Kaj so imeli skupnega Hagrid, Apollo, Starbuck in Evel Knievel? Leteči moped, vendarle! Ta že lep čas buri domišljijo kril željnega človeka in je tako kot hoverboard nekakšen sveti gral izumiteljev in futuristov. Mnogo je bilo poskusov, od raketnih pogonov do vodoravnih turbopropelerjev, a zaenkrat se nobena tehnologija ni izkazala za praktično. Zato je BMW svetovno javnost pustil odprtih ust s predstavitvijo tegale hotnega čudeža tehnike, katerega pionirski polet je neuradno napovedan za začetek meseca marelja. Smo potemtakem ob zori revolucije, primerljive z iznajdbo avtomobila? So Minkenčani odkrili vesoljsko antigravitacijsko tehnologijo, ki omogoča enostavno zoperstavljanje eni od štirih temeljnih sil narave? Jim je nemara uspel preboj v ionskem pogonu, nadzorovanem toku skoraj svetlobnohitrih delcev? Ali pa so zgolj našli Harryjevo paličico in izustili “Levioso”?

Reč ni potegavščina za dan norcev, marveč resnično obstaja. Le da je bolj prizemljena kot priča fotografija, saj gre le za nadobudni projekt oblikovalskega oddelka. A vseeno ima zanimivo zgodbo, ki pa se ni začela v laboratoriju Bavarske motorne delavnice, marveč severneje, v Jutlandu, v kraju Billund, kjer ima glavni štab Lego. Čeprav dotična fabrika pri snovanju igrač največkrat sodeluje z ustvarjalci vsebin, kot sta Disney in DC, se za družino Technic povezuje z bolj mehaničnimi delavnicami. V takem sodelovanju so nastali Mercedesov tovornjak, Volvov bager in porsche 911, ob štiridesetletnici svojega tehničnega programa pa so Danci udejanjili BMWjev motocikel R1200GS. Ta 60-evrski in 30-centimetrski modelček temelji na najbolj popularnem nemškem enosledniku, ki je na svojem področju še bolj poželjiv stroj kot znamkini avtomobili.


Mopedove korenine segajo v osemdeseta, ko je BMW R80G/S pometel s konkurenco na reliju Paris-Dakar. Iz špartanske kroske so v berlinski izpostavi BMW Motorrad zgodbo sčasoma pripeljali do sodobnega kralja razreda dual-sport, torej motorja, ki se enako dobro znajde na brezpotju in autobahnu. Črki GS namreč pomenita točno to: Gelände / Straße. Ni čudno, da naš popotnik Zvone Šeruga prisega prav nanj. Jedro vozila je seveda bokser mašina z nasproti stoječima cilindroma, od koder se navor do kolesa prenaša po tradicionalni kardanski gredi in ne čez verigo. Tehnologija in elektronika omogočata, da je vožnja velike beštije karseda udobna, zato je dotični motocikel – s kufri obložen in z dekličem na zadnjem sedežu – sopomenka za dolga popotovanja. K slovesu sta med drugimi pripomogla Ewan McGregor in Charley Boorman, ki sta z njim obkrožila svet ter posnela dokumentarno serijo, katere ogled je obvezen za vsakega navdušenca nad dvokolesniki.


Legovi arhitekti so imeli težko nalogo iz tehničnih gradnikov sestaviti verodostojen, prepoznaven moped. A naposled jim je uspelo, vključno s premikajočima se batoma in vrtečim se kardanom. Nakar so zadevo razstavili in iz njenih šeststo treh elementov zgradili alternativen modelček futurističnega, lebdečega bajka. Domislica se jim je tako dopadla, da so jo poslali v Nemčijo, češ, kdaj boste naredili kaj podobnega? Zagotovo niso pričakovali, da bodo tamkajšnji dizajnerji sprejeli izziv in po plastični zamisli oblikovali resničen model v naravni velikosti. A dejansko so to storili. Tudi oni so vzeli večino kosov od motorja – iz felten so denimo nastali kao propelerji – in rezultat je navdušujoč, pedantno ustvarjen, do kraja zloščen koncept hover ride. Le to napako ima, da ne deluje. Skulptura se bo poslej selila po BMWjevih prodajalnah in ne gre dvakrat reči, da se ne utegne pojaviti v kakš­nem filmu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.