Sodobna lego kocka, taka z notranjim valjčkom za boljšo stabilnost, je nastala leta 1958. Odtlej jih je danska tovarna s štabom v Billundu menda izdelala prek 400 milijard! Tekoča proizvodnja zna­ša dvajset milijard letno, dva milijona vsako uro. Z njimi se igrajo otroci, vendar je dobršen del kock v domeni odraslih navdušencev – amaterjev in profesionalcev. O igrači, ki je postala več od zabave mladičev, pripoveduje uro in pol dolg doku Beyond the Brick: A Lego Brickumentary. Film je sicer iz leta 2014, toda docela aktualen. Skozi zanimive zgodbe in pogovore osvetli vse koščke gibanja AFOL – adult fan of Lego, v rdečo nit pa vplete še zgodovino blagovne znamke. Pri tem je predstavitev izredno všeč­­na, saj je pripovedovalec koračno posnet lego striček in mnogo prizorov je kockastih.
Kockomentarec pokaže lego občine, sejme in tekmovanja ter številne neverjetne strukture, makete in naprave, ki jih zgradi domišljija posameznikov. Recimo Rivendell iz dvesto tisoč elementov! Nadalje predstavi arhitekte in umetnike, celo ulične, ki svojo kreativnost izražajo skozi kockave skulpture. Eden takih nadobudnežev je izdeloval znamenite stavbe, s čimer je pritegnil pozornost Dancev in skupaj so uvedli serijo Lego Architecture. Slična španovija z uporabniki, ki jo vidimo v filmu, je prav tako japonski portal Cuusoo. Oziroma je bil, saj dandanes glasovanje za modelčke ’amaterjev’ poteka skozi Legovo domeno Ideas. Nadalje izvemo o podskupnosti, ki se je specializirala za ses­tavljanje tankov in druge vojaške mašinerije, ki je Lego sicer ne izdeluje. Zanimanje je tolikšno, da delavnice vlivajo raznorazne puške, združljive s figuricami. Omenjeni so tudi brezštevni lego filmčki in priljubljeno prenašanje znamenitih prizorov ter napovednikov v lego okolje. Kajpakda je v dokumentarec takisto vklju­če­na fabrika Lego. Na eni st­rani so pokazani dizajnerji, ki ustvarjajo nove sete in izdelujejo velike promocijske makete, med katerimi izstopa X-wing v naravni velikosti. Na drugi pa slišimo izja­­ve vodst­va, ki se čudi fenomenu AFOL (in se zanj klanjajo Asgardu, saj jim prinaša več dobička kot otroci). Je pa lepo slišati šefe, ki priznavajo moč skupnosti.
Brickumentary seveda ni vsepovedna povest o Legu in celotno področje AFOL je tako široko, da bi si želel več o vsakem od nanizanih drobcev. Toda oziraje na zastonjski dostop na YouTubu je ta profesionalno sproducirana zabavna pisanost obvezno gledanje za vsakogar. Dobesedno za vsakogar, kajti najbrž ni sirote brez lepih spominov na sklapljanje gradnikov z okroglimi čepki. Če se ti po ogledu ne zahoče vnovičnega poigranja, si res za na odpad.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.