Založba DC Deathstroka kakor Harley Quinn počasi spreminja v antijunaka. Ni žleht, a tudi plemenit in kreposten ne. Slično, kot je Marvel naredil s Punisherjem in Deadpoolom. Mimogrede, slednjega so pri konkurenci zasnovali prav po Deathstroku. Wade Wilson, d!

Oranžno-črna monokelna figura Deathstroke the Terminator je morilsko kariero pričela v tiskanih izdajah Teen Titanov nekje v osemdesetih in odtihmal velja za njihovega prvinskega sovražnika. Zlasti se ne marata s kolovodjo krožka Nightwingom, križa pa ašašin sablje in metke tudi z Batmanom ter drugimi ta odraslimi junaclji. Možakar s krstnim imenom Slade Wilson je svoje motorične nadveščine in urno ranocelnost dobil kot preizkusni supersoldat. A služenje očetnjavi je brž zamenjal za poklic plačanca, pri čemer so njegove pustolovščine ponavadi povezane s teroristično organizacijo Hive. Takisto je v zgodbe često vključena Sladova familija, zlasti sin Joseph in hči Rose, oba s podedovanimi meta sposobnostmi. 

Telepatski in telekinetični lik Jericho je Sladov sin Joseph, s katerim vedno nekdo manipulira. Rose pe je njegova izgubljena sestra. Oba smo v ne zelo drugačnih vlogah gledali v igranih Titanih.

Deathstroke, ki je tekom let izgubil terminatorski nadimek, je zadnje čase reden član DCjevega odra. Ima lastno papirnato izdajo, skozi katero ga je založba iz hudodelca spremenila v antijunaka. Nastopil je v večini Batmanovih iger, bil je reden gost v risankah, recimo v Judas Contract in v izvrstnem Teen Titans Go to the Movies, ter za nameček se je nekajkrat pojavil v igrani obliki. Konkretne kinematografske vloge sicer še ni dobil, saj smo ga na velikem platnu videli izključno v postkreditni sceni Lige pravice, bil pa je zato bolj dejaven na teveju. Tam je najprej sabljeval in pištoljil kot Arrowova nemeza ter Oliverju celo ugonobil mater, nakar je skupaj z juniorjema precej kanonično zaznamoval drugo sezono Titanov. 

Slade tepe, lomi in seka množično ter na zelo krvav način. Za otročad tole klanje res ni. Na spodnji sliki je osrednji zlikovec Jackal, ki pa ni razložen sploh. V stripih je Jackal mnogo-ličen, torej si nadimek sposoja več likov, med ostalimi še en Sladov pankrt!

DC oziroma lastnik Warner Bros. že dlje časa goji željo po samostojnem filmu, a zaenkrat se mora Deathstroke zadovoljiti z lastno celovečerno animiranko. Ta ne sodi v nobeno doslejšnjo kontinuiteto, niti v njej ne nastopi kakšen emancipiran superjunak. Najstniški Titani in Netopir niso niti omenjeni, kajti Knights & Dragons pripada zgolj Sladu Wilsonu. On je naslovni vitez, ki se bori proti grdim zmajem, medtem ko se za domače pretvarja, da je trgovski potnik! Vključenega je nekaj malega likovega izvora in zaplet po pričakovanju temelji na kombinaciji družine ter Čebelnjaka. Pri tem so določeni sestavni deli, od žene prek bastardnih potomcev do nemega Jericha, prikazani kakor veli izročilo. Vseeno pa gre za originalno povest, ki se ne naslanja na stripovsko predlogo.

Dasi risanka na hitrico pokaže ‘nastanek’ Deathstroka, ima Slade prevezo že spočetka. V resnici mu oko iztakne prav tale njegova soldatska žena, ko izve za moževo nezvestobo. Nenavadno, da tega pomembnega detajla niso vključili.

85-minutna risanka ni sceloma briljantna, saj ima čudaškosti v fabuli, občasno okorne dialoge, mestoma skopo animacijo in nerazloženega negativca. Toda po drugi strani ne gre zanikati, da ima samosvoj grafični slog, je dogajalno razgibana in jako pisana, od zračnih bitk in morskih psov do retrospektiv. Predvsem pa je nenehno v pogonu z vsesortno in zelo krvavo akcijo. Kot celota izpade dovolj privlačno in sveže. Deathstoke kolje, seka vojake na kose, razstreljuje glave in je sceloma nič manj kot terminator, ki mu ne zavda niti celoten orkester brzostrelk. Si mislim, da bo dobil še kakšno predstavo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.