Vesolje, ki ga je George Lucas predstavil leta 1977, zadnje čase ni imelo sreče. Navdušenci zlasti zabavljamo nad nenavdahnjeno trilogijo, ki se je zvečine naslanjala na staro slavo in nam kljub četi scenaristov postregla že-videnosti, vsesortne čudaškosti ter neposrečene like. Disneyjev pristop ‘vsako leto nov film’ je zato po petih sezonah klonil in do-lanski šef Bob Iger se je pridušal k prevetritvi načrtov. Posledica tega je bilo preoblikovanje filmskih projektov Boba Fett in Obi-Wan v televizijski seriji, kar je sovpadlo z ustanovitvijo pretočnega servisa Disney+. Malozaslonski Mandalorijec srečoma ni razočaral in ostaja paradna banta platforme. Ravno njegov uspeh je spodbudil plejado novih vsemirskih televizijskih projektov.

Sveže dogodivščine v Galaksiji daleč daleč proč bi morali izvedeti na julijskem Star Wars Conventionu v Kaliforniji. Nato se je zgodil napad koronov in prežeča nevarnost je bila preveč za konvencijo. Njena vrnitev je napovedana za 2022, a novo upanje je vseeno prišlo prej. Disney je namreč javno predvajal svoj vsakoletni dogodek za vlagatelje in poleg čuda lastnih, Marvelovih in Pixarjevih vsebin oznanil še enajst vojnozvezdnih slikosukov vseh kalibrov (plus tretji sveženj Mandota). To je bilo znatno presenečenje, kajti celo največji optimisti so pričakovali največ pet titul. Je pa res, da so program za naslednjih pet, šest let zgolj telegrafsko napovedali, in o nekaterih projektih lep čas ne bomo več slišali. Komuna zaenkrat le ugiba o vsebini.

Miki Miška lahko Groguju postavi kip v svojih parkih, saj je osrednja limanica sveže videoteke Disney+ in obenem odgovoren za trenutno pozitivno mnenje o Vojni zvezd.
‘Poslovna’ predstavitev hišnih novitet je vključevala večinski del vsebin za Disney+. Vsi oddelki cikajo na male zaslone: Marvel, Pixar in Lucasfilm. Šefica slednjega Kathleen Kennedy je govorila o desetih Star Wars TV-serijah in le o dveh filmih.

Vojna zvezd na filmu

V začetku leta se je razširila čenča, da bi se George, sila nezadovoljen z Disneyjevo trilogijo, pogojno vrnil v svoj svet in udejanjil zaključek sage, kakršnega si je sam zamislil. (Menda je imel še pred odprodajo firme v mislih Dartha Maula kot osrednjega zlikovca, kar takisto ni višek domiselnosti.) Odtlej se o tem ni več govorilo in tudi sicer je taka poteza, s katero bi Disney priznal nesposobnost, malo verjetna. Studio je celo obdržal Lucasfilmovo predsednico Kathleen Kennedy, ki je bila zaradi slabega izkaza bojda že nad rancorjevo loputo, in se za bodoče filmovje povezal z dvema drugima ustvarjalcema. 

Nekje v nedoločeni prihodnosti (2025/26) bo srebrnoplatensko predstavo spisal in posnel novozelandski filmar Taika Waititi, tisti, ki nas je prijetno presenetil s Thorom Ragnarokom. Čeprav ni v resnici znan niti bit informacije, vključno z naslovom, kroži vest, da bo dogajanje postavljeno v vek Stare republike in Sithovskega imperija, nekaj tisočletij pred doslejšnje zgodbe. Univerzumu, v katerem že preveč časa gledamo ene in iste obraze ter oblike, bi taka osvežitev koristila. Spomnimo se privlačnosti špila Knights of the Old Republic. Taika je s svojo edinstvenim, barvitim in humornim pristopom točno to, kar Vojna zvezd potrebuje. 

Taika Waititi je napisal, režiral in pokasiral oskarja za Jojo Rabit, te dni snema Thora 4 in njegov glas je prihajal iz Korga v Ragnaroku in iz droida IG-11 v Mandalorianu. Zdaj se bo vsesortnež lotil Vojne zvezd!

Nekaj več, dasi komaj kaj, se je izvedelo o prvem filmu na sporedu. Klical se bo Rogue Squadron, v kinodvorane (če preživijo) bo priletel ob Božiču 2023, režirala pa ga bo Patty Jenkins, podpisana pod oba dela Wonder Woman. Kakor priča naslov, bo v ospredju proslavljena jata x-krilcev, tista, ki sta jo ustanovila Luke Skywalker in Wedge Antilles po uničenju prve Zvezde smrti. Štorije profesionalnega piv-piv-pivanja po TIE fighterjih bi prej pripisal animirani seriji kot filmu, zato je tale najava kar presenetljiva. Režiserka je ob tem povedala, da je bil njen oče vojaški pilot in da si je od vekomaj želela ustvariti najjačo topgunovsko predstavo. Za nameček je še fenica Vojne zvezd. Zelo mogoče je, da bo preganjanje najbolj ikoničnih raketoplanov preseglo vse doslejšnje Disneyjeve filme.  

Kdo bo napisal zgodbo in kam bo le-ta umeščena, niso izdali. Pretekli dogovor za scenarij z dvojcem Benioff & Weiss od serije Game of Thrones je vmes padel v sarlacca (kar pa po novem ne pomeni nujno popolnega konca). Uporniški Barabinski eskadron, ki je ime dobil po Jynini samomorilski enoti (iz) Rogue One, sicer poznamo, saj smo ga gledali v bitki na Hothu in nato v oni pri Endorju ter ga v istoimenskih igrah na gamecubu še zaigrali. (Nedavni špil Squadrons pa je vključeval druga dva oddelka.) Kanon pravi, da je enota pod vodstvom Antillesa obstajala tudi v Novi republiki. Je možno, da dobimo film iz časa izvirne trilogije, nemara celo z novim Lukom? Ali pa se bodo kasnejši novorepubliški piloti spopadali s kravatniki Prvega reda? Kaj pa, če bo zgodba celo po E09? Tri leta špekulacij se je pričelo.

Animirane Zvezdne vojne

Risana nizika Clone Wars, ki jo je leta 2008 s samostojnim filmom spočel George Lucas osebno, je skozi sedem sezon in 133 epizod postala pomemben kanonični vir. Ne samo, da je osvetlila vojne med E02 in E03 ter poglobila poznane like, zlasti Anakina in Obi-Wana. Uvedla je tudi nebroj novih karakterjev, Ahsoko, Bo Katan …, in razložila prenekateri dogodek, recimo vojne z Mandalorijci. Iz njene vsebine veliko črpa prav aktualni Mando, vštevši skrivnostni darksaber. Klonske vojne so se z ustanovitvijo Imperija končale, a številni liki živijo dalje. Med njimi zabaven specialni oddelek Clone Force 99, ki smo ga spoznali v zadnjem letniku. Dotična banda mutiranih klonov, imenovana Bad Batch, bo prihodnje leto dobila lastno animirano nadaljevanko. 

Serija se bo otvorila z zloglasnim Odlokom 66, ko Palpatine razkrije svojo temno čud, ugonobi jedije in Republiko preobrazi v Galaktični imperij. Klonski komandosi Crosshair, Wrecker, Tech, Hunter in Echo bodo sprva rekrutirani v imperialne oborožene sile, nakar naj bi ubrali lastno pot kot plačanci. Skozi njihove pustolovščine bomo izvedeli več o cesarjevih vzgibih, gradnji Zvezde smrti in ustanovitvi najslabše soldateske v vseh vesoljih. Kdo ve, če se jim bo pot križala z ravno nastalim Vaderjem in ravno zbežalim Obi-Wanom? Napovednik sicer pokaže par poznancev, med njimi admirala Tarkina in atentatorko Fennec, tisto ostrostrelko iz Mandaloriana.

V animiranem stilu se moremo nadejati še dveh izdelkov, o katerih pa je Kathleen povedala točno dva stavka. A Droid Story bo risan otroški film z dogodivščinami C-3POja, R2-D2ja in novega človeškega lika. Star Wars Vision pa bo zbornik ducata kratkih filmčkov iz japonskih animacijskih studieev. Slednji projekt zveni interesantno, kajti antalogije so zaradi različnih prispevkov že privzeto privlačne. Na pamet padeta slični zbirki Animatrix in Love, Death & Robots. Dodatni draž je tokijsko avtorstvo, ki pomeni docela frišen slog in pristop. Štorije ne bodo kanonične in ustvarjalci si bodo lahko dali duška, recimo samurajski Darth Vader. Od tam mu je navsezadnje Lucas utemeljil čelado.  

Galaktične nizike

Koronska navezanost na male zaslone daje mediju oziroma servisom z videom na zahtevo lepo prihodnost. Za karseda obilno produkcijo je Lucasfilmov oddelek lučk in čarovnije pogruntal novo, preprostejšo metodo snemanja. Pravijo ji Stagecraft in temelji na projiciranju okolice na krožna platna, ki zaobjemajo celoten kader. Ustvarjanje je hitrejše kot pri rabi zelenega zaslona, fizične makete in kulise se brezšivno nadaljujejo ter igralci se lahko bolj vživijo v sceno. Pristop se je tako posrečil, da je bil Mandalorian za vizualije nagrajen z emmyjem. Učinkovitost tehnologije je nedvomno zaslužna, da bo Disney+ v nekaj letih ponujal kar sedem igranih televizijskih serij iz Vojne zvezd.

Takole so videti platna, ki obkrožajo kadre. Nanje projicirajo v Unrealovi grafiki izdelano okolico, kar olajša snemanje in nudi več vzdušja akterjem. Industrial Light & Magic je postavil kar štiri studie s tehnologijo Stagecraft: v Londonu, v Avstraliji in dva v LAju. Seveda ne samo za Vojno zvezd, marveč tudi za Marvel in zunanje naročnike.

Najbolj pričakovan projekt, o kateri se že lep čas govori, je Obi-Wan Kenobi. Šestdelna nizika se bo dogajala deset let za tem, ko je jedijski mojster v plavžih Mustafarja premagal in izgubil padawana ter najboljšega prijatelja. Kakor vemo, možak posihmal kot puščavnik živi na Tatooinu, od daleč varuje 10-letnega Luka Skywalkerja in igra dejarik z duhom Qui-Gon Jinna. A kot kaže se bo spet zapletel v širše dogajanje, najbrž ne sam od sebe. Le kaj ga bo zvabilo iz peščene osame? (Kot vemo iz risanke Rebels, ga tam ‘obišče’ stari sovražnik Darth Maul, ki nato dokončno pogine pod Obi-Wanovim svetlobnim mečem, vendar se to zgodi kasneje, tik pred E04.)

Žal o fabuli niso vrgli niti zrna, le odmevna podatka, da bo v naslovni vlogi ponovno zaigral Ewan McGregor in da se mu bo pri tem pridružil še kolega Hayden Christansen! Seveda ne kot pribočniški Anakin, marveč kot kiborški sith lord. Govora je seveda o Darthu Vaderju, kar je odlično, saj je črna pojava sinonim za Star Wars. Govori se, da bo nastopil celo brez kacige, bržda v svoji mustafarski trdnjavi med pogovorjanjem s temno Silo. Kathleen je vrgla dobro kost s izjavo, da bomo dobili “rematch of the century”.

Tole je bil zadnji pogled na Haydena Christansena. V prihajajoči seriji naj bi vnovič videli njegov fris, a upam, da le v retrospektivah in meditacijski kamri. Vader JE čelada in ne Hayden! Je pa v redu, če bo imel temni lord v Kenobijevi štoriji več odrskega časa. Ipak je najbolj poznan karakter Lucasovega univerzuma.
Se bosta nekdanja tovariša res vnovič spopadla? To se zdi nekam nekanonično. Ko prekrižata meče na Zvezdi smrti v E04, daje njun dialog misliti, da je to njuno prvo srečanje po devetnajstih letih. Mimogrede, tole ni prizor iz neakcijskega izvirnega dvoboja. Nek fan je namreč napravil mnogo boljšega.

Šestepizodnega Kenobija bodo začeli filmati komaj na pomlad, medtem ko ena serija že na polno nastaja in je na koledarju za začetek 2022. To je Andor, niz prigod uporniškega agenta Cassiana Andorja, onega iz Rogue One. Ker je uspešnost poznane misije plačal z življenjem, bo povest predhodna, torej nekje na sredi med Maščevanjem sitha in Novim upanjem. Znabiti bo vzporedna Obi-Wanu in se bosta niziki celo križali, kar je vselej dobro sprejeto. A če je Mandalorian vestrn, potem se bo Andor užival kot vohunski triler. Scenarist je taistež, ki je spisal Bournove filme. Pozitivna bagatelca: skozi 12 špijunskih epizod bo Cassiana spremljal simpatični droid K-2SO. 

Usoda ekipe Rogue One je bila najbolj žalostna od vseh. Ta beli, ki nič ne zadanejo, so pobili tudi hecnega droida K-2SO. Serija bo pokazala, kako je Andor našel dotičnega imperialnega robota in mu opral možgane.

Iz sličnih vremen kot Andor in Obi-Wan, torej med trilogijama, bo pričala še ena nadaljevanka, katere ne bi nikoli uganili: Lando. Ja, Landonis Balthazar Calrissian, ‘največji galaktični malopridnež’ bo dobil lastno kratko igrano predstavo, zelo verjetno zaradi izpolnjevanja črnske kvote. Žal so predočili zgolj logotip in niso razkrili niti ali se vrača Donald Glover. Najbrž že, saj je bil čisto posrečen, vsekakor bolj od mladega Hana. Se bodo malopridnosti kvartopirca in tihotapca odvijale pred Hanovim filmom, ko ima Lando Tisočletnega sokola še v svoji lasti, ali kasneje, ko vodi mesto v oblakih Bespin?

Crossover Obi-Wana, Andorja in Landa je sicer verjeten, toda nepotrjen, sigurno pa se bodo prekrižale poti Mandaloriana in dveh iz njega izhajajočih nadaljevank. Ob letu osorej bo svojo dobila Ahsoka, ki jo bo spisal in režiral njen stvarnik Dave Filoni, in leto kasneje še Rangers of the New Republic. Ahsoka bo menda lovila modroličnega admirala Thrawna, najbrž kanček v sodelovanju z Dinom Djarinom (in Grogujem?) za časa tretje sezone. V pustolovščini naj bi se togrutski (bivši) jedijki pridružil tudi stari znanec Ezra iz Rebels. O Rangerjih pa ni nikakršnih bajanj. Ve se le, da so to tisti republiški redarji, med katere se je v pred kratkim vpisala bojevnica Cara Dune. Po zaključku drugega Mandota ostaja pitalica, ali bo Luka Nebohodec postal stalnica?

Ahsoka Tano je nastopila v Clone Wars kot Anakinova padawanka. Nato se je s svojim bivšim učiteljem pomerila v Rebels, zdaj pa se je po desetletju na hitro pojavila v Mandalorianu. Njena nadaljevanka se ne bo napajala iz starih dni, marveč bo sočasna Dinu in Groguju. Bo Togrutka srečala tudi Luko, sina od njenega učitelja?

Malo izvirnosti

Navdušenje nad obiljem je samoumevno, saj nam ljubiteljem stoji in žari že ob prvih taktih nesmrtnih melodij Johna Williamsa. Toda resnici na ljubo smo bili nekoč ‘navdušeni’ tudi ob najavi petih filmov, pa se kvantiteta ni izkazala in bi tečnega emo Vaderjevega posnemovalca najraje pozabili. Disneyjevi kakovostni kriteriji pač nihajo. In resnici na ljubo večina napovedanih igranih serij ne kaže baš izvirnosti: recikliranje, zgodbe postranskih likov, igranje na fanovske strune in vseskozi le pogled ‘dobre’ strani, torej streljanje enih in istih belih vojačkov. Tistih, ki prihajajo v valovih in nič ne zadanejo. Povsod vidimo x-winge in TIE fighterje ter druge več kot štiri desetletja stare oblike. Ni čudno, da imajo proizvajalci igrač čedalje več težav z novimi seti.

Si megatovarna Disney res ne ume izmisliti novih močnih karakterjev in markantnih bojnih strojev za naslednjo generacijo? Ali dejansko ne upa tvegati in vseskozi stavi le na uveljavljene silhuete? Le upamo lahko, da se štancanje serij ne bo izjalovilo, kot so se recimo Netflix-Marvelovi Defenderji: obetavni začetki, nato pa zasičenost in mlačna nezapomnljivost.

Zaradi igralca Donalda Gloverja lik Landa v Solu ni bil napačen. A kdo bi glasoval za serijo o njem? Ali o Andorju? Galaksija je resnično majhna (in domišljija ustvarjalcev omejena), da ne dobimo nič docela svežega, marveč reciklažo in resurekcijo enih in istih likov ter strojev.

Resnici na ljubo pa poslednja napovedana nizika le ne bo po istem kopitu. To je Acolyte, skrivnostni triler, ki se bo bavil s temno stranjo Sile mnogo pred filmskimi dogodki. Glede na naslov, ki pomeni ministranta oziroma ‘novica’, in tematiko, je samoumevna pomisel na mladega Naboojevca Sheeva Palpatina, ki se uri pod Darthom Plagueisom. Vseeno tega ne vzeti za dejstvo, saj je Lucasfilm omenil obdobje Visoke republike, ta pa se je končala pred Palpatinovim rojstvom. Bo pa to zagotovo čas viška moči malega zelenega muppetka, stoletje gor ali dol! Yoda potemtakem sigurno bo, in prav tako številni drugi jediji, saj je takrat red cvetel. A kot rekši, ta serija bo predstavljala tisto stran, kamor te pripeljeta strah, jeza in sovraštvo. Acolyte se zato zdi najbolj obetaven projekt, a zadnji na koledarju, tam okoli 2025. Naj bo Sila z vami.

Izraz acolyte ima v vojnozvezdnem mitosu širok pomen. Lahko je naziv za temnega vajenca, ime reda na Silo občutljivih zlikovcev ali celo poimenovanje kvizlinškega jedija. Najbolj popularni so bili v neuradni fikciji, med drugim v Knights of the Old Republic, dočim sta acolyta iz kanona Asajj Ventress in Savage Opress.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.