Georgijev Lucasfilm nam je s kronikami iz galaksije daleč daleč proč stregel s čajno žličko, zdaj pa Disney blagovno znamko Star Wars spreminja požrtijo. Ob 4-milijardnem nakupu leta 2012, ki se je menda že povrnil, je Miškin upravni odbor obljubil nov film vsako leto in tega se studio dopičično drži. Letos nam celo ne bo treba čakati do decembra, marveč novo poglavje prileti že 25. maja, ob enainštiridesetletnici prve predstave. Seveda to ne bo nadaljevanje osrednje sage, marveč antologijska zgodba o mladih, prestopniških letih Hana Sola.

Harrison Ford je zastopal podobo vesoljskega ‘malopridneža’ Hana Sola od 1977 do 2015, ko je umrl pod svetlobo lastnega sina. Zdaj bomo naposled videli, kakšna so bila njegova delinkventska zgodnja leta. Baje je dal Ford nekaj nasvetov igralcu Aldenu Ehrenreichu, ki je imel sprva precej težav s privlačnim igranjem. Upajmo, da bo naposled zadovoljiv Solo.

Solo: A Star Wars Story, kakor se film uradno imenuje, bo umeščen desetletje pred Epizodo 4. Kakor je razbrati iz napovednika in pricurljanih drobcev scenarija, pravljičen boj med svetlo in temno stranjo sile tokrat ne bo v prvem planu. Prazvaprav sploh ni indicev, da bi bili sithi in jediji vključeni v nazaslonsko dogajanje, saj Disney ne želi, da Vojno zvezd predstavljajo samo žaromeči in Darth Vader. Nekaj imperialne prisotnosti gotovo bo, kar nakazuje zvezdni rušilec in TIE-lovci, vendar bo štorija osredotočena na galaktično podzemlje. Han je bil vendarle tihotapec in film bo bržda pojasnil številne reference na ta rovaš iz originalne trilogije.

Trailer pove, da je mladenič nekoč obiskoval pilotsko akademijo, od koder so ga zavoljo svojeglavnosti zabrisali. A to ga očitno ni odvrnilo od življenjskega cilja, da postane najjači šofer v Galaksiji. Svojo namero začne uresničevati, ko od Landa Calrissiana v kvartopirščini sabacc priigra korelijsko tovornjačo. Ta bo, kot vemo, postala ena najznamenitejših vesoljskih ladij, verjetno pa bomo izvedeli tudi, kako je dobila ime Tisočletni sokol. Z njo naj bi družba šmuglala minerale s planeta Kessel, kar pa ni tako nedolžno, kot se sliši. Dotični svet je namreč razvpit po svojih delavskih rudnikih, v katerih wookieji do smrti kopljejo surovino za droge. Je bil Han res vpleten v mamilaški posel? Je tam spoznal in rešil Chewbacco?

Ženski lik Qi’re bo odigrala Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Landa pa Donald Glover, ki je posrečena izbira, dozdevno bolj kot Alden. A za sodbo počakajmo do maja. Chewieja pa ne bo več oblačil Peter Mayhew, saj je velikan zaradi zdravja že na sredi Poslednjega jedija predal štafeto nekemu finskemu košarkarju.
Namignjena fabula se čuje podobno Rogue One: ekipa pritepencev vseh kalibrov gre na kvest, ki bo tukaj neko ‘malopridno’ dejanje. Prisotni bodo klasični vojnozvezdni elementi, vključno s hecnim droidom (L3-37), veliko pa bo tudi za novih gradnikov. Recimo preganjanje z letečim avtom ali akcijo na vlaku.

Film bo gotovo pokazal tudi slovito Kesslovo pot, za katero se je Han ob več prilikah ustil, da jo je opravil v dvanajstih parsekih. To se sicer čuje kot nesmisel, kajti parsek je dolžinska, ne časovna enota. V štirih desetletjih se je nabralo kar nekaj razlag. Lucas je recimo dejal, da si je “Han izmislil nekaj v tri dni, da bi naredil vtis na princeso Leio”. V bukvah razširjenega univerzuma pa so to pojasnili s črnimi luknjami, ki so na poti. Varna razdalja okrog njih meri osemnajst parsekov, če pa si dovolj drzen, jo lahko ob tveganju posrkanja skrajšati. To je do neke mere sprejemljivo, vendar bi to bil potemtakem dosežek pilota, Han pa je zelo konkretno s tem hvalil svoje plovilo. No, smo radovedni, kako bo to predočeno na velikem platnu.

Kot se je Rogue One po tonu razlikoval od osrednjega niza, bo drugačne narave tudi Solo. Šefica Lucasfilma ga je označila za vesoljsko-kavbojski veliki rop z mnogo komičnimi vložki. Kaj konkretno bo ta osrednji kvest, seveda ne sme biti znano, bo pa v podvig vpletena širša ekipa kompanijonov. Poleg Landa in kosmatinca jo bodo sestavljali še dozdevni kolovodja z obrazom Woodyja Harrelsona, obvezna ženska, obvezen droid in štiriroka opica. Ironično pa je, da je v napovedniku najšibkejši člen prav naslovni lik, ki ga igra neznanec Alden Ehrenreich. In to kljub izdatnih inštrukcijam igre, ki jih je bil deležen zavoljo sprva nezadovoljive predstave. Donald Glover (Lando) izpade precej bolj verodostojno.

Millennium Falcon je bil kot nov drugačen od tega, ki ga poznamo. Poleg zloščenih hodnikov in frišne barve ter navzgor obrnjene radarske antene je očitna sprememba v enojnem kljunu. Kdo ve, počemu je Han kasneje ladjo preoblikoval.

Solo in drugi del četrte sezone animiranke Rebels še zdaleč ni vse, kar se nam obeta do decembra 2019, ko pride zaključna, deveta Epizoda skywalkerjevskega niza. Disneyjev predsednik je namreč navrgel, “da je v delu ne ena, marveč več televizijskih vojnozvezdnih serij”. Kaj več od namiga žal ni razkril, zato sem lahko sodi vse, od novih animirank do igrane nizike. Precej verjetno, da so končno začeli resen slednji projekt, ki je dozdevno na mizi že desetletje. Za nameček pa je te dni prišla še ena telegrafska novica iz Lucasfilma: za prihodnje odvrtkovne filme (morda tudi TV-nadaljevanko) so najeli Davida Benioffa in Daniela Weissa, scenarista serije Game of Thrones. Lucasfilmu se bosta pridružila takoj, ko nam izdata, kdo bo zasedel železni prestol.

[cryptothanks]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.