Boj Monitorjevih sil proti grozeči antimateriji, oklican za Crisis on the Infinite Earths, se je bíl skozi vseh pet serij Arrowversa, poznane šeme so potovale skozi čas in prostor ter obiskale celo sam pekel. Pri tem smo videli številne DCjeve slikosučne like onkraj dotičnega sveta, recimo Dicka Graysona iz teve serije iz šestdesetih, Clarka Kenta iz Smallvilla, Luciferja, Titane in na presenečenje še filmskega Flasha. Rek “Worlds have lived, worlds have died” je držal, vseeno pa se iztek ni držal literarne predloge. Flash v Krizi namreč ni ‘izginil’, na kar je napeljevala njegova štorija od prve epizode dalje, niti ni Superman v rokah držal trupla svoje sestrične. Za televizijsko vesolje se je žrtvoval Oliver Queen, celo dvakrat, s čimer je v maniri Tonyja Starka sklenil svojo osemletno televizijsko kariero.

Arrow je v Krizi klonil dvakrat. Prvikrat so ga potopili v Lazarjevo špiljo, nakar je postal Spectre, vesoljno božanstvo, in kot tak za ceno lastnega obstoja premagal Antisvarilca. Je na to namigoval citat, ki se vleče od začetka: “I must become someone else, I must become something else”?

Kakor v stripu je Kriza tudi na malih zaslonih vesolje ponastavila. Po novem so se Zemlje Flasha, Supergirl in Black Lightninga združile v eno samo, Earth Prime. S tem smo dobili zametek Pravičniške lige, stalne organizacije za boj zoper globalne nemeze. Z rojstvom novega stvarstva so bili določeni dogodki iz preteklosti poradirani in med drugim je oživljeni Lex Luthor zdaj kao dober fant. Odmev šele prihaja, kajti razen zaključenega Arrowa so serije na sredini letnikov, dočim je mreža že potrdila njihove naslednje sezone. Za nameček je konec že namignil na nove nadaljevanke, recimo Stargirl in Green Lantern, ter na vpeljavo opičjega Gleeka … 

Tole je Arrowversov Justice League (desni zamorec je Martian Manhunter), ki bo bržda stopil vkup v letošnjem križanju. To gotovo bo, saj so Flash, Supergirl, Legends, Black Lightning in celo Batwoman dobili podaljšane pogodbe.
Kletka v Krizinem sklepnem prizoru pripada Gleeku, elastični modri opici s planeta Exxor, sicer prijatelju Čudežnih dvojčkov Zana in Jayne. Kot komični element je največkrat nastopil v DCjevih otroških risankah Super Friends. Najbrž ga bomo videli že v aktualni sezoni Flasha.

Stargirl

Zaključek Krize je pokazal nov svet z nepoznanimi šemami, med katerimi sta izstopala deklič v zvezdni opravi in velik robot. Scena je seveda pripadala Stargirl, ki prav kmalu dobiva lasten šov. Dečva, ki svoje moči črpa iz kozmične palice, ni baš poznana, vendar njena žlahta sega v štirideseta leta prejšnjega stoletja, ko si je Jerry Siegel, sostvaritelj Supermana, izmislil antinacističnega junačka Star-Spangled Kida. Ta je bil sprva le izreden akrobat, ki je nastopal v dvojcu z možem v veleoklepu, zvanem S.T.R.I.P.E. (Special Tactics Robotic Integrated Power Enhancer). Kasneje so fanta povišali v Starmana in mu dali vsemirsko palico, slednja pa se skupaj z oklepnikom sčasoma preselila k punci Courtney, aktualni Stargirl.

Justice Society of America je izvorno krožek starih junacljev iz časa druge svetovne vojne, ki danes biva v drugi kontinuiteti kot Batman in družba. Zato so kameradi od Stargirl Doctor Mid-Nite, Wildcat in Hourman. In seveda robočlovek S.T.R.I.P.E.

Nizika bo sledila striplori: srednješolka Courtney pri svojem očimu Patu, ki je v resnici Stripe in bivši Starmanov oproda, najde preklo mogote in postane Zvezdnica. Kot taka se bo v nekoliko najstniški predstavi zoperstavljala grdemu znanstveniku Dragon Kingu, zlohotnici Tigress in lopovu Sportsmasterju. Imena, ki jih nismo videli niti v risankah, so obskurna z ralogom, kajti Stargirl pripada starinski skupini Justice Society of America, ki biva na drugi Zemlji kot Justice League. Zato se Stargirl razen v križanjih ne bo družila z ostalimi znanci Arrowversa, marveč z lastno bando še nepoznanih šem. Kako bo vse skupaj izpadlo, vidimo na pomlad.

Superman and Lois 

Lik Daily Planetove novinarke Lois Lane obstaja enako dolgo kot Superman, torej od leta 1938. Toda dasi je ženšče spočetka flirtalo tako s civilnim Clarkom kot z njegovo modrorudečo inačico, v resnici ni poznalo povezave med njima več kot pol stoletja. Šele v devetdesetih so ji avtorji naposled sneli plašnice in po vrsti neprilik so se vsi trije poročili. Užitje zakona je prineslo tudi naraščaj, sina Jonathana Samuela Kenta, edinega kanoničnega Kriptončanovega potomca, ki je kasneje postal novi Superboy.  

DC Batmana na televizorjih nikakor noče pokazati, medtem ko pri Supermanu zadržkov nimajo. V seriji Supergirl so ga uvedli že v drugi sezoni in v Krizi je imel celo konkretno vlogo, zdaj pa bo lik s taistim igralcem dobil še samostojno niziko. Oziroma si jo bo delil z Lojzo.

V Arrowversu oziroma v niziki Supergirl sta Sups in Lois že skupaj ter razmnožena. Nova serija, v kateri bosta seveda nastopala oba poznana igralca, se bo posvečala njunemu familijarnemu odnosu. Scenarij bo izviren, kajti konec Krize je pokazal nepojasnjeno enigmo: par ima v novem vesolju dvoje fantov. Gre za najstnika, ne dojenčka, ki zaenkrat ne poznata svojega porekla in nimata supermoči. Eden od njiju bo sigurno slej ko prej nastopil kot Superboy, a kdo je ta drugi? Posvojenček, morda Zodov sin Lor, kakor nekoč v stripu? Skupnost njegovo identiteto ugiba na polno, skrivnost pa je takenako narava serije. Čeprav bomo gotovo videvali rešimoževo nežnejšo stran, družinska drama v slogu Smallvilla to, upamo, ne bo. Vesoljske nemeze v stilu Brainiaca so na mestu!

Tole je prizor družine Kent is Supergirl. A poustvarjenje sveta je imelo za posledico, da sta sina po novem dva in precej starejša. Bo neznani ‘bratec’ morda laboratorijski združek Supermanovega in Luthorjevega genoma? To je bil namreč tudi eden od Superboyev.

Green Arrow and the Canaries

Predzadnja epizoda Arrowa s podnaslovom Green Arrow and the Canaries je napeljala na novo istoimensko serijo, ki se bo menda zgodila v prihodnjem letu. Oliver Queen je res dal življenje za stvarstvo, vendar bo lik Puščice živel dalje, kajti ogrinjalo in lok bo poslej nosila njegova hči Mia. Tista iz leta 2040, ki smo jo v odlomkih prihodnosti videli že preteklo sezono. Tja oziroma ‘v takrat’ se nekako prežarčita še oba Kanarčka iz sedanjosti, Laurel in Dinah. Skupaj se kanijo frače spopasti z zlikovci bodočnosti, recimo z novim Deathstrokom (ki je Digglov sine). Šlo bo torej za novo empancipirano žensko serijo, in ob Supergirl, Batwoman ter vseh gejevskih šemah bodo pravomoški protagonisti kmalu v manjšini.

Novi Green Arrow bo Mia, hči Oliverja in Felicity. Moči ima enake fotru, torej neskončno puščic, ki zadevajo le nevitalne dele telesa. Kanarčici sta pak opremljeni s supersoničnim vreščanjem in batinami.

Green Lantern Corps 

Po izročilu so si Zelene lanterne zamislili nesmrtni Varuhi s planeta Oa pred tremi milijardami let. Dali so jim prstane mogote, s katerimi med drugim udejanjanjo zamišljene objekte, in jih poslali delat red v poslednji kvadrant DCjevega vesolja. Njihove nemeze zato niso zemeljski pridaniči, marveč bitja večjih kalibrov, recimo Antimonitor in Darkseid. Velikokrat pa se merijo s sebi sličnimi drugobarvneži. Korpusov je namreč sedem, čemur pravijo čustveni spektrum. Najbolj očitna nasprotnika Zelencev sta glavna Rumena lanterna Sinestro in rdeči bes Atrocitus. 

Zelena filmska predstava izpred desetletja je bila slabo sprejeta in iz nje se dela norca celo naslovni igralec Deadpool. DC se takisto obnaša, kot da film ne obstaja, in bo zgodbo Hala Jordana vnovič povedal skozi nadaljevanko na HBO Max.

V igrani obliki smo Lanterne videli le v slabem filmu leta 2011. DC je imel načrte z novim poglavjem v aktualnem kinosvetu, a so jih po kilavem Justice League pokopali. Oziroma jih preusmerili v niziko, ki jo za prihodnje leto pripravlja hiša HBO za svoj pretočni servis Max. (Lastnik tako DCja kot HBOja je Warner Bros.) Zgodba bo sledila najbolj znanemu Green Lanternu, bivšemu vojaškemu pilotu Halu Jordanu, pokazala njegov izvor in vključila zlohotno preobrazbo Sinestra iz Zelenčka v Rumenčka. Projekt je v začetni fazi, sodelovali pa naj bi producenti od Arrowversa. Kakor smo videli po Krizi, bo serija sicer del večvesolja, toda vseeno na ločeni Zemlji-12. Do križanj pa bo slej ko prej gotovo prišlo.

 HBOjeva predstava naj ne bi bila povezana z zadnjim prizorom Arrowa, kjer je Johnu Digglu pred noge padla zelena šatulja iz vesolja. Bo lik Diggla, ki sicer ne izvira iz stripa, marveč so si ga izmislili za televizijo, dejansko postal Zelena lanterna osnovnega Arrowversa, na kar je bilo namignjeno že nekajkrat? 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.