Za galaktični red skrbijo različne družbe. V enem vesolju so to jediji in v drugem zelene lanterne, a bolj od zakutanih menihov ter smaragdne milice je zabaven Marvelov krožek Varuhov. Zvezdooki LordFebo v kinu uživa, kot že lep čas ne.

Gospodar zvezd s Sonyjevim hodimožem za pasom, zajebana zelena vesoljka, ki ne ple­še, profesionalni drekač v podobi smetars­kega pande, metaforofobni gorostas s skelečimi bradavičkami in leseni I am Groot imajo novo vsemirsko pustolovščino. Dve uri in četrt dolgo in toč­no toliko navdušujočo, da izpostavim že spočetka. Vesoljskih filmov itak manjka, zlasti akcijsko zabavnih, v katere je bilo vloženih dvesto milijonov galaktičnih enot. Takih, kjer je poudarek na fantas­tiki, ne na znanstveni, in kjer imajo liki kljub neprestanemu spogledovanju z raztelešenjem, pojedenjem in celo koncem vesolja vselej čas za zajedljive pogovore, humorne enovrstičnice ter iskanje selotejpa. Ob tem pa se s kasete suče kompilacija prijetnih mehkorokovskih melodij izpred štirih desetletij. Varuhi galaksije, kakršne smo spoznali pred tremi pomladmi, tudi v drugo ne razočarajo!

Groot se je prejšnjič žrtvoval za tovariše, zato je zdaj le luškan poganjek. Zanimivost: po striplori Groot ni njegovo krstno ime in tudi govoriti zna. Problem so njegove specialne glasilke, zaradi katerih vsi izrečeni stavki navadnim ušesom zvenijo kot I am Groot.

Zaščitniki poznanega vesolja so se prvikrat sestali leta 1969, vendar v drugačni zasedbi. Edini znanec onih vremen je modrijan Yondu, preostalim že dav­no pozabljenim likom, kot sta Martinex T’Naga in Stakar Ogord, pa se novi film pokloni s končnim prizorom. Aktualno moštvo izvira iz leta 2008, ko je galaksiji zapretila nevarnost tehno-organske rase Phalanx in je civilizacija Kree sestavila nekakšen odred odpisanih. A vseeno so njegovi člani precej starejši, vsi po vrsti iz sedemdesetih. Vodi jih Peter ‘Star-Lord’ Quill, polvesoljski bastard v leteči obleki in z veliko mošnjo. Drugi po činu je Rocket Raccoon, genetski izdelek norega laboratorija. Mala antropomorfna zverinica ume z izvijačem popraviti vesoljsko ladjo, njegov nesramni sarkazem pa je bil v zabavo že bralcem. Rocket je v ekipo pripeljal Groota, predstavnika drevesom slične vrste Flora colossus. Ta je edini v španoviji, ki je izšel iz naveze Stan Lee – Jack Kirby. Četrta na spisku je Gamora, katere izvor je tak, kot smo ga videli v prvem delu: Thanosova posvojenka in izurjena morilka. Le silaka Draxa so v Holivudu priredili, kajti originalno je Zemljan, ki se mu pamet skrajša in biceps poveča šele po vstajenju od mrtvih. Mimogrede, polnopravni član krožka je bil nekoč Iron-Man.

Star-Lordov walkman kot spomin na mamo in s tem povezavo Guardianov z diskomuziko je uvedel film. V stripu tega ni. Studio je ob obeh filmih izdal dobro prodajan album Awesome Mix s popevkami iz sedemdesetih, kot sta tokratna My Sweet Lord in Father and Son. Enega pa so to pot posneli prav za film. Izvajalec: David Hasselhoff.
Marvelov začetni logo jasno oznanja stripovsko poreklo ekipe. V taki sestavi Varuhi obstajajo slabo desetletje, pri čemer imajo po novem lastne zvezke tudi posamični člani. Na kanalu Disney XD je pred nekaj meseci štartala druga sezona animiranke po filmu, medtem ko so najbliže lastni igri prišli s svojo kampanjo v Disney Infinityju 3.0.

DOBER FILEM
Čeprav Guardiani in Avengerji obstajajo v istem kinematografskem univerzumu, kjer se bodo zelo verjetno srečali prihodnje leto v Infinity Waru, drugi film ne gre v to smer. Titanska nemeza Thanos in njegov kvest po Kamnih neskončnosti, ki se redno pojavljajo v Marvelovih filmih, sta to pot umaknjena drugim tematikam. Volume 2 je samostojna epizoda, ki se posveča obstoječim junakom in njihovim čustvom. Peter najde svojega nebeškega fotra in Gamora ima težave s sovraštva polno sestro Nebulo. Po svoje se izpovedujeta celo Drax in rakun, le otroček Groot nima nikakršnih osebnostnih težav. Ampak ta odstiranja preteklosti in emocij, pri katerih ne manjka sočnega medsebojnega zmerjanja, ne pomenijo družinske drame. Vse to se odvija sočasno z letalskimi pregoni, drvenjem skozi polje ‘kvantnih asteroidov’ in borbo z živim, razumnim planetom. Predstava je neprestano v pogonu in prizori slikoviti kot iz najbolj bogate domišljije, kar napove že uvodna špica ravsanja s tentaklasto po­šastjo. Dotična sekvenca, ki deluje kot glasbeni spot za pesem Mr. Blue Sky, takisto pokaže, kdo je prava maskota filma. Zapravljena priložnost, da ob izhodu iz kina ni mogoče kupiti figurice dreveščka …

Vesoljska, stripovska akcija, smešni izustki, duhovito nesmiselni dialogi in Electric Light Orcestra, to so sestavni deli Varuhov. Medtem ko DCju v kinu zadnje čase ne uspeva najbolje, Marvelovi filmi blestijo.

Globokih misli kozmosa in kompleksnih odnosov v zgodbi ni, kar je slaboumen očitek nekaterih kritikov, češ, da skuša film svojo plitkost prekriti s spektaklom in dovtipi. Guardians of the Galaxy nočejo biti nič več kot vizualna in dogajalna poslastica z veliko posrečenimi štosi, v čemer docela uspejo. Vnebovpijočih neumnosti ni, zgodba in negativec Zvone Šeruga sta sila domiselna in presenetljiva, liki vsi po vrsti zapomnljivo simpatični ter poudarek na muziki iz nekega drugega časa je izredna dodana vrednost. Za nameček je ob boku referencam iz starih stripov, kot sta Mantis in Adam, nanizanih mnogo aktualnih kulturnih nevezav, ki vključujejo celo Hoffa in Mary Poppins. Čeprav večina rivjujev po osnovnošolsko obnavlja in analizira fabulo ter nove igralce, se mi zdi, da kakršnakoli beseda v to smer skvari izkušnjo ob ogledu. Najbolje bi bilo celo ignorirati napovednik. Pojdi v kino, glej in se smej. Ne pozabi počakati na tradicionalne medkreditne in pokreditne prizore …

Yondu ima še vedno svojo puščico na žvižg, ki je najboljše orožje v galaksiji. Po novem fura večjo irokezo, tako da je bolj podoben stripovski predlogi. Rocket pa je − Rocket. Zajeban v besedah in dejanjih.
Tretji del je menda že v delu. Takrat se bosta Guardianom pridružila tudi Mantis in Nebula ter na koncu namignjeni Adam. Morda celo že v Infinity Waru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.