Logan je mnogo boljši od prejšnjega Wolverinovega samostojnega filma, tistega japonindžastega. 48-letnega Hugha bomo pogrešali in naslednji Rosomah bo natikal velike čevlje. Oziroma kremplje.

Tudi mutante obišče jesen življenja. LordFebo si ob ogledu poslednjega filma z njemu najljubšim superjunaškim igralcem z enega lica briše ošpricano kri, z drugega pa solzo žalosti.

Sličice in oblački
Wolverine je star. Pravzaprav sploh ni več Wolverine, le še senca svojega človekolikega jaza Logana. Moči so mu jenjale in nada v boljši svet prav tako. S familijo miroljubno životari v pokatastrofičnem svetu, ki mu vladajo zlobniki, kakršna je Hulkova degenerirana rodbina. Prav zelenci so njegova največ­ja nadloga, saj ga neprestano izsiljujejo. Ko jim nekega dne ne more plačati, ga prebunkajo skoraj na mrtvo. V brezupnem položaju Logan sklene dogovor s slepim Hawkeyem, da mu pomaga pri kurirč­kas­ti zadači na drug konec dežele. Peljeta se skozi San Francisco, kjer mutirani ljudje krti spodkopavajo mesto, dokler se ne zruši v Zemljina nedrja. Nato ju napade banda Ghost Riderjev, ki jih mora postreliti slepi lokostrelec, kajti Logan vztraja v svojem nenasilništvu. Pot ju vodi skozi Hammerfalls, kraj, poimenovan po padlem Thorovem kladivu. Tam srečata Ultrona-8, poročenega z bivšo Hawkeyevo ženo. Njuno hčer je zajel lokalni fevdalec Kingpin in stranski kvest je neizogiben. Kingpin je tačas ravno v areni, kjer dinozavra napadeta Daredevila in Punisherja. Logan in Hawkeye se s spidermobilom, ki vozi po stenah, prebijeta v njegovo oporišče in osvobodita dekle, preoblečeno v Spider-Girl, ki Kingpina obglavi z zamahom puške!

Zakaj so v stripovski štoriji hudobci zmagali? Ker je Wolverine pobil celotno zasedbo X-mož in nato od­šel v osamo. Toda na stara leta zopet pokaže kremp­lje. Takole obglavi Red Skulla v Stotnikovi obleki.

Ob kozarčku sredi pustinje Logan kameradu pove, od kod njegova mirovniška zaobljuba. Pred deset­letji je X-dvorec napadlo nič manj kot štirideset superhudodelcev in Wolverine jih je vse razsekal. A ko je vlekel kremplje iz poslednjega, je spoznal prevaro. Šlo je za Mysteriovo iluzijo in naokoli so v resnici ležala trupla mladih mutantov, ne zlobnjakov. To je junaka zlomilo. Ker mu življenja ni uspel vzeti niti vlak, se je odločil Wolverina in njegovo smrtonosno orožje za vekomaj zakopati. Toda obujanje spominov prekine napad Venom-tiranozavra. Starca pred morilsko beštijo zadnji trenutek reši Bela kraljica Emma Frost, žena Doktorja Dooma. Dvojec naposled le doseže končno destinacijo, Novi Babilon, kamor dostavi ampule superseruma, ki naj bi pripomogel uporu zo­per tiranskega Red Skulla. Ampak vse skupaj je bila past bivših agentov Shielda in kurirja dobita metek med oči, kar je za Sokolje oko seveda smrt­na doza svinca.
Logan se sčasoma predrami v sobi artefaktov mrt­vih Avengerjev in z Red Skullom se spopadeta. Wolverine ostaja v pokoju, zato rdečeglavca obglavi s ščitom Stotnika Amerike. Logan potem nase navle­če kose Iron-Manovega oklepa in s kovčkom denarja odleti na domačo kmetijo. A tam ga ne čaka lep prizor. Hulku je bilo vmes dolgčas in mu je s svojimi incestnimi degeni poklal ženo in ot­roka. Na tej točki Logan umre, Wolverine pa vstane od mrtvih. Bivši X-možak seseklja zeleno bando in se na kraju zgarba z Bruceom Bannerjem. Ta se kajpakda preobrazi v gigantskega Hulka in nasprotnika požre. Toda Wolverine je neprebav­ljiv in čez nekaj ur si z britvami zmagovalno utre pot iz Hulkovega vampa. V votlini nato najde dojenčka Bannerja mlajšega, s katerim na hrbtu odjaha v sončni zahod.

Old Man Logan je kolaž Marvelovega univerzu­ma. Avengerje premaga Red Skull, sredi puš­čave je Lokijevo okostje, Hulk zaplodi incestoidno zalego ljudo­žercev in raptorja pojesta Nebojšo in Franka Castla.

Filmski trak
Taka mineštra Marvelovega sveta je strip Old Man Logan uveljavljenega pisca Marka Millarja iz leta 2008. Četudi se bere kot otroška igra, v katero so z lopato nametani nepovezani dogodki in liki – ali pa prav zaradi tega –, je zgodba postala kultna. Znotraj serije Secret Wars je starec Logan celo dobil lastno vesolje, Earth-807128. Na njegovi premisi temelji tudi aktualni film, toda razen prvega stavka iz tega članka sličnosti med štorijama ni. Na platnu zato ne gre pričakovati Avengerjev v taki ali drugačni obliki in njihovih nemez. Niti ne pacifističnega Logana. Kljub naslovu je to namreč Wolverinov film in njegova rezila brez slabe vesti režejo skozi meso od uvoda do kraja. Brez dvoma je to najbolj nasilna in krvava xmenovska uprizoritev, obenem pa zelo netipična, saj ne pozna žarkovnih pogledov, letanja in spreminjanja oblik. V letu 2029 so možje X dozdev­no mrtvi in edina mutantska stvar na Zemlji je koruza, ki je uspešno izničila gen X. Le sivobradi, hirajoči Logan se z bolnim Xavierjem skriva pred pretek­lostjo in ogleduje adamantijev patron, s katerim bi lahko hit­ri konec storil.

Čeprav film zaradi nasilnosti in preklinjanja ni za otroke, je mala Laura njegov adut. Punca prelije res veliko krvi. Le s katere jablane je padlo jabolko?

Rutinsko življenje starčkoma prekine prihod enajstletne Laure, posebnega otroka, ki ga bodo ljubitelji sličic in oblačkov prepoznali kot lik X-23. A karkoli več povedanega bi bilo na tem mestu kvarnik. Tamala ima zanimiv izvor in je skrajno zajebana. Hugh Jackman kljub temu, da mineva sedemnajst let od njegove prve uprizoritve Rosomaha, sicer ostaja osrednji in tradicionalno privlačen element filma, toda Laurina čudaška in krvoločna predstava je presenetljiva dodana vrednost. Predvsem pa punca deluje kot dober kontrast obema geriatrikoma na begu čez de­želo. Za petami jim je klasična korporacijska / labo­ratorijska / superorožarska zarota, vendar brez dinozav­rov, tajinstvenih artefaktov in visoke tehnologije. Prav to včasih izpade neumno, kajti Wolverine svojemu pešanju navlic kot mesoreznica uničuje valove vojakov, ki se nadenj spravljajo z navadnimi kroglami in harpuno.

Precejšnja neumnost scenarija je, da nad prilično neranljivega Wolverina vseskozi pošilja soldate z navadnim orož­­jem. Rezultat je nepoštena mesnica.

Stari Logan ni podoben svojim prejšnjim filmom, še manj pa skupnim dogodivščinam, kot je Days of Future Past. Je temačen, noirovsko-postapokaliptičen odvrtek brez spektakularnih podiranj stolpnic, pač pa s toliko več osebne bolečine. Da vsi v Wolverinovi bližini nasrkajo, kar je skozi celotno serijo razlog za njegovo kamnito odtujenost, se tokrat najbolj očitno manifestira. Zato je film enako krvav kot čustven in ko kremplji ne prebadajo lobanj, gre gledalcu na jok. Recimo ob pogledu na skoraj mumijastega Profesorja X, čigar nekdanja supermoč je zreducirana na šepetanje konjem. Težko rečem, da gre za filmsko remek delo, saj je fabula navadna in liki izven osrednje trojice neizstopajoči. Pogrešal sem takisto več kot eno poved, kaj se je zgodilo z drugimi znanci, od Magneta naprej. Toda ostro dogajanje pusti močan odtis, obenem pa povest lepo sklene xmenovski aktualni filmski univerzum … Hugh se od svoje bržda najbolj markantne vloge ne bi mogel bolje posloviti.

90-letni Charles Xavier ni v formi. Najmočnejši možgani na svetu imajo alzheimerja. Ni čudno, da ga označijo za orožje za množično uničevanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.