bolj držala predloge kot tista iz prejšnjega desetletja, vključno s Cyclopsovo ljubeznijo, dasi tako vsemirska, kot so bile sličice z oblački, vseeno ne bo. Oznanjeni liki so zvečine znanci iz preteklih filmov, torej Charles Xavier, Magneto, Mystique, Beast, Storm in Quicksilver, medtem ko bo Wolverine žal umanjkal.

Poznani igralci se, če gre verjeti govoricam, s Phoenixom poslavljajo. Disney bo novo pridobljeno znamko reštartal in jo slej ko prej združil z Avengerji, nato še z Vojno zvezd in princeskami. Slednje dvoje srečoma (še) ni res.

Dark Phoenix bo menda poslednje poglavje obstoječega sveta X. Z Disneyjevim prevzemom Foxa so namreč filmske pravice za Može-X (in takisto za Fantastične štiri) prišle nazaj k Marvelu, ki je pod okriljem Miki Miške. Za vse like z izjemo Deadpoola naj bi poiskali nove igralce in štorije zagnali vnovič, njihov šefe pa je takisto napovedal vključitev mutantov v Marvelovo filmsko vesolje. A četudi se le-ti v slikanicah včasih srečajo z Avengerji, se zdi tako spajanje na platnu posiljeno. MCU je že tako precej raztegnjen in prav nič ni narobe, ako je svetov več oziroma dobivamo tudi ločene, samostojne pripovedi …

Čeprav si je Stan Lee izmislil X-može in X-žene v drugem svetu kot Iron Mana, Thora in tovarišijo, so se kmalu križali, včasih kot sodelavci, drugič kot nasprotniki. Wolverine je bil v stripih celo član Avengerjev. A kdo ve, kako bo taka zmešanica delovala v igrani verziji.

Men in Black: International13. junij

Malokdo ve, da poznane zemljobranske dogodivščine agentov Jaya in Kaya koreninijo v stripovski seriji kanadskega založnika Aircel. Izdajanje je sicer jenjalo že v prejšnjem stoletju, a franšiza še vedno živi potom filmskega medija. Troje doslejšnjih predstav je bilo posrečenih,  zato se Hollywoodu zdi četrto poglavje umestno. Ta starega in zamorca tokrat ne bo, kajti v ospredju bo londonska podružnica z novimi agenti. Glavna dva sumljivo spominjata na Thora in Valkyro. A črne suknje, kromano orožje in leteči avto ostajajo. Ter kakopak horde vesoljskih migrantov …

Spider-Man: Far From Home4. julij

Studio Marvel, ki ima ponavadi najavljenih vsaj pet filmov, tokrat o svojih bodočih titulah molči. Uraden seznam bodo razkrili šele po aprilskem Zaključku, dasi se že ve, da so v vignju samostojna predstava Black Widow, nadaljevanja Guardianov, Black Pantherja in Doctorja Stranga ter pripoved o doslej neznani vsemirski rasi Eternals. No, resnici na ljubo pa je naslednja zgodba največjega filmskega vesolja le nekaj mesecev daleč. Sony, nosilec pravic za Spider-Mana, je namreč pohitel z novo pajkovsko dogodivščino, čeprav je bil lik v Infinity Waru izničen. S tem je Marvelu bržkone pokvaril tajinstvene načrte, saj zdaj predčasno vemo, da Thanosovo zdesetkanje življa ni bilo neobrnljivo.

Zanimivo bo videti, kako se Spider-Man obnese izven nebotičniškega Manhattna (nova obleka mu očitno omogoča jadranje), pa tudi, kako se bo Pero po vesoljski odisejadi in polnopravnem članstvu med Avengerji znal zoper vklopiti v svojo pubertetniško družbo.

Kakor priča podnaslov, Pajkomož to pot ne bo mrežil New Yorka. Peter Parker po vrnitvi med žive s sošolci obišče Evropo, nakar se med pohajanjem po Londonu, Benetkah in Pragi sreča z Mysteriom. Možakar je v literarnih povestih in risankah mojster posebnih učinkov, ki z iluzijami in čudaškimi onegaji deluje, kot da ima supermoči vseh kalibrov. Ponavadi je Spideyjev nasprotnik, tokrat pa bosta na željo Nicka Furyja stopila vkup proti štirim Elementom. Če verjameš … Kajpakda pa se bo Pero spopadal tudi z najstniškimi težavami, ki se zdijo celo bolj nepremagljive od nadnaravnih neprilik.

Mysteria bo zaigral perzijski princ Jake Gyllenhaal. Čeprav zaresnih nadnaravnih sposobnosti načeloma nima, v stripih in risankah nastopa v skafandrasti opravi vesoljskega videza in je eden od osrednjih Spider-Manovih nemez. Bosta v filmu res sodelovala?

Sony, ki je do nedavna izdal eno superjunaščino na nekaj let, ima z licenco za slikosučni Pajkosvet široke načrte. Poleg še najmanj enega filma z aktualnim igralcem Tomom Hollandom so namreč potrdili sveženj projektov. Prihodnje leto prideta Venom 2 (tokrat proti Carnagu), in vampirski Morbius, še ena samostojna pripoved o Spider-Manovem nasprotniku. Novi štoriji bo prav tako dobila z oskarjem nagrajena animiranka Spider-Verse: prva bo z Milesom Moralesom in druga s Spider-Gwen. In nenazadnje, naj bi bil v delu tudi film z najemnico Silver Sable, tisto srebrno fračo iz zadnjega playstationovega špila.

Elementi so v napovedniku videti kot velikanski golemi, toda v stripovskem izročilu gre za nesmrtne nezemljane, ki imajo oblast nad sestavnimi prvinami. Mogoče jih je na Zemljo priklicalo Thanosovo vmešavanje v tkanino vesolja.

New Mutants2. avgust

Novi mutanti so učenci Xavierjevega inštituta, njihove zgodbe pa so mladostniški odvrtek od X-mož nalik Teen Titans ali Young Avengers. Širše poznani ta mali niso, kajti izven risbic z oblački so se pojavili kvečjemu v kakšni risanki. Imena kot so Karma, Feral in Wind Dancer zato obče ne pomenijo nič. A vseeno se je producentom pri Foxu zdelo posrečeno, da X-mulčad spravijo na velika platna, s čimer bi pritegnili najstniško občinstvo. Toda projekt, ki so ga spočeli štiri leta nazaj, se je tekom razvoja spremenil. Film ne bo lahkotna, mladinska superjunaščina, marveč srhljivka nalik povestim Stephena Kinga.

Da je stripovski slikosuk žanrsko raznovrsten, ni nič narobe. X-svet je preinesel kar nekaj drugačnih izdelkov, recimo Logana, Deadpoola in TV-serijo Legion. New Mutants se napovedujejo kot psihološki triler.

Štorija bo sledila petim mutantom, od katerih je večina izvirne zasedbe iz prvih stripov. Magik je Colossosova sestra, ki obvlada teleportiranje in druge čare, Wolfsbane se zna spremeniti v volkuljo, Cannonball se imenu primerno izstreli, Sunspot upravlja s sončno energiijo in Mirage ustvarja privide. Skupno vsem je, da so jih proti volji strpali v raziskovalno ustanovo, kjer na njih izvajajo nesvete poskuse. Kaj nam bo pri vsem skupaj ježilo dlačevje in kaj bo počel naznanjeni negativec Mister Sinister, ni znano, kot tudi ne, ako film sovpada z obstoječim svetom, v katerem bivajo Profesor X, Magneto in Wolverine.

Arya Stark ima spet vez z volkovi: tokrat bo volkodlačka Wolfsbane, ena od ustanovnih članic krožka Novih mutantov. S sestro Sanso torej obe posedujeta gen X.

Znane pa niso niti resnično pomembni podatki, recimo ta, kaj se s filmom sploh dogaja. Snemanje so zaključili predlani, saj je bila premiere sprva napovedana za začetek 2018. A produkcija se je vlekla in režiser si je zaželel naknadne posnetke, ki bi pridodali k vzdušju in vpeljali dodatne like. To sicer ni nič neobičajnega, vendar dodatnih kadrov še vedno niso uresničili. Informacij nimajo niti glavni igralci. Foxova pridružitev Disneyu je seveda vse skupaj še zakomplicirala in novi šefi nad projektom niso pretirano navdušeni. Govora je celo, da film na kraju sploh ne bi uzrl kinodvoran, marveč bi ga gledali prek pretočnih servisov.

Joker3. oktober

Par slabše sprejetih izdelkov je zavrlo DCjevo kinematografsko kontinuiteto. Letos zato ne bomo videli niti enega samega poznanega Pravičnika, čeprav so nam obljubljali Cyborga in Flesha. Edina filma v produkciji sta prihodnjeletna Birds of Prey in Wonder Woman 1984. To bo dvojica ženskih zgodb, prva o nenavadnem krožku Harley Quinn, Black Cannary in Huntress, v drugi pa bo Wonderca za časa hladne vojne srečala svojo večno nasprotnico Cheeto. A DC ima za to sezono vseeno na sporedu še en naslov poleg Shazama: docela samostojen film o najbolj znanem gothamskem zlikovcu.

Sprva je studio za naslovno vlogo snubil Leonarda DiCapria, nakar so se odločili za Joaquina Phoenixa. Njegovemu komedijantskemu liku bo ime Arthur Fleck, kar so si izmislili za film. Ima kakšno povezavo z Affleckom?

Čeprav smo v novejši dobi videli tri platenske Jokerje in je Jaredov iz Suicide Squada kao še vedno aktualen, se producentom že lep čas dopade zamisel o njemu lastnem filmu izven poznanega konteksta. Ne o spektaklu, marveč o nižjeproračunski kriminalki v stilu osemdesetih oziroma karakterni drami, ki se predoči nov zorni kot razkroja gothamske družbe. Naslovni lik bo neuspešen komedijant z obrazom Joaquina Phoenixa, ki ga kdo ve kakšna napačna odločitev pahne čez rob, da postane ulični terorist.

Kot je videti na poskusnih posnetkih, Joker ne bo iznakažen oziroma povaljan v belilu, marveč bo nosil klovnsko masko. Napisi demonstrantov nakazujejo mržnjo do bogatašev, med katerimi izstopa Thomas Wayne. Ta bo baje prikazan kot trumpovski sluzavec.

Osnovno idejo so torej snovalci povzeli po kultnem grafičnem romanu The Killing Joke, kajti Šaljivec uradnega izvora nima. Vseeno utapljanja v kislini, golega komisarja Gordona na povodcu in drugih skrajnosti Moorovega stripa ne bo. To bo bolj prizemljen Joker, zelo drugačen od Nicholsonovega in Ledgerjevega. Tudi tak brez Batmana, saj je v scenariju Waynova družina še živa. Prav njihova bogata korporacija naj bi bila nekakšen negativec v očeh zatiranih Gothamčanov, kar sproži Jokerjevo gibanje. Vsekakor interesantna in sveža premisa.

Zgodba se bo dogajala na ulicah Gothama leta 1981 in menda so prav vse prizore posneli v New Yorku na prostem. Amusement Mile? Joker vendar obožuje lunaparke!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.