Dasi Batmana poznamo kot namrš­če­ne­ga, zajebanega temnega viteza, kakršnega je pred tremi desetletji definiral Frank Miller, je bil v izvirniku bolj priljuden. Kostum je bil tistihmal barvitejši in rešimož je celo spuščal dovtipe, česar od sodobnega lika – z izjemo Legove variante – ne gre pričakovati. Najbolj poznana podoba starih vremen je tista sivopiža­mas­ta, ki jo je uveljavil Adam West v seriji in filmu iz šestdesetih. Resda so danes te slikosučne predstave, pri katerih ne veš, ali gre za resničen nastop ali za burlesko, pomilovanja vredne, toda starejše generacije geekov jih imajo v lepem spominu. Ker sodobni trendi narekujejo navdušenost nad popkulturnimi antikvitetami, je adamwestovski Netopirmož viden mnogokje, od cosplaya prek figuric do lastnega nivoja v zadnjem Lego Batmanu. Zdaj pa je DC udejanil še celovečerno risanko, ki temelji na njegovem slogu. Ne samo to, Batmana, Robina in Catwoman so celo oglasili isti igralci!

Geekovske konvencije in trgovine obilujejo z retrobatmansko robo. Zbirateljskih figuric, storjenih po niziki, je čuda, pridružil pa se je tudi Lego s poznano batjamo. V kompletu so vsa batvozila, batračunalo in še pisarna.

Nazaj v šestdeseta
V niziki, ki so jo v ZDA vrteli med letoma ’66 in ’68, se je zvrstilo sto dvajset epizod, toda zvečine so bile narejene po istem šimeljnu. Zgodbe so bile dvodelne in so se otvorile z zlikovcem, ki ukrade nekaj neprecenljivega ali zagrozi Gothamu. Mestna policija je tradicionalno nemočna in komisar Gordon po rde­čem batfonu pokliče v Waynov dvorec. Bruce v svoji pisarni obrne skrivno stikalo pod kipcem Shakespeara in se skupaj s posvojencem Dickom Graysonom po gasilski štangi spusti v batjamo. Vmes se dinamični duet, kakor sta se borca proti kriminalu tedaj imenovala, našemi, fanta skočita v batmobil in Robin izusti butasti stavek “Atomic batteries to power, turbines to speed.” Nakar se z ognjem v riti skozi tunel zapeljeta na plano. Ko odkrijeta storilca, se rešimož in rešideček z njim sopadeta in sta v prvo vselej premagana ter v smrtno past dana. Tak visec je skoraj brez izjeme končal prve dele primerov.

Par epizod so križali s prav tako uspešno tistikratno superjunaško serijo Green Hornet. Dejansko se je ob boku Batmana in Robina pojavil 26-letni Bruce Lee, ki je tam igral oprodo Kata. To je uni na desni!

Razpleti so bili malce bolj raznoliki in so vključevali mnoge bat- pripomočke, med ostalim batsprej za odganjanje morskih psov, toda ukalupljenost štorij je bila izrazita in prav tako so se ponavljale lokacije. A kljub nizki produkcijski vrednosti, ki niti osrednjemu liku ni zagotovila tesno prilegajočega se kostuma, in teatralni igri je nanizanka pritegnila pozornost. To sicer ni bil prvi televizijski Batman, saj se je v tem formatu pojavil že v štiridesetih. Toda tokrat je prinetopiril v barvah in v humornejši obliki. Šov je cikal na družinsko gledanje, kajti ubijanja ni bilo, dočim ni manjkalo vzgojnih misli v smislu pitja mleka, pravilne rabe slovnice in pripasanja v avtu. To so bili časi binarnih značajev, ko je bilo dobro le dobro, brez temnih senc, in zlo zlobno in kratke pameti. Na krilih slave so koncem prve sezone leta 1966 posneli še celovečerni film z višjim prora­ču­nom, kar je z novo opremo, kot sta bila batkopter in gumijast morski pes, koristilo nadaljnjemu snemanju serije.

Batman je bil v šestdesetih barvit, njegovi nasprotniki pa enodimenzionalni butci. Eden od ikoničnih prizorov iz nadaljevanke sta fanta, ki se navpik-ritopik vzpenjata po zgradbi. Tudi to je v animiranki.


Adam West (85) je Batman

Televizijski dinamični dvojec se je pomeril z mnogimi zlobniki, a najpogostejši nasprotniki so bili Joker, Pingvin, Catwoman ali Riddler oziroma vsi skupaj. Dotični kriminalni kvartet se takisto pojavi v filmu, kjer z dehidratorjem ljudi spreminja v kupčke pepela. V aktualni risanki pa se omenjenci dokop­ljejo do drugačnega čudežnega orožja, duplikatorja, s katerim bodo iz vesolja podvojili ženske, denar in celo Zemljo. Tako kot njihova neverjetna nakana in bu­tasto režeči se frisi je animirano dogajanje zvesto pisanemu videzu in štorijalnemu loku predstav iz šest­desetih. Tu so mnogi prepoznavni elementi, ki segajo od grafičnih pretepaških medmetov prek zve­dave tete Harriet do originalnega batmobila. Sce­narij je ravno tako v duhu serije: preprosto zamotan z neumnimi slabimi fanti in paladinskim Batmanom. Robin nenehno prijavlja svoje “Holy …” kletvice, medtem ko mentor streže z dušebrižnimi nauki.

Return of the Caped Crusaders je zabaven animiran film, ki se sceloma napaja iz petdeset let starega izročila. Sodobnih batmanovskih gradnikov ni, marveč vse, od nerazdelanih, črnobelih značajev prek fabule do grafične predstavitve, temelji na davni TV-seriji. Pri čemer jo s pridom parodira, kar je največja dodana vrednost.

Skupaj vzeto je animiranka v resnici parodija svojega temelja, saj se neprestano dela norca iz sestavnih kosov. Včasih očitno, včasih med vrsticami. Vse­buje homoerotične namige, zasmehuje nespo­sobno policijo in poudarjeno demonstrira, da se ne glede na nujo cesto vselej prečka na prehodu, zakajti nihče ni nad zakonom. “Holy unholy J-walking!” Namigi, iz katerih ‘največji detektiv na svetu’ lušči sklepe, so skrajno ridikulozni, in še bolj rešitve iz situacij. Za preživetje padca v delujoč jedrski reaktor zadostuje le ‘bat anti isotope spray’, medtem ko okove razžre limonina pita. “Holy citric enzymes!” Ne smem pozabiti niti na bat-computer, ki vsebuje dve kompletni enciklopediji, zato bo predmet analiziral v minutah! “Holy Einstein!”

Čeprav je s površine animiranka videti kot na sedemdeset minut raztegnjena otroška epizoda brez pravega smisla, je vse prej kot to. Vzdušje izvirnika, besedne igre, podtoni in parodičnost zgradijo kakovosten izdelek. A reference bodo dojeli in pozdravili le poznavalci, katerim je naslov pravzaprav namenjen. Za koga drugega bi namreč najeli troje starč­kov, da vnovič zaigrajo svoje vloge izpred pol stoletja, četudi le glasovno? Prepoznavni vokali, četudi patinasti, dajo izrečenim enovrstičnicam svojstven čar. Zato Vrnitev pelerinastih križarjev postavljam v kanonsko zbirko ljubiteljev Temnega viteza. Ni nujno, da bo slehernemu pogodu, vendar gre za čislanja vredno retrospektivo, kako so karakterji, ki jih spremljamo v seriji Gotham in v aktualnih filmih ter igrah, izgledali ob zori Batmanovega delovanja.
“Krščen obvezen ogled!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.