Vitezi imajo oprode, mojstri vajence in rešimožje tako imenovane sidekicke. Enega takih juniorskih pomagačev je sprva igral celo Bruce Lee, najbolj poznan med njimi pa je nedvomno Robin. Čeprav se njegovo ime često omenja v navezi s taš­či­co oziroma drozgom, lik nima ornitološke podlage. Kostum sta mu namreč pokojna avtorja zasnovala po vzoru Robina Hooda, svojega omiljenega otroškega junaka. Izvirno je hlapiču ime Dick Grayson in je bil svojčas najmlajši akrobat cirkuške skupine Flying Graysons. Ko nek lokalni gangster ubije njegove star­še, ga Bruce Wayne posvoji in izšola. To se je zgodilo v aprilski izdaji stripa Detective Comics leta 1940, kar pomeni, da fante Batmanu sledi že polnih 75 let.

Na levi je stari Robin Dick Grayson, ki tudi kot Nightwing fura lojalnost do svojega ’očima’, medtem ko je Demian upornik in prezira Batmanovo politiko.

Robin, ki so mu v zgodnjih povestih pravili Boy Wonder, je med drugim kolovodja najstniške skupine Teen Titans, kjer se ob boku Aqualadu, Wonder Girl in Kidu Flashu bori proti manjšim zlikovcem. Kasneje se je Dick otresel sence Pelerinastega križarja in postal samostojna šema Nightwing. Toda Robin s tem ne izgine, saj je založba našla Dickovo zamenjavo. Pravzaprav več njih. Prvi je bil Jason Todd, ki ga Joker ubil s pajserjem. Sledil je Tim Drake, a se je kmalu preimenoval v Red Robina. Nato je prišla Stephanie Brown, ki Robinovo masko prav tako nosi le kratek čas, saj se raje preobleče v (tretjo) Batgirl. Aktualni, peti Robin pa je Damian Wayne, rezultat Talie al Ghul na bat-ini. Pob je torej vnuk dolgoživega terorista in glavarja Zveze ašašinov, Ra’sa al Ghula. In o tem Robinu govori dotična risanka.

Največji fani Batmana proti Robinu dobite na ploščkih in digitalijah.

Gre za drugi del zgodbovnega loka, ki se je začel lani s Son of Batman. Tam smo videli Ra’sovo smrt, Damianov prihod v Gotham, nastop novega Robina in batmobil z dvema sedežema. A mali se je bil izvežbal za neusmiljenega morilca, zato ga očetovo protiubijalsko načelo “justice, not vengeance” čedalje bolj razjeda. Recimo ko ujame Dollmakerja, psihopata, ki dela stvore iz otrok. Ata Bruce je zanj le ‘biološka neprilika’, dočim mu je edini življenjski zgled še vedno dedek. Ni čudno, da se brez pomišljanja odzove na skovik bajeslovne vseprisotne organizacije Court of Owls. Talon, sovjelični vodja njihovih oboroženih sil, se zdi mnogo bolj kulski mentor od fotra, saj ga pri rabi sile ne kani omejevati. Kvečjemu nasprotno.

Fotr in sine se stepeta na žive in mrtve.

Bats vs. Robs je drugačne sorte pripoved, kot so vesolje tresoče dogodivščine Pravičnikov. To je Šiš­mi­šev svet mrščenja, črne in zelo temno sive. Tu ni omega žarkov, marveč moraliziranje in že stoti prikaz smrti zakoncev Wayne. Glavni Batmanov nasprotnik ni kak steroidni mutant ali zločesti veleum, ampak njegov lasten sin, s katerim je neprestano v konfliktu, besednem in tudi pošteno fizičnem. Žal pa skupaj vzeto izdelek ni čisto nič posebnega in je slabši od prvega dela. Negativec je brezvezen in zgodi se bore malo, vsekakor nič bistvenega za kanon. Spor starega in mladega smo videli že v prvencu, večino snovi iz retrospektiv poznamo in takisto značaj mastra Brucea.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.