Oboževalci Supermana, gledalci Flasha, somiš­lje­niki Batmana in ljubitelji legic, radujte se! DCjeva krovna firma Warner Bros. je v navezi z vikinškimi kockarji izdala že peto plastično-superjunaško risanko. Po prejšnjih grdobijah Lexa in Legije pogube se Zveza pravičnikov tokrat zoperstavi vesoljskemu androidu Brainiacu. Ta zelena nemeza je znana po zbiranju civilizacij oziroma planetov. S pomanj­ševalnim žarkom svet kratkomalo vloži v kozarec kot kisle kumarice in ga spravi v svojo zbirko. Na tak način je Brainiac po izročilu arhiviral kriptonsko prestolnico Kandor in grozil Zemlji v igri Lego Batman 3: Beyond Gotham. Tokrat niso njegovi plani nič drugačni: modri planet sodi v njegovo planetarno kolekcijo, ne v nek boguzaritni krak Rimske ceste.

Plastičen Justice League se ne jemlje resno kot v os­talih risankah. Vsi so prešerni in šaljivi. Razen Batsa.

Dasi te risanke tržijo desetletnikom in se junaclji, posebej Flash in Cyborg, obnašajo kot trapci, bo le odrasel geek spoznal in čislal vse fore in reference. Štosi segajo od klasičnega Batsovega I-work-alone-mrš­če­nja in Supsovega superpravičništva do navezav z drugimi kanoničnimi zgodbami. Recimo ko Hal navrže, da Bruce pač ni njihov prijatelj, “saj v prostem času razmišlja, kako onemogočiti slehernega od ‘sodelavcev’.” Najbolj posrečen od vseh je Brainiacov karakter oziroma vse njegove različice. Robot ni toliko zloben kot zgolj sprogramiran na ‘control alt destroy’. Zato neprestano smešno ponavlja “Recalculating, recalculating,” ko mu rešimožje ter rešižena prekrižajo izračune.

Brainiac je s svojo ’preračunljivostjo’ res hecen. V roku nekaj let ga bomo videli tudi na filmskem platnu.

Ko je vse to vpeto v lego svet s tradicionalnim hecnim gestikuliranjem lego figuric, izpade vesoljsko dogajanje res duhovito in boljše od mnogokatere navadne risanke na to tematiko. Uro in četrt dolga predstava se ne ustavi niti za sekundo in v svoji pestrosti vklju­ču­je več časovnic, kjer tovarišija sreča Vandala, Kapi­tana Feara, Super Girl in herojski krožek iz 30. stolet­ja. Cosmic Boya, glavno faco slednjega, pa v obliki eks­kluzivnega lego strička sladokusci dobijo v modro­žar­kovni izdaji. Skratka, v mojem svetu je niz lego risank obvezen ogled, četudi DCjev in Legovega emb­lem vsepovsod že sitita.

Ako si ljubitelj lego predstav, pustolovščino Justične lige najdi na blureju, guglu, eplu in sandokanu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.