Animirani zlobec Hush je sicer na videz in po delovanju enak literarnemu liku, toda pod krinko se skriva drug obraz. Pridanič bo kmalu nastopil tudi v seriji Batwoman, a kdo ve, s čigavo identiteto.

DC odmevne zgodbe iz svoje bogate knjižnice redno spreminja v celovečerne animiranke. Zdaj je prišla na vrsto izdaja Hush, ki je leta 2003 bralce navdušila z dobrim zapletom, v katerem nov negativec zmanipulira celo vrsto pridaničev zoper Batmana. Slikosučna predstava se drži literarne zasnove in temeljne rdeče niti, vendar dogajanje poenostavi ter predrugači finalno razkritje. Pod prevezami skrivnostnega Husha (ime pomeni medmet pst!) namreč ni Waynov prijatelj iz otroštva … Spremenjena identiteta glede na podlago je – kakor v primeru Jacka Razparača v Gaslightu – domiselno in neposiljeno presenečenje za bralce stripa.

V dotičnem stripu Selina prvič izve, da je Batman v resnici Bruce Wayne. Temu sledi tudi risanka, kjer se Mačka onegavi z obema. Damian (Robin) zato navrže fotru, naj med zmenkom uporablja zaščito.

Osemdesetminutna risanka je tipičen izdelek DCjevega animiranega univerzuma. Ne manjka ji barvitosti, neprestane akcije in vključenih likov, ki segajo od Bršljanke do Lexa Lutherja, a vse to na ravni nižjeproračunske televizijske produkcije. Ima nekaj iskrivih enovrstičnic, moti pa pretirano Batmanovo pravičništvo, ki v danem kontekstu izpade že naravnost slaboumno. Gledanje je zato zadovoljiv prigrizek za največjega navdušenca, medtem ko širšega privlaka  pač nima. Gre ipak za ozko in ne prav epsko epizodico, brez kanonične vrednosti oziroma vpliva na kontinuiteto. No, z izjemo malenkosti, da Selina naposled izve, kaj Batman skriva tako pod masko kot v hlačah.

Načelo ‘pravica, ne maščevanje’ je že absurdno. Hudobec mu ubije prijatelja in streže po življenju vsem bližnjim, a Batman bo dal vse na kocko, da ga reši. Nima pa zadržkov, da s kriptonitom premlati kolego Supsa. Ker “Deep down he is a good guy, but deep down I am not.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.