Za nekoga, ki se nad DCjevim bajeslovjem navdušuje le skozi igre in slikosuk, nova celovečerna animiranka na prvi uč ne deluje hotno. Ploskovna grafika je na nivoju nedeljskih serij, na zaslonu pa skačejo precej nepoznani pajaci. Risanka se namreč ne osredotoča na stalneža Supsa in Batsa, marveč so v ospredju ženska različica Zelene lanterne in stripovski liki iz 31. stoletja, katerih ne srečujemo niti v TV-nadaljevankah in igrah, kamoli v filmih. Med njih sodi tudi vod galaktičnih supermalopridnežev, imenovan Pogubnih pet. Ampak ravno neobičajni frisi naredijo izdelek svež in toliko bolj privlačen za tiste, ki zasedbo poznajo iz stripovskih zgodb. Ter za gledalce nizike Justice League Unlimited izpred desetletja, od koder se tale epizodica napaja.

Fatal Five je ekipa vesoljskih kriminalcev iz bodočnosti, ki jo vodi Emeraldna Princess. Izpadejo kot neuničljivi in posebno princesini napikovalski tentakli in Manova antisnovna roka, ki izniči vsakršno materijo.

Zgodba je originalna, dasi korenini v stripih, recimo izvor nove lastnice zelenega prstana Jessice Cruz, ali obstoj zaščitniškega krožka prihodnosti Legion of Super-Heroes. V glavni vlogi je prav njegov član Star Boy, ki brani našo sedanjost pred časoplovnimi zlikovci. Raznovrstnega mikastenja in obmetavanja z energetskimi žarki zato ne manjka, pri čemer je Peterica presenetljivo zajebana in zakrvavi celo Supermana. Rdeča oziroma ‘zelena’ nit poveže mnogo peripetij z vseh koncev, od Harleyinega pobega iz Arkhama prek vpoklica Zelenega korpusa do skorajšnjega uničenja našega ljubega Sonca.

Justice League je malce drugačen – namesto Flasha in Povodneža je tokrat prisoten Mister Terrific, ki ga v bolj ritopični obliki gledamo v Arrowu. Glavna sta pak Lanternica in Star Boy, superjunaček na zvezdni ravni.

Fatal Five je z uro in četrt slikovite akcije zadovoljiva epizoda animiranega univerzuma. Od takega izdelka ne gre pričakovati kino produkcije tipa Spider-Verse ali Teen Titans Go. Vseeno pa bi lahko avtorji lahko preizkušali v grafičnih pristopih in si vzeli še par minutk več za kakšno poglobitev odnosov ali razlago karakterja, tako na dobri kot na slabi strani. Na rovaš širine dogodkov in števila likov namreč vse skupaj izpade plitko. Gledalca me zanima o Smaragdni princesi in Saturn-punci, prav tako bi rad videl več dobrih referenc in štosov. In nenazadnje sem zaman čakal na postkreditne scene. Škoda.

Bojevanje, tako med človeki kot med polbogovi, obiluje. Čeprav grozi nevarnost našemu Soncu, tudi navaden možiček Batman odigra svojo vlogo. Zmeraj je zabavno videti posrečene konstrukte Zelenih lantern.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.