Ob obletnici prve Vojne zvezd smo med zanimivostmi navedli popolno nepoznanost Davida Pro­wesa, ki je v izvirni trilogiji poskrbel za postavo Dartha Vaderja. Njegovo ime se ni nikdar pojavilo ob boku preostale ekipe, medtem ko sta Anthony Daniels (C-3PO) in Peter Mayhew (Chewbacca) kljub slični zamaskiranosti pogosto izpostavljana. Poznamo celo tistega škrata, ki je skakal naokoli kot pli­šasti ewok. S čim si je nekdanji bodibilder in dvigovalec uteži zaslužil ignoranco ter celo Lucasovo oseb­­no prepoved obiska praznovanja ob tridesetletnici, razlaga dokumentarec, pomenljivo naslov­­ljen I Am Your Father. Posnel ga je španski filmotvorec Marcos Cabota, z njim pa je hotel simbolično opozoriti na krivico, ki jo je studio storil možakarju. (Resnici na ljubo je film pod radarji izšel že lani, a ga predočamo, ker je pred kratkim prišel na Netflix.)

To je David Prowse, ’igralec’ Dartha Vaderja in nekdanji britanski prvak v dviganju uteži. Studiu se je zameril, ker je menda sčvekal, da je Lukov fotr in da umre. A kot kaže, v resnici ni bil kriv …

Londončan David Prowse ni bil igralec, marveč mi­šič­njaški gorostas, zato so ga studiji najemali za vloge pošasti, kakršen je bil Frankensteinov stvor. Tako se je znašel tudi v kostumu najbolj poznanega filmskega zlikovca vseh časov. A čeprav se 82-letnik še danes istoveti z znamenitim sithom in za groš podpisuje slike po geekovskih konvencijah, na odnos z režiserjem nima lepega spomina. Prva zamera gre na rovaš – po njegovem nedogovorjene – zamenjave glasu. Sam je sicer lastno­ustno izrekel vse vrstice, a je menda šele na premieri spoz­nal, da so jih v postprodukciji nadomestili z zvočno globočino Jamesa Earla Jonesa. Še bolj pa je bil razočaran ob zaključku Jedijeve vrnitve, ko si je obetal, da bo svet naposled uzrl njegov obraz. Kakor Georgu ni ugajal njegov naglas, mu tudi podoba ni bila pogodu, zato je ob snetem šlemu uporabil drugo glavo. Ali je bila to profesionalna ali osebna poteza, ve bržda samo veliki filmar, a dejstvo je, da orjak pri njem ni bil v čislih. Problem so bile Davidove kvarniške izjave, ki so se v tistih časih pojavile v medijih.

Naslov filma je Vaderjev citat iz SW E05, ki predstavlja enega največjih filmskih presenečenj. Če gre verjeti kronikam, Lucas med snemanjem prvega filma še ni imel razdelane ideje o sorodstvu.

George Lucas je odklonil sodelovanje pri dokumentarcu in od soigralcev se na ekranu pojavita le pritli­kavec iz R2-D2ja ter neznanec spod čelade Boba Fetta. A pogovor z vpletenimi, med drugim s producenti in novinarji, pokažejo, da Lucasova štiridesetletna zamera očitno nima osnove. Španski režiser zato želi starčku izpolniti sanje in z njim vnovič posneti kader z umirajočim Vaderjem brez maske. Lucasfilm s tem seveda ni zadovoljen, toda I Am Your Father je itak v prvi vrsti pripoved o Davidovem živ­ljenju, saj filmskih odlomkov in zaku­lisnih posnetkov ni. Kljub temu je ogled za ljubitelje smiseln, kajti par vojnozvezdnih bagatelc vseeno je. Denimo ta, da je Vader / David med snemanjem v zname­nitega prizora v E05 namesto priznanja oče­to­vst­va v resnici izustil, da je Lukovega fotra ubil Obi-Wan. Da bi za presene­čenje vedelo karseda malo ljudi, so legendarno vrstico dodali šele pri montaži.

Španski vojnozvezdni fan se Davidu nameni izpolniti neusli­šano željo izpred dobrih treh desetletij: da bi umirajoči Vader imel njegov obraz …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.