Comic coni ante portas

Ker bi rad, da kakajo medenjake in pukcajo milne mehurčke, ki nikoli ne počijo, LordFebo žene čredo samorogov na brezkrajne livade dežele Domišljije. Prek nje se pne mavrica, na enem koncu je vilinka, ki fafa za cekine, na drugem pa škrateljc, ki ravno tako fafa za cekine.

Če umeš sredi dolgočasnega vsakdana sanjariti o vilinskih princesah, se spopadati s silami pekla in potovati na tujske planete, se moraš občasno udeležiti kakšne ‘piflarske’ konvencije. Tiste, ki jim obče rečemo comic coni, in so videti kot krošnjarski sejmi, na katerih se med pisanimi štanti z dušno hrano pasejo maškare in geeki z zvezdicami v očeh. Dogodkov za navdušence nad raznoterimi fantazijskimi svetovi ne manjka in trije bližnjeprihodni ter meni ljubi si zaslužijo omembo.

Tracer, Noruč, Sauron, Moana,
Iron-Man, Robin in zmrznjena Ana,
Sneguljčica, Shrek in Jack Okostnjak,
moštvo Two Piece ter Olaf snežak,
Spidey in Deadpool, zelo oprijeta,
Robin in Batman, sumljivo objeta,
alien, Harley, Megaman, zombi,
Bender, Danerys in Scooby Doo kombi,
Lego možicelj, dva Pickle Ricka,
Jason in Freddy in tisti iz Krika,
Xena, Luigi, hipi storm trooper,
Zelena lanterna in Mož, ki je super,
Mogočni gozdar, Pacman, Pingvin,
ni konca pojavam domišljijskih vsebin.

Čez mejo nevidnega

Slovenski zbor Na meji nevidnega nam je najbližje krajevno in časovno, saj se bo odvil to soboto, 29. septembra. Stojnice s stripi, akcijskimi figurami, majicami in namiznimi igrami, ilustracijami bodo kakor lani zasedle Gospodarsko razstavišče, organizatorji pa obljubljajo pester program onkraj samega kupovanja. Tradicionalno se bodo predstavili različni fanovski krožki, umetniki in pisci fantazijske literature bodo delili izkušnje, igralo se bo namizne igre, medijski navdušenci bodo snemali podcaste, Pižama bo vodil razpravo o bizarnostih znanstvene fantastike, na urniku je predavanje o bojevniški zgodovini Japonske, Slovenec, ki je sodeloval pri snemanju Vojne Zvezd, bo odgovarjal na vprašanja, na voljo bodo video igre in navidezna resničnosti … Osrednji dogodek bo kajpakda nastop šem, ki bo letos del mednarodnega tekmovanja.


Dasi se NMN s skromno ponudbo in dva tisoč obiskovalci ne more meriti s sorodnimi prireditvami na tujem, je ‘naš’ in ima dobro vzdušje, zato se ga velja udeležiti. Bi si pa želel, da konvencija naposled preraste okvire fanovskega bazarja in postane prepoznavana tudi izven ozke skupnosti. Organizatorji bi morali vsekakor pojačati promocijo in pridobiti na svojo stran podjetja, ki sodijo v program, a dogodek vztrajno slovensko ignorirajo. Recimo založnike oziroma distributerje konzol in špilov, filmsko branžo, Lego …

Cena vstopnice: 8 evrov za odrasleže in 4 za mladiče.

Dunajska visoka fantazija

Avstrija je s pomočjo njujorškega partnerja svoj jako privlačen festival domišljije dobila pred štirimi leti. Letošnji dvodnevni dogodek se bo ponovno odvil na dunajskem razstavišču čez vikend 17. in 18. novembra. Čeprav zborovanje nima take širine kot ona v Nemčiji in Angliji, gre za pristen comic con z vsemi sestavnimi elementi, vključno s TIE-fighterjem v naravni velikosti. Ob pestri ponudbi zbirateljskega inventarja, japanskih objemalnih blazin, preoblek in izdelkov obrtnikov kaj hitro zapraviš poslednji šiling, vselej je na ogled razstava lego stvaritev, okoli maširajo juršniki iz vojnozvezdne organizacije 501st Legion, na Nintendovem paviljonu se drka switch in cosplay je na konkretnem nivoju. Organizatorji seveda povabijo tudi ljudi iz industrije, dasi baš poznani ti obrazi baš niso. Letošnji nabor vključuje zelo postranske igralce iz serij Arrow, Game of Thrones in Walking Dead ter par profesionalnih maškar.


Naša pretekla prestolnica je le par ur stran in ponuja še precej kulturnih ter jedilnih privlačnosti, zato izlet nadvse priporočam. VieCC je nam najbližji comic con in obenem tak z res prijetnim značajem. Pretirane gneče ni in še družinam prijazen je. Dodana vrednost je tudi sočasno odvijanje velikega e-športnega dogodka Vienna Challengers Arena. Edina za nas negativna plat je, da angleškega tiska skorajda ni in vsi privlačni zvežčiči ter stripalbumi so samo auf deutsch.

Cena vstopnice: na licu mesta 33 evrov za odrasle, 22 za najstnike in 15 za mladiče oziroma nekaj manj v predprodaji.

Londonska maškarada

Dunajski in stuttgartski comic con sta v nemški besedi, medtem ko je obisk kronskega sandieškega dogodka drag projekt. Za angleško vsebino je zatorej treba na bolj dostopen londonski comic, ki ga priredijo dvakrat letno. Jesenski bo zavzel sejmišče Excel od 26. do 28. oktobra. Bržda ga ni starocelinskega kraja, kjer bi lahko nakupil toliko različne geekovske in kolektorske robe, naj si gre za kipce, majice, pliš, grafične romane, dakimakure ali japonske čokolade z zelenim čajem. V dveh ali treh halah je toliko vsebine, da jo komajda uspeš pregledati. Sočasno pa potekajo še raznotere delavnice, od ustvarjanja mask do kaligrafije, e-športna tekmovanja, predavanja in drkanje igric.Dasi prvovrstnih holivudskih frisov ni pričakovati, se vseeno pokaže kar nekaj srednjeznanih osebnosti. Največje majsko ime je bil Anthony Daniels (C3PO), oktobra pa med ostalimi pridejo rokoborec Dave ‘Drax’ Bautista, Paul Bettany, ki v Avengerjih upodablja lik Visiona, in Frank Miller, proslavljeni avtor stripov 300, Sin City in The Dark Knight Returns. Vsi bodo kaj modrega povedali, nakar delili svoje podpise za vrtoglavih 50 funtov. Največje veselje je pak pogledati cosplayerje, ki jih zlepa ne vidiš toliko na kupu. Odprava v London nikakor ni poceni, a kdor zbere pogum in cekine, nad izkušnjo ne bo razočaran.

Cena vstopnice: 20 funtov, mladiči imajo v spremstvu tastarih zastonj vstop.

 

One Comment on “Comic coni ante portas”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja