Uveljavljene nadaljevanke Gotham, Flash, Arrow, Supergirl, Legends of Tomorrow in Agents of Shield se vračajo z medsezonskega odmora, medtem ko je Black Lightning ravno dobro otvoril sezono. Tudi Netflix ima na letošnjem koledarju tri nove svežnje Brankotov. Na dan žena dospe frišno poglavje Jessicinih detektivščin, poleti se vdrugo pokaže Luke Cage, ki se bo spopadel s tipoma Shades in Comanche, pozimi je obljubljena tretja seja Daredevilovih vragolij. Fant je namreč preživel. Pa Iron Fist? Letos ga bomo videli le ob boku neprebojnega zamorca. Poleg teh desetih televizijskih serij z licenco DCja in Marvela pa je napovedana še vrsta novih. Ne bajam, da so ta ameriška bajeslovja čez vse in da je sleherna predstava posrečena, ker ni. Ampak superjunaštvo sodi v program JokerjaJavke in ker pri nas ne naredijo telenovele s Petrom Klepcem ali Martinom Krpanom, pač napovedujem tisto, kar je.

KRYPTON

Celo bajeslovno nerazgledani vedo, da je Superman doma s Kriptona, od koder so ga starši tik pred uničenjem deportirali na Zemljo. V skoraj osemdesetih letih Übermenschevega obstoja so stripi nanizali kar nekaj štorij o njegovi očetnjavi, od razprtij med različnimi dinastijami do dogajanja v zaporniški Fantomski coni. Lepo presenečenje je zatorej napoved kanala Syfy, da v sodelovanju z DCjem pripravlja igrano TV-serijo Krypton, ki bo osvetlila dogajanje na planetu dvesto let pred znamenito pogibeljo. V ospredju bo rivalstvo med družino El, od koder izhajata Kal (Superman) in Kara (Supergirl), ter militarističnimi Zodi, kajpakda z obvezno prepovedano ljubeznijo v slogu Romea in Julije. Menda se bosta pojavila Brainiac in kreatura Doomsday, napovednik pa pokaže še časoplovce. Nekdo iz prihodnosti bi očitno rad preprečil, da se Kal-El rodi in postane varuh Rimske ceste. Desetdelna sezona štarta 21. marca!

Krypton bo sledil mlademu Sag-Elu, Kalovemu dedku. Predstava bo seveda polna nenavadne kriptonske tehnologije, ki smo jo videli v Supermanovi Trdnjavi samote.


TITANS
DC v svoj res pester spored uvršča še eno niziko, tako s superjunaškim ansamblom. To bodo najstniški Titani, ki so v stripih kot krožek sidekickov debitirali pred petdesetimi leti. Ustanovni člani so bili Kid Flash, Robin, Aqualad in Wonder Girl, nakar se jim je pridružila še cela vrsta supermladičev. Sčasoma so dobili risane serije in celovečerne animiranke, medtem ko se v igrani predstavi še niso pojavili. Letos se bo to spremenilo. Založba je sicer sprva načrtovala film, a je projekt zrasel v TV-serijo. Osrednji lik bo prvi Robin, cirkusant Dick Greyson, ki hoče stopiti iz Batmanove sence, družbo pa mu bodo delali Starfire, Raven in Beast Boy. Prva je rdečelasa joškata princesa iz vesolja, Krokar je demonska hči in Zverjašček se ume spremeniti v katerokoli žival. Občasno se bosta pojavila še Hawk in Dove (na sliki), manj poznana junaclja iz časa hladne vojne.

Igranega Robina nismo uzrli že dvajset let. Zdaj se fante vrača, vendar v svoji originalni obliki, torej kot cirkuška sirota Dick Greyson. Ta je kasneje postal samostojen Nightwing (ki dobiva lasten film). Aktualni Robin v stripih in risankah New Titans je namreč Damien Wayne, sine od Batmana.

Igralci, med katerimi ni nobenega imensko poznanega, so sicer potrjeni, vendar o sami vsebini in naravi pripovedi ni znanega nič razen čenč. Menda naj bi se v Robinovih retrospektivah pojavil Batman, eden od nasprotnikov bo demon Trigon (fotr od Raven) in baje bo nastopila tudi Wonder Girl. Govori se o visokem budžetu, saj naj bi imel DC zaradi priljubljenosti risanih Teen Titanov velike obete. Zato bo to premierna serija novega Warnerjevega še neimenovanega plačljivega kanala. Pri tem naj bi bili Titani združljivi z Arrowversom, svetom televizijskega Arrowa, Flasha, Supergirl in Legend jutrišnjika. V prvi sezoni križanja resda ne načrtujejo, ampak bo kasneje do srečanj zagotovo prišlo. Navsezadnje Kid Flash na teveju že obstaja. Vsekakor obetavno!

Hawk in Dove predstavljata militarizem in miroljubnost, kakor ptičema pritiče.


CLOAK & DAGGER

Marvelova superjunaška galerija sega daleč onkraj obče slavnih Avengerjev in X-Mož. Mnogo likov je poznanih le bralcem stripov, saj še niso prišli na svoj rovaš z lastno risanko, serijo, filmom ali igro. Dva od takih sta Cloak in Dagger, katerih tiskane prigode izhajajo že več kot tri desetletja. Gre za temnopoltega Tyrona in blondinko Tandy, ki jima sintetična droga aktivira supermoči. Prvi more odtihmal manipulirati s temino, jo kot plašč zgrinjati nad neprijatelje in se celo teleportirati v temno dimenzijo, punca pa strelja svetlobna bodala. Kanon ju uvršča med mutante z genom X, dasi ne nastopata med Xavierjevimi učenci. Občasno se resda podružita z njimi, s Spider-Manom in z Defenderji ter sta celo sodelovala v spopadu s Thanosom, toda največkrat operirata sama. Njun osnovni cilj je preganjanje trgovine z mamili, kar bo rdeča nit prihajajoče, na videz precej mladinske nadaljevanke. Sodelovanje teme in svetlobe se prične 7. junija.

Plašč & Bodalo imata dolgo zgodovino lastnih stripov, ki so kar priljubljeni. Čudno, da doslej nista imela niti lastne risanke. Celo v Lego Marvel Superheroes ju ni bilo.


NEW WARRIORS
Svojo igrano interpretacijo bodo dobili še eni mladi junaclji: New Warriors, najstniška različica Avengerjev. Izpostavljenosti doslej še niso bili deležni, saj za razliko od ‘konkurenčnih’, DCjevih Teen Titanov niso imeli lastne risanke, marveč so se pojavili edinole v Ultimate Spider-Manu. Predstavlja jih cela vrsta najstniških šem z vseh vetrov, za TV-serijo pa so napovedali šesterico: prijateljico glodalcev Squirrel Girl, pretepača Night Trasherja, metalca energetskih krogel Speedballa, dozdevno nesmrtnega Mistra Immortala, šepetalca bakterijam Microba in telekinetičarko Debrii. Četudi so njihove dogodivščine v sličicah z oblački klasično superherojske, pa bo 10-delna ekranizacija, ki se otvori na pomlad, situacijska komedija. Fantje in punce se bodo namreč spopadale tako z nadzorom svojih hecnih moči kot z vsakdanjim življenjem. Fani, ki so zrasli s stripom, nad naravo nizike niso navdušeni, vendar je prezgodaj za zabavljanje, saj niso pokazali niti sličice, kamoli napovednika. Mimogrede, New Warriorji bodo (kakor Cloak & Dagger) del Marvelovega filmsko-televizijskega univerzuma. To seveda ne pomeni, da se bosta pokazala Iron-Man in Hulk, so pa možna vsaj maloekranska križanja v prihodnosti.

Ker slik iz New Warriorjev še ni, predstavi rabi tale stripovski prizor. Osrednja v niziki bo Squirrel Girl, veverična mutantka s kremplji in super čutili.


DEADPOOL
Gobezdavi rdeči lederšerif s civilnim imenom Wade Wilson je imel zagotovo najbolj smešen superjunaški film. Kar mu navsezadnje pritiče, kajti lik je poseben že od prve akcije v krožku New Mutants leta 1991: zajebantski, mesarski, opasen in podpasen. V veliko veselje nam je zatorej, da ga bomo že maja vnovič uzrli na velikem platnu. Vendar to ne bo njegova edina letošnja predstava, kajti mreža ABC je za zadnji kvartal napovedala animirano serijo s še nepotrjenim naslovom. Kakopak ne gre pričakovati risanke za nedeljske dopoldneve, kajti ta rešimož obiluje z ginekološkimi izrazi in nemilostnim pobijanjem. Zgodbe bodo namenjene odraslim in si bodo dale še več duška od filma. Sovražniki? Bržda njegov klasičen nabor: T-Ray, Slayback, Doctor Bong in družba. Juhej, čimičange za vse!

Upam, da se v risankah Deadpoolu pridruži tudi Spider-Man, saj imata skupaj res dobre štose. Obema vleče kombinezon v rit.

[cryptothanks]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.