Ko mulec Billy Batson zakriči “Shazam”, se prelevi v letajočega mišičnjaka s strelo na prsih.  Čudodelna beseda, ki si jo prislužil s svojo iskreno dobroto, namreč v njem prebudi kreposti šestih ancientnih očakov. Salomon mu daje pamet, Heraklej moč, Atlas vzdržljivost, Zevs račun za eleketriko, Ahil korajžo in Merkur urnost. Superjunaško nato na malce otročji način opravlja družbeno koristna dela dokler nekega dneva ne sreča Pravičnikov in postane eden njih. To je štorija Shazama, ki ga je kot Kapitana Marvela spočela stripovska založba Fawcett pred osemdesetimi leti. DC je lik zavoljo sličnosti s Supermanom sprva tožil, nato pa ga enostavno kupil in vtaknil v svoj univerzum.

Ligaši so nad novincem zvečine navdušeni, a ne vedo, da je Shazam v resnici deček, njemu pa je nerodno priznati. Toda na kraju vsi spoznajo, da je treba gledati s srcem.

Čeprav preprosti Shazam s svojimi čudežnimi močmi izstopa iz osrednjega panteona, DC verjame vanj. Pred kratkim so mu po dolgem času spočeli lastno publikacijo, lani smo videli njegov posrečen izvorni film, ki je del Supermanovega kinematičnega vesolja, kmalu pride na velika platna še Shazamov nasprotnik Black Adam, zdaj pa je fant za občo deško prepoznavnost dobil lastno celovečerno lego animiranko. Ta seveda ne paše med visokoproračunske legoidne kino naslove, kakršna sta Lego Movie in Lego Batman, marveč sledi nizu preprostejših, bolj ‘plastičnih’ izdelkov direktno-za-na-televizijo. Grafika je torej prilično taka kot v špilih in narava družinsko šaljiva.

Goraj sta Shazamova znanca alienski črv Mister Mind in nori znanstvenik Dr. Sivana – oba je pokazal tudi nedavni film. Dasi reklama za risanko kvarniško razkrije osrednjega hudobnika, ga sam ne bom. Spodnja nakaza pa je manj poznani vesoljec Oom.

Lego Shazam mimobežno pokaže junacljev nastanek, njegovega čarodejnega mentorja in Skalo večnosti, a v ospredju je njegovo vključevanje v Justice League. Flash je nad novincem, ki ima ravno tako strelo na kostumu, navdušen, s psom Kriptom koj postaneta frenda, Superman mu celo pokaže Clarkov obraz, a Batman je po šegi sumničav … Kajpakda pogumneže nič ne poveže bolje kot skupna dogodivščina, ki jo najdejo v boju zoper žleht Pošastni združbi. Stepejo se precej nenavadni pari, recimo Sups in Man-Bat ter Zelena Lanterna in Pingvin, na odru pa se zvrstijo tudi tri najbolj ikonične Shazamove nemeze. Po pričakovanjih naslovni junacelj naposled reši svet in kamerade v škripcih ter postane polnopravni član krožka. 

Urednik Daily Planeta: “Clark, ti se ne spoznaš na superjunake, si pa s kmetije doma, zato ti zadajam reportažo z živilske tržnice!” Tak je humor lego risank.

Kljub kockavosti in plitkosti je predstava čisto solidna, zlasti priporočljiva za gledanje dveh generacij. Najmlajše bosta pritegnila lahkotnost in pisanost, fotr pa bo čislal domislice, hipsterske štose in poznavalske reference, na primer Shazamovo ‘marveliozno’ poreklo. Izdelek drži kakovost legojunaščin, edinole bi lahko nadgradili grafični pogon vsaj par korakov v smer verodostojnosti Lego Filma.

Pozorno oko bo opazilo detajl. Ne to, da je Batman ta mala figurica, marveč da čepki nimajo napisa Lego in so videti kot kitajski ponaredki. Mar je ta značilna podrobnost res preveč za izrisovalski hardver leta 2020?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.