Oktobra 2016 je ameriški operater AT&T objavil namero, da za dobrih sto milijard dolarjev kupi medijsko hišo Time Warner. S tem bi telekom dobil lastništvo nad bogatimi viri vsebin, ki segajo od filmskega studio Warner Bros. in HBOja prek stripovske založbe DC do stotine časopisov, kakršen je Time. Delničarji so posel podprli, nakar ga je država pred nekaj meseci zaustavila. Nakup tolikšnega portfelja, ki med drugim zajema Batmana in Začka Dolgouščka, bi bil po mnenju protimonopolne komisije slab za trg. AT&T bi bil v močno prevladujočem položaju, kar bi utegnilo zavdati celo internetni nevtralnosti. Ob tem ni šlo niti brez politikanstva, kajti Trump res ne mara Warnerjevega kanala CNN. Družba se bo seveda na odločitev pritožila, pri čemer se sklicuje na nedavno ‘pripojitev’ NBC Universala h Comcastu, s čimer je slednji postal največja TV-mreža na svetu.
Zaviranje združitve pa ni zaustavilo Disneyeve družbe, da ne bi tik pred koncem leta obelodanila sličnih apetitov po sorodni multimedijski hiši 21st Century Fox. Miškina ponudba z zneskom petdeset milijard dolarjev obstoječemu lastniku Murdochu pušča nekaj TV-kanalov, kot so Fox, Fox Sports in Fox News, vključuje pa celotno filmsko produkcijo (20th Century Fox) in preostale programe, recimo National Geographics in FX. Pod Disneyjevo marelo bi potemtakem prišle serije Aliens, Die Hard, Home Alone, Avatar, Planet of the Apes, Predator, Ice Age, Rio in X-Men. Kaj to pomeni, najbolj zgovorno priča Vojna zvezd – vse bi postale redna periodika. V dobrem in slabem.

Prikazovalci znajo povedati, da Disney pri Vojni zvezd in Marvelovih filmih izsiljuje in narekuje pogoje kot noben drug studio


Prav tako utegne imeti posel, ako dobi blagoslov, zanimive posledice za geeke. Fox si je namreč iz starih časov lastil filmske pravice za prenekateri Marvelov lik iz družbe Fantastičnih štirih in Mož-X. Če bodo Deadpool, Wolverine, Magneto, Human Torch in ostali prišli nazaj domov, jih bomo nemara v prihodnosti videli ob boku Avengerjem. Dasi je na mestu vprašanje smiselnosti takega križanja, ki se v eksperimentalnih stripih obnese, na velikem platnu pa utegne izpasti posiljeno. Mimogrede, v svežnju so takisto risane nizike Futurama, Family Guy in The Simpsons. Zanimivo, da so prav Simpsonovi že leta 1998 preroško napovedali pripojitev Foxa Disneyu …

Naključna domislica ali ima Matt Groening vedeževalno kroglo? Navsezadnje je leta 2000 predvidel Trumpa kot precednika!


Za razliko od uvodoma omenjene združitve je Trump Disneyevo nakano pozdravil, češ, da je dobra za ameriške službe. Toda preostala industrija, ki nima plašnic na glavi, bije plat zvona. Waltova firma je že zdaj znana kot samopašna in je ne marajo ne kritiki, ne kinematografi. Prvi so zamerili neprestano vplivanje na mnenje (v kar smo se lahko prepričali pri prvih, desetzvezdičnih ocenah Poslednjega jedija), prikazovalci pa bentijo zavoljo najhujših pogojev in odstotkov. S pripojitvijo Foxovega programa ne bi nastal samo največji filmski studio s tretjinskim tržnim deležem in temu primerno nadmočjo, marveč daleč največji svetovni zabavnjaški konglomerat z najbolj obilnim TV-programom. Ne gre zanemariti niti posledičnega večinskega lastništva v pretočnem servisu Hulu in mreži Sky. Slednje gre v nos Evropski uniji, kajti Sky je starocelinski prvak v televizijskem oddajanju. Predlog bodo zato naslednjih dvanajst mesecev ocenjevali na obeh straneh Atlantika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.