Starošolsko, namizno igranje fantazijskih vlog sicer nima adrenalinskih bojev, osupljivih razgledov na kra­jino in vzdušne zvočne podlage. A če je druščina zagreta in dungeon master spreten, znajo biti pus­tolovščine navkljub ubadanju s tabelami in bukvami izjemno privlačne. Meje jim postavlja edinole domišljija igralcev. Sivobradi piflar Dan Harmon to najbolje ve, saj že celo življenje špila take in drugačne RPG-namiznice. Zato se mu je kot podcasterju in so­avtorju Ricka-Mortyja porodila ideja, da bi iz hobi­ja napravil TV-šov. K sodelovanju je privabil vrsto srednje znanih komedijantskih kolegov in vkup so se podali na HarmonQuest, epski pohod pod gorami, skozi gozdove in čez morja. Razlog so runski kamni mogote, po katerih stegujejo parklje demonski okultisti.

Desetdelna nadaljevanka je zmes živega nastopa pred občinstvom in animiranke. Igralci in pripovedovalec zgodbe sedijo za mizo na odru in pokajo štose, medtem ko se njihova junaška odprava brez­šiv­no odvija v risani pravljični deželi. Stalni liki so orčji gejevski stopač, zmikavtski goblin in barbars­ka napol vilinka, v vsaki epizodi pa se jim pridruži gost, ki praviloma po poti umrje. Predstava seveda ne simulira resničnega D&D-igranja, ki je v resnici precej počasno, marveč je poudarek na komičnih, absurdnih in krvavih situacijah. Recimo skrivanje draguljev v telesne orifike, vzajemno drkanje s kobol­dom in trganje udov, čeljusti ter droba. Kocke se resda občasno zavrtijo, na zaslonu se pojavijo številke prizadejane škode in liki kao uporabljajo svoje veščine, vendar je vse to bolj parodija.

Tole ni prvi poskus RPG-ekranizacije. Pred skoraj desetimi leti je štartala televizijska serija The Guild, kasneje je prispel TableTop in predlani je celo obs­ta­jal resničnosti šov Quest, ki je udeležence potisnil v LARP, live action role playing. Kljub temu je HarmonQuest edinstven v šaljivo-risani izvedbi in sprva pritegne. Žal pa privlak ni dolgoročen, da bi niziko na vse kriplje priporočal. Liki oziroma akterji resnici na ljubo niso višek simpatičnosti in najšib­kejši člen je prav kolovodja Dan. Dogajanje in izustki so često zgolj nesmiselni in ne smešni, za name­ček pa dob­remu pripovedovalcu navzlic ne navduši niti enostavna, a razvlečena zgodba. Četudi je vpletenih nekaj ljudi od kultne risanke Ricky in Morty, se izdelka produkcijsko in kakovostno ne moreta primerjati. Vseeno je bila predstava očitno do neke mere us­peš­na, saj je avtor najavil drugo sezono.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.