DCjevi prvotni načrti s filmskim univerzumom so se sfižili. Že Batman proti Supermanu je bil precej čudaški, Odred odpisanih tudi ni kritiško uspel, najbolj pa se je ponesrečila Liga pravice. Debakel je studio prisilil v prevetritev sporeda in scenarijev, kar je krepko zamaknilo nadaljnje zgodbe. Čudežnici in Povodnemu možu je kasneje sicer uspelo popraviti vtis, Shazam ravno tako ni bil napačen, vendar temeljne rdeče niti o vesoljski invaziji, ki bi se pela skozi najmanj petero filmov, ni bilo več. Zamisel je pravzaprav umrla, ko je originalni režiser Zack Snyder zavoljo družinske tragedije predčasno zapustil produkcijo Justice League. Njegov naslednik Joss Whedon, sicer podpisan pod dvoje Avengerjev, je po nareku producentov ubral manj ambiciozno smer, dal predstavi svetlejši ton in dolžino sklestil pod dve uri. A kljub temu, da je za dodatne posnetke zapravil še par deset milijonov, je bil rezultat vsenivojska polomija. 

Zack Snyder je posnel stripovski adaptaciji 300 in Watchmen, nakar se je lotil DCjevega vesolja. Zanj je imel široko predstavo, toda slabe ocene BvS in hčerin samomor so ideje zavrli. A kaže, da bomo košček njegovega videnja vseeno uzrli …

Darkseidov nesojeni lok

Snyder, ki je režiral že Man of Steel in BvS, je imel s Supermanom in kolegi daljnosežno vizijo, slično Thanosovemu loku v Marvelovih filmih. Navdahnjen s Kirbyjevo stripovsko serijo New Gods je želel na velika platna sčasoma pripeljati poznano nemezo Darkseida s planeta Apokolips. Njegov rojak Stepenwolf v Justice League je bil le predhodnica, dočim bi ta pravi zajebanec, ki strelja omega žarke in goji parademone, prišel v nadaljevanju dve leti kasneje, torej 2019. Če gre verjeti, bi se Justice League 2 v slogu Infinity Wara zaključil s porazom Pravičnikov, tretji del pa bi se odvijal na uničeni Zemlji. (To razdejanje za trenutek pokaže sanjski postapokaliptični odlomek v BvS, ki večini gledalcev ni imel smisla. Nasploh je v dotičnem filmu še nekaj prizorov, katerih pomen bi dojeli šele ob sklenjeni štoriji.) Nekje vmes bi Novi bog ubil Lois, nakar bi se Supsu nalik zapletu igre Injustice zmešalo. Ako gre verjeti žvižgačem, bi Batman v tem scenariju poginil, na kraju pa bi svet rešil Flash s svojim znamenitim resetom — flashpointom. 

Zack Snyder Reveals Why Superman is Evil in BvS' Knightmare
Bruceove sanje v filmu BvS o katastrofični Zemlji, diktatorskem Supermanu in partizanskem Batmanu se imenujejo Knightmare. Taka naj bi bila prihodnost DCjeve filmske kontinuitete, ko Darkseid uniči planet, nariše omego in ubije Lojzo. Snyder je za Justice League predvidel dodatne utrinke future, a jih je Whedon izvzel.

Režiser je za Justice League posnel mnogo referenc in nastavkov za širši kanon, od odnosa med Steppenwolfom in Darkseidom prek krutega črnega Supermana in Zelenih lantern do razlage, kaj tiste tri ‘materinske škatle’ sploh predstavljajo. Vse to je njegov naslednik Whedon zavrgel in kazalo je, da ljubitelji DCjevih šem ne bomo nikoli videli originalne vizije. Nakar se je pred dobrim letom pojavila vest, da obstajajo izvirni Snyderjevi ‘trakovi’. Komuna je poskočila od navdušenja in spočela internetno gibanje #ReleaseTheSnyderCut. Svoj glas podpore so dali stotisoči, med ostalimi vsi glavni pravičniški igralci. Na krilih vetra se je referendum nadaljeval na lanskem sandieškem comic-conu, kjer je bil ironično to tudi edini prisoten ligaški naslov, dasi seveda brez povezave s studiem. A kljub fanovski srčnosti, ki je celo zakupila oglasno mesto na Times Squaru, se je zdela izdaja Snyderjevega ‘reza’ enako verjetna kot vnovično snemanje zaključka Igre prestolov. Samoumevno bi bilo, da želi studio mimosunek čimprej pozabiti in graditi na novih zgodbah. Pa smo se bili skeptiki zmotili … 

Snyder je v Justice League hotel predstaviti preobrazbo Victorja Stona v Cyborga in Barryja Allena v Flasha, saj lika svojega izvora še nista imela in sta manj znana širšemu občunstvu. Zato bosta imela junaclja znatno več odrskega časa v novi izdaji, kjer se menda Flash že spogleduje s časoplovbo.

Feniks pravice

Na precejšnje začudenje tako industrije kot javnosti je maja odjeknila uradna najava neposredno od Warnejevih bratov, da Zackova verzija bo! Pogovori so tekli že od začetka leta in padla je odločitev, da zadevo spravijo na pretočni servis HBO max v obliki bodisi štiriurnega filma bodisi šestdelne miniserije. Ob tem so producenti projektu namenili dodatnih 30 milijonov dolarjev. To je res neverjetno, saj Justice League že tako velja za eno največjih slikosučnih draginj, poleg tega je pridelal krepko izgubo. A obilen proračun kaže namero po zloščenem izdelku. Menda novci ne bodo plačali le postprodukcije, marveč kanijo akterje vnovič obleči v kombinezone in kombineže ter jih postaviti pred kamere. Ben Affleck, ki je postal kolateralna škoda slabih filmov in izstopil, bo torej Batman še enkrat, Supermana pa bodo to pot obrili z brivnikom, ne z retušo!

Čeprav glavni nebodigatreba ostaja Steppenwolf (na sliki), bo v prihodnjeletni inačici Lige pravice več apokolipškega dogajanja, vključno z Darkseidovo pojavo. Njegove kakovostne slike še ni, saj bo končna podoba nastala šele v postprodukciji.

Fabula Snyderjeve različice je v grobem enaka. A za skoraj dve uri vsesortnega dodatnega odvijanja, nove osebe in drugačen, temačnejši ton bodo po obljubah vpletenih naredili izkušnjo povsem drugačno. Pri tem se je avtor pridušal, da si splovljenega filma sploh ni ogledal. Whedon je uporabil le četrtino Snyderjevih posnetkov in docela odstranil vsaj deset že posnetih likov, recimo Flashevo punco Iris West, znanstvenika Ryana Choija aka Atoma, Martian Manhunterja in par Apokoliptčanov, vključno z Darkseidom. Nadalje bo razširjena izdaja prinesla Cyborgovo in Flashevo odzadno zgodbo, podrobnejšo razlago hotnih ‘škatel’, ter več ancientnih prizorov. Med slednjimi se omenja boj Darkseida zoper olimpske bogove, prebivalce Atlantide in Zelene lanterne. In nenazadnje je Snyder načrtoval drugačno Steppenwolfovo pogibel in sicer da bi ga Wonderca obglavila ter brcnila njegovo groteskno bučo skozi teleport Darkseidu pred noge …

Flashevo prikazovanje Bruceu Waynu v BvS je bila navezava na okvirno zgodbo. Brzec je iz slabe prihodnosti potoval nazaj, da opozori ligaške možgane na Supermanovo preobrazbo v zlobnika. Dopolnjeni Justice League bo povedal več na to temo.

Snyderjeva Liga pravice bo torej tisto, kar bi moral biti film že spočetka, a se je studio usral, plačal milijone za drugačno verzijo, ki je bila zanič, zdaj pa plačuje nove milijone, da se vrne na začetek. Nova verzija bo, upamo vsi, boljša od stare. Toda ali bo dejansko dobra? Čudežev ne gre pričakovati. Glede na to, da DCjev kino svet, kakor je videti, ne gre več naproti Darkseidu, bo film, četudi štiriuren, na koncu še vedno izvisel kot nedokončana štorija. Režiser ipak izdaja le neizpolnjen izdelek, kakršnega si je zamislil pred tremi leti, in ne celotne vizije. Zato bodo nekateri sestavni deli še vedno viseli v zraku. Kaj pa, ako izdelek požanje uspeh? Bodo studijski kravatarji potem nadaljevali rdečo nit, ki je univerzum ta hip sploh nima? Nekaj je gotovo: Darkseida bodo tako ali drugače slej ko prej pripeljali na velika platna, saj je film New Gods že na koledarju. Navsezadnje pa imajo v galeriji Flasha, ki ume resetirati še tako zavoženo vesolje …

Darkseidov uničevalski pohod, neuspešno pravičniško obrambo Zemlje in še par elementov iz prvotnega plana DCjevega razširjenega filmskega scenarija pokaže aktualna risanka Justice League Dark: Apokolips Wars.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.