Ker bi rad, da kakajo medenjake in pukcajo milne mehurčke, ki nikoli ne počijo, LordFebo žene čredo golih princesk na brezkrajne livade dežele Domišljije. Prek nje se pne mavrica, na enem koncu je vilinka, ki fafa za cekine, na drugem pa škrateljc, ki ravno tako fafa za cekine.

Če umeš sredi dolgočasnega vsakdana sanjariti o kraljičnah na zmajih, se spopadati s silami pekla in potovati na tujske planete, se moraš vsaj občasno udeležiti kakšne ‘piflarske’ konvencije. Tiste, ki jim obče rečemo comic coni, in so videti kot krošnjarski sejmi, na katerih se med pisanimi štanti z dušno hrano pasejo maškare in geeki z zvezdicami v očeh. Dogodkov za navdušence nad raznoterimi fantazijskimi svetovi ne manjka in trije bližnji, bližnjeprihodni ter meni ljubi si zaslužijo omembo.

Tracer, Han Solo, Sauron, Moana,
Iron-Man, Robin in zmrznjena Ana,
Sneguljčica, Shrek in Jack Okostnjak,
moštvo Two Piece ter Olaf snežak,
Spidey in Deadpool, zelo oprijeta,
Robin in Batman, sumljivo objeta,
alien, Harley, Megaman, zombi,
Bender, Danerys in Scooby Doo kombi,
Lego možicelj, dva Pickle Ricka,
Jason in Freddy in tisti iz Krika,
Xena, Luigi, hipi storm trooper,
Zelena lanterna in Mož, ki je super,
Mogočni gozdar, Pacman, Pingvin,
ni konca pojavam domišljijskih vsebin.

Čez mejo nevidnega

Slovenski zbor Na meji nevidnega nam je najbližje krajevno in časovno, saj se bo odvil to soboto, 14. septembra. Stojnice s stripi, akcijskimi figurami, majicami, japanskimi cukri in namiznimi igrami bodo kakor lani zasedle Gospodarsko razstavišče, organizatorji pa obljubljajo pester program onkraj samega kupovanja. Tradicionalno se bodo predstavili različni fanovski krožki … umetniki in pisci fantazijske literature bodo delili izkušnje … metale se bodo karte in kocke … medijski navdušenci bodo snemali podcaste … Pižama bo vodil razpravo o ukrivljanju težnosti … na urniku je delavnica izdelovanja oklepov … ustvarjalci slovenskega fantazijskega celovečerca The Curse of Valburga bodo vodili okroglo mizo … na voljo bodo video igre in navidezna resničnosti … Osrednji dogodek bo kajpakda nastop šem, ki bo vnovič del mednarodnega tekmovanja.

Dasi se NMN s skromno ponudbo in dobrimi dva tisoč obiskovalci ne more meriti s sorodnimi prireditvami na tujem, je ‘naš’ in ima dobro vzdušje, zato se ga velja udeležiti. Bi si pa želel, da konvencija naposled preraste okvire fanovskega bazarja in postane prepoznavana tudi izven ozke geekovske skupnosti. Organizatorji bi morali vsekakor pojačati promocijo in pridobiti na svojo stran podjetja, ki sodijo v program, a dogodek vztrajno slovensko ignorirajo. Recimo založnike oziroma distributerje konzol in špilov, filmsko branžo, Lego …

Cena vstopnice: 8 evrov za odrasleže in 5 za mladiče.

Dunajska visoka fantazija

Avstrija je s pomočjo njujorškega partnerja svoj jako privlačen festival domišljije dobila pred petimi leti. Letošnji dvodnevni dogodek se bo ponovno odvil na dunajskem razstavišču čez vikend 23. in 24. novembra. Čeprav zborovanje nima take širine kot ona v Nemčiji in Angliji, gre za pristen comic con z vsemi sestavnimi elementi, vključno s TIE-fighterjem v naravni velikosti. Ob pestri ponudbi zbirateljskega inventarja, japanskih objemalnih blazin, preoblek in izdelkov obrtnikov kaj hitro zapraviš poslednji šiling, vedno je razstava lego stvaritev, okoli maširajo juršniki iz vojnozvezdne organizacije 501st Legion, na Nintendovem paviljonu se drka switch in cosplay je na konkretnem nivoju. Organizatorji seveda povabijo tudi ljudi iz industrije, dasi ne gre za prvovrstne obraze. Letošnji nabor vključuje Seana Astina (hobit Sam), Chrisa Kleina (Cicada iz pete sezone Arrowa), Davida Bradleyja (Walder Frey iz GoT) in Jacka Grazerja (prijatelj od Shazama), Steven Seagal in Robin Taylor (Pingvin iz Gothama) ter par profesionalnih maškar.

Naša pretekla prestolnica je le par ur stran in že sama po sebi ponuja precej kulturnih ter jedilnih privlačnosti, zato je izlet res priporočljiv. VieCC je nam najbližji ta velik comic con in obenem tak z res prijetnim značajem. Pretirane gneče ni, strežejo lastno kraft pivo in še družinam prijazen je. Dodana vrednost je tudi sočasno odvijanje velikega e-športnega dogodka Vienna Challengers Arena. Edina za nas negativna plat je, da angleškega tiska skorajda ni, zato so vsi pisani zvežčiči ter stripalbumi samo auf deutsch.

Cena dnevne vstopnice: na licu mesta 34 evrov za odrasle, 24 za najstnike in 16 za mladiče oziroma nekaj manj v spletni predprodaji.

Londonska velemaškarada

Dunajski in stuttgartski comic con sta v nemški besedi, medtem ko je obisk kronskega sandieškega dogodka drag projekt. Za angleško vsebino je zatorej treba na bolj dostopen londonski MCM comic con, ki ga priredijo dvakrat letno. Jesenski bo zavzel sejmišče Excel od 25. do 27. oktobra. Bržda ga ni starocelinskega kraja, kjer bi lahko nakupil toliko različne geekovske in kolektorske robe, naj si gre za kipce, majice, pliš, grafične romane, dakimakure ali japonske čokolade z okusom najstniških spodnjic. V dveh ali treh halah je toliko vsebine, da jo komajda uspeš pregledati. Sočasno pa potekajo še raznotere delavnice, od ustvarjanja mask do kaligrafije, e-športna tekmovanja, predavanja in drkanje igric. Največje veselje je pak pogledati cosplayerje, ki jih zlepa ne vidiš toliko na kupu.

V Londonu se ponavadi pokaže kar nekaj srednjeznanih osebnosti. Na zadnjih so denimo fotografije s podpisi za vrtoglavih 50 funtov Anthony Daniels (C3PO), Dave Bautista (Drax), David Harbour (šerif iz Stranger Things), Stephen Amell (Arrow) in Frank Miller (proslavljeni avtor stripov 300, Sin City in The Dark Knight Returns). Zato je spisek oktobrskih imen precej razočarajoč. Ti namreč ne segajo dlje od srednjeznanega risarja slikic z oblački Georga Pereza, tipa, ki je igral androida v Detroit: Become Human, in posojevalcev glasov v animejevski seriji RWBY. No, resnici na ljubo, od teh zveličavnih gostov itak ni, saj nimajo javnih nastopov, marveč se dejansko zgolj slikajo, stiskajo roke in jemljejo bankovce.

Cena dnevne vstopnice: od 17 funtov dalje, mladiči imajo v spremstvu ta starih zastonj vstop.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.